Buch Buiten de Bajes: Oordeel niet te snel

In 2014 worden Nicole Buch en haar man Menno slachtoffer van een inbraak/overval. Het is een nacht die je niet zomaar vergeet. Sterker nog, in de nieuwe serie Buch Buiten de Bajes komt het voorval weer ter sprake in de eerste aflevering. De programmamaakster vraagt zich af of de plegers van zo’n misdaad wel beseffen welke impact dit heeft. Dus gaat ze de confrontatie aan. Tegelijkertijd wil ze met Buch Buiten de Bajes ook laten zien dat niet iedereen in dit land dezelfde kansen krijgt, waardoor het criminele pad een aantrekkelijke uitweg kan lijken.

Inbrekers of overvallers komen na veroordeling en het uitzitten van hun straf weer vrij. Het in herhaling vallen ligt op de loer. In Amsterdam houden ze zo’n 600 jongeren in de gaten. Het zijn jongens of meiden die in herhaling dreigen te vallen, of juist voor een eerste keer in de fout dreigen te gaan. Met deze ‘top 600′ is veelvuldig contact, uiteraard met de bedoeling een misdaad te behoeden.

Nicole kijkt naar hoe dit systeem werkt in Buch Buiten de Bajes. Ze legt uit in De Telegraaf: “Zes jaar geleden is Amsterdam begonnen met een focus op de top 600 lastigste criminelen van de stad. De begeleiding begint al in de gevangenis en als ze vrijkomen krijgen ze een regisseur aangewezen, die helpt met een huis en werk. Menno zei destijds: ’daar moeten we een programma over maken’. Je staat weer buiten met de bekende blauwe zak met spullen. En dan, waar ga je naartoe?”

Buch Buiten de Bajes is misschien wel het meest persoonlijke deel in de serie geworden. Nicole: “Dit verhaal moest verteld worden. Ik hoop dat deze reeks meer inzicht oplevert. Oordeel niet zo snel, het is zó bepalend waar je wieg staat. En als deze daders resocialiseren, hebben we daar allemaal profijt van. Tegelijk hoop ik dat die jongens doorkrijgen wat ze hun slachtoffers aan doen.”

Buch Buiten de Bajes, 21.30 uur, RTL 4

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>