En de Nederlandse naam van Are You Smarter Than a 5th Grader is…

Wat zal SBS in zijn handjes hebben geknepen, toen het de rechten van de spelshow Are You Smarter Than a 5th Grader in huis haalde. De show is in Amerika een doorslaand succes en vrijwel overal wordt er op het format geaasd. Dit najaar is het te zien bij Net 5 met Erik van der Hoff. Alleen… wat voor naam geef je aan zo'n programma?

Die Amerikanen hebben het toch maar slim bekeken. De lagere school bestaat uit acht 'grades', min of meer vergelijkbaar met de bekende groepen hier. Al heb je ook klassen die beginnen na twee jaar peuteronderwijs, waardoor groep 3 gelijk staat aan de eerste klas. Lekker verwarrend.

Het echte gegoochel begint pas als je naar de middelbare school gaat, waar je weer in de eerste klas begint. In Amerika ben je dan een Freshman, waarna je overgaat naar Sophomore, Junior, Senior en uiteindelijk Graduate. Helder en overzichtelijk.

Afijn, de titel Are You Smarter Than a 5th Grader bekt al niet echt lekker, maar in Amerika is het dus vrij gangbaar. Hoe vertaal je zo'n titel in hemelsnaam naar het Nederlands? Je kunt 5th Grader moeilijk iemand uit groep 7 nemen of een vijfde-klasser.

Net 5 koos voor een oplossing met de leeftijd erin. In Nederland nemen volwassenen het straks op tegen een 10-jarige in Ben Jij Slimmer dan een Kind van 10. Voilà.

Zie ook:
- Erik van der Hoff presenteert concurrent Achmea Kennisquiz
- SBS komt met concurrent van Achmea Kennisquiz

1 Reacties // Reageer

One thought on “En de Nederlandse naam van Are You Smarter Than a 5th Grader is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>