Amerikanen azen op Nederlandse X Factor

Morgen begint het nieuwe seizoen van X Factor op RTL 4 en heel de wereld kijkt mee. Het programma heeft flink wat formatwijzigingen en -vernieuwingen ondergaan, het resultaat is vanmorgen gepresenteerd aan de pers. Met een nieuwe manier van storytelling en een nieuwe vorm van jureren is X Factor flink opgefrist. De Amerikanen hebben lyrisch gereageerd en willen ‘de Nederlandse X Factor’ nu ook zelf gaan maken.

Zowel zenderleiding, jury als presentatie heeft niets dan lof voor de vernieuwde opzet van X Factor. Belangrijkste verschil: een jurylid neemt alleen de audities per categorie af, terwijl de andere drie juryleden in een kamertje meekijken. Hun reactie wordt wèl gefilmd en in de montage meegenomen.

Met name Gordon heeft het zwaar met deze nieuwe opzet. Al in het eerste half uur stapt hij briesend op omdat hij zich opwindt over het jureren van Ali B. Hij dreigt het programma te verlaten, maar na een goed gesprek zet hij toch door. Tot zijn eigen tevredenheid, zegt de Gordon van nu. Hij is meer dan enthousiast over X Factor 2.0. “Juist vanmorgen hebben we te horen gekregen dat de Amerikanen X Factor nu ook willen gaan vernieuwen. Daar zijn we wel heel trots op.”

Al bij de opnames van de eerste audities was er telkens een delegatie van Fremantle Media aanwezig, het moederbedrijf van de Nederlandse producent Blue Circle.

In Amerika is X Factor vrijwel gelijktijdig met The Voice in de markt gezet, terwijl American Idol al zo’n tien jaar is te zien. De talentenjacht van Simon Cowell heeft het in de Verenigde Staten erg moeilijk; zelfs icoon Britney Spears kon X Factor niet aan de gehoopte kijkcijfers brengen.

Zie ook:
- Gordon: Messen geslepen bij jury X Factor
- X Factor nieuwe opzet: Felle strijd juryleden, verrassende tv
- Categorieën al toebedeeld aan coaches X Factor
- Ali B vertegenwoordigt YouTube-generatie bij The Voice

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Amerikanen azen op Nederlandse X Factor

 1. ...

  Simon Cowell wilde het direct al veranderen na de vorige USA serie, heeft echt niets met RTL te maken. Wel een mooie spin hoor.

    /   Reply  / 
 2. Tim20 MJ

  Hoe zit dat eigenlijk? Simon Cowell heeft toch X-factor bedacht? Hij verkoopt het over de hele wereld. Moet hij dan geen toestemming geven voor zulke grote veranderingen in zijn format?

    /   Reply  / 
 3. Roy

  @Tim20 MJ: Ja, de creator en/of format eigenaar moeten altijd toestemming geven als er formatwijzigingen worden voorgesteld.

  Ik heb laatst nog een Discovery docu gezien waarin Talpa werd gevolgd bij The Voice in o.a. Frankrijk. En het is ongelofelijk hoeveel er in format is vastgelegd, wat het voor mij ook erg duidelijk maakt waarom sommige formats zo makkelijk ‘gekopieerd’ kunnen worden door op details (manier van ik beeld brengen, vertellen van het verhaal etc.) dingen te veranderen.

    /   Reply  / 
  1. Stijn

   Is die docu nog ergens terug te zien Roy? Was dat een onderdeel van een bepaald Discovery programma ofzo?

     /   Reply  / 
    1. Stijn

     Dank, ik heb er al naar gezocht, maar helaas geen werkende op dit moment kunnen vinden :(

       /   Reply  / 
 4. Elwin

  off topic: de nieuwe zondagavond van RTL4 vanaf mei word:
  20.00 Obese USA
  21.30 Code 37 (belgische politie serie)
  22.30 comedy factory (H)
  23.30 rtl nieuws
  23.45 bestemming bereikt (H)
  00.45

    /   Reply  / 
  1. Martijn

   Ze gaan ook de vtm-serie Clan uitzenden. Goede keus om de serieavond te behouden en dan na de zomer het tijdslot weer opvullen met Nederlandse series. Ik stel voor vanaf eind augustus:
   20.00-21.30 Verslaafd
   21.30-22.30 De Man met de Hamer

     /   Reply  / 
 5. Tim20 MJ

  @ Stijn
  Made in NL

    /   Reply  / 
  1. Stijn

   Dank Tim! Ik ga er naar op zoek :)

     /   Reply  / 
   1. Vinent

    Post je een linkje? :-)

      /   Reply  / 
    1. Stijn

     Helaas geen werkende torrent of video kunnen vinden :(

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>