Herhaalt geschiedenis zich met verkeerde finalisten TVOH?

Idols was de eerste talentenjacht op televisie en betekende een revolutie in de muziekindustrie. Toentertijd was het controversieel dat niet vakmensen maar het publiek uitmaakte wie er met een platencontract naar huis ging. “We zouden wel gek zijn als we niet naar het stemmend publiek luisteren, zij geven aan wat populair is”, verdedigde jurylid Henkjan Smits de controverse.

Anno 2012 wordt toch duidelijk dat het publiek er goed naast kan zitten. Dat lijkt vanavond helemaal het geval met de halve finale van The Voice of Holland, waar bestseller Sandra van Nieuwland geëlimineerd dreigt te worden.

Sandra verkocht al bijna 50.000 downloads van de verschillende nummers die ze bij The Voice of Holland ten gehore bracht en is daarmee de meest succesvolle kandidaat tijdens een auditieshow ooit. Toch moet ze al twee weken Leona Philippo voor laten gaan in de televoting. Sterker nog; vorige week trok ook Tessa meer stemmen, maar door een miniem verschil met de punten van de coaches moest zij de show toch verlaten.

Niet alleen bij team Trijntje lijkt de stemming verkeerd uit te pakken, Nick & Simon moeten alle liveshows al aanzien hoe de vocaal zwakke Johannes Rypma hun meer getalenteerde protégés uitschakelt. Marco Borsato zal ondertussen blij zijn met publieksfavoriet Barbara Straathof als finalist, aan alles is echter duidelijk dat deze coverzangeres minder kans heeft op een langdurige carrière in dan muzikant Ivar Oosterloo. Bij Roel lijkt Floortje zich op te werken tot finalist, terwijl van haar toch ook al jaren duidelijk is dat haar strotje niet genoeg is om een succesvol solo-artiest te worden.

Vorig jaar ging het ook al mis bij The Voice of Holland. Charly Luske was de gedoodverfde favoriet, maar legde het verrassend genoeg af tegen Chris Hordijk in de halve finale. Die uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in ‘het meisje met de harp’. Terwijl Iris Kroes sindsdien geen hit heeft gehad. Nu wil ik niet zeggen dat Charly het beter had gedaan, ook in hem zie ik geen echte hitzanger, maar allicht had hij meer losgemaakt dan Iris. Iris, die inmiddels is ingehaald door Sharon Doorson, die andere halve finalist van Marco Borsato vorig jaar.

Henkjan Smits zei een jaar of tien geleden dus dat het publiek altijd gelijk heeft. Inmiddels heeft hij zich al laten ontvallen dat niet Jamai maar Jim die allereerste Idols had moeten winnen. En ongetwijfeld zien meer jury’s met terugwerkende kracht liever een andere winnaar dan Sharon Kips, Nikki Kerkhof, Iris Kroes, Bryan B of Rochelle Perts. Maar ja, de sms-inkomsten wegen zwaarder dan de daadwerkelijke potentie van een kandidaat.

Het publiek krijgt vanavond een hele zware stem. Alle kandidaten zingen één liedje waarbij de coaches weer een cijfer mogen geven. Je kunt er dus vanuitgaan dat ze elk tussen de 30 en 40 punten scoren. Vervolgens komt de televoting daarbij, waarbij het publiek nu 100 punten mag verdelen over twee kandidaten. Met uitslagen die gemakkelijk als 80/20 kunnen uitvallen, is de stem van de coaches dus gemarginaliseerd. Zelfs al zou een kandidaat vier keer een 4 krijgen, dan nog kan het publiek daar korte metten mee maken.

Na acht optredens is dus duidelijk wie de vier finalisten van The Voice of Holland 2012 zijn. Die zingen elk hun single, die vanaf dat moment meteen downloadable zijn. Het aantal verkochte downloads telt weer mee in de finale van volgende week.

Mijn voorspelling? Johannes, Floortje, Barbara en Leona gaan vanavond door. En dan zou het zomaar kunnen dat Johannes de finale haalt. Wat zal John de Mol (‘The Voice moet eindelijk een winnaar opleveren die een langdurige carrière tegemoet gaat, iemand die op eigen naam de HMH of een stadion uitverkoopt’) dan zeggen?

The Voice of Holland, 20.30 uur, RTL 4

Zie ook:
- Beroerde singles voor finalisten The Voice of Holland
- The Voice: Bestseller Sandra trekt minste stemmen
- Sandra van Nieuwland bezorgt The Voice hitlijstrecord
- Vermoeide Nick Schilder maakt The Voice of Holland af
- Kijkcijfers: 3 miljoen kijkers zien exit Laurrhie uit The Voice
The Script in vijfde liveshow The Voice of Holland
- Sandra van Nieuwland tekent zich af als winnaar The Voice

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Herhaalt geschiedenis zich met verkeerde finalisten TVOH?

 1. Frank

  Allemaal leuk en aardig hoor, maar of iemand wint of niet wint zegt totaal niets over zijn carriere. Dus het maakt gewoon niets uit.

    /   Reply  / 
 2. Malek

  Laten we eerlijk zijn, Sandra heeft al lang gewonnen. Het circus van aankomende week gaat daar niets meer aan veranderen.

    /   Reply  / 
 3. bass

  Inderdaad Malek , het maakt eigenlijk niet meer uit wat er vanaf nu gebeurt want Sandra heeft de race allang gewonnen.
  De enige die potentie heeft om hier goed uit te komen is Sandra de rest laten we over aan de SMSende pubers

    /   Reply  / 
 4. RJ

  Ik snap die hype om Sandra niet, het is iedere week hetzelfde (en dan niet eens zo goed, “baggin” in plaats van “beggin”, erg storend).

    /   Reply  / 
 5. Es'

  Leona doet niks onder aan Sandra, dus de stemming in team trijntje kan niet verkeerd uitpakken omdat zij gewoon de twee beste van de competitie zijn, net als vorige week want Tessa deed niks onder aan die 2 en ik snap wel waarom leona meer stemmen kreeg want dat van Sandra wordt op een gegeven moment gewoon eentonig en daar moet je van houden

    /   Reply  / 
 6. dom

  Johannes gaat echt niet winnen hoor, in die pool waar hij in zet wordt niet veel gestemd, en als heel Friesland dan op hem stemt is het logisch dat hij een hoger percentage dan zijn teamgenoten heeft.

  Je laat hier duidelijk gewoon zien voor wie jij bent, allemaal leuk en aardig, maar er zitten heel veel goede kandidaten in. Het is nou eenmaal een wedstrijd. Beetje nutteloos om hierover zo’n artikel te plaatsen.

    /   Reply  / 
 7. Els

  Ik vermoed ook dat Sandra eruit zal gaan vanavond. Elke week hetzelfde, een cover die volledig verkracht wordt met lange uithalen en een eentonige stem. Geef mij Leona maar, wat een kanjer!

    /   Reply  / 
 8. merietje

  ik hoorde Sandra op de radio ( ik kijk geen TVOH)
  maar ik kreeg wel kippenvel toen ik haar hoorde zingen.

  wat een prachtige stem.

  hoe de andere kanidaten zijn weet ik dus niet.

  maar sandra had een stem die je duizenden zal herkennen

    /   Reply  / 
 9. Willem

  Mooi stuk om te lezen! Er staat echter wel een fout in die je eerder ook maakte. Sandra heeft weldegelijk meer stemmen gekregen dan Tessa vorige week, al is het verschil minimaal. Sandra had 31,4% van de stemmen en Tessa 31,3%.

    /   Reply  / 
 10. Joop

  De stelling dat Sandra de kandidaat is met de grootste kans op een carrière in de muziek is nogal subjectief. Waar haar eerste opname goed klonk, blijkt nu dat ze elke keer hetzelfde trucje doet met een nummer. Sommigen verwarren dit met een “eigen sound”, maar als je een ruim uur naar haar CD moet luisteren wordt het snel saai.

  Naar mijn mening heeft Leona een veel grotere kans op een lange carrière als B-artiest, wat het niveau is wat je van een winnaar van een talentenjacht mag verwachten. Ze heeft ervaring, is veelzijdig en kan entertainen. Zij is een persoon die ergens een musical kan meepikken, wat projecten kan doen, en wat rond schnabbelen.

  Mensen moeten niet verwachten dat de nieuwe Anouk uit een talentenjacht komt rollen. Iemand van niveau Jim of Jamai is een succes. Een dergelijke carrière is niet weggelegd voor Sandra.

    /   Reply  / 
 11. Yeah

  Geef mij Leona maar!

    /   Reply  / 
 12. lala

  @Yeah jaa idd mij ook! leona is egt much better dan sandra

    /   Reply  / 
 13. Miranda

  Leona is mijn favoriet, zij laat zien dat ze van alle markten thuis is. Daarbij..zo’n fantastische artieste als Leona hebben we in Nederland nog niet. Sandra is veel te saai

    /   Reply  / 
 14. RTL4

  Artikel klopt toch niet, stemmen van de jury stellen juist dubbel nu.

    /   Reply  / 
  1. Herman Roggeveen Auteur

   Ja, dat is gaandeweg vandaag ergens zo besloten. In persbericht gisteren werd daar nog niet over gerept. Navraag bij persdienst leverde ook geen duidelijk antwoord op

     /   Reply  / 
 15. judy

  Welke talentenjacht heeft Brian b gewonnen Herman? Die naam zegt me niets?

    /   Reply  / 
 16. leek

  Wat een enorme nzin.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>