Hart van Nederland interviewt anorexie-patiënt Saskia van Ruiten

Ik denk dat iedereen wel het verhaal kent van anorexie-patiënte Saskia van Ruiten. De 32-jarige Saskia lijdt al 14 jaar aan anorexia nervosa en alleen een kostbare behandeling in Zweden kan haar helpen. In Pauw & Witteman dook een weldoener op die haar wel 1,5 ton wilde schenken, alleen bleek dit een oplichter. Dankzij steun van het publiek kwam er toch genoeg geld om de behandeling te beginnen, die haar ziektekostenverzekeraar weigerde te betalen. SBS' Hart van Nederland zoekt Saskia op in Zweden.

Saskia is blind geworden door haar ziekte en woog afgelopen zomer nog maar 41 kilogram. "In deze behandeling moet ik een aantal
verantwoordelijkheden uit handen geven en de mensen hier vertrouwen.
Maar als ik hun adviezen opvolg, kan ik wél beter worden", aldus Saskia.

Alleen doemt er een groot probleem op aan de horizon. Het geld begint namelijk op te raken en Saskia is nog lang niet uitbehandeld. In die zin is de uitzending van Hart van Nederland ook een verkapte fundraiser. Ongetwijfeld een spraakmakend interview.

Hart van Nederland, 22.45 uur, SBS 6

Zie ook:
- Anorexiapatiënte Saskia toch naar Zweden voor behandeling

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hart van Nederland interviewt anorexie-patiënt Saskia van Ruiten

  1. Tio

    Wat een laffe streek om iemand die ziek is en hoopt beter te worden belooft te betalen voor een behandeling in Zweden en dat niet doet. In het A.M.C. zou ook iets met mandometers worden gedaan maar dan alleen voor wat jongere deelnemers. Boven een bepaalde leeftijd heet je te oud om daar aan de mandometermethode deel te mogen nemen. Daar houden ze er ook mee op om het met mandometers te doen. Ik geloof het wel dat sommige behandelingen hun er niet beter op hebben gemaakt dan alleen maar minder. Er zijn er ook veel van hersteld. Er is veel over geschreven in bladen en tijdschriften met vaak een succesverhaal dat ze weer helemaal de oude zijn geworden. En nu zijn er humanconcernklinieken in het hele land waar men ook terecht kan. Die worden gerund door ervaringsdeskundigen die weer zijn hersteld en weten waar ze het over hebben. Het is vaak theoretisch uit boekjes. Een persoonlijk toegesneden op maat behandeling. Ook al is iemand wat ouder dan zou dat niets uit moeten maken om iets te ondergaan waarvoor men dan hier weer te oud voor heet. leeftijd zou toch geen verschil moeten uitmaken. Jammer dat die behandelingen niet aangeslagen hebben en hun eerder hebben bedorven dan beter hebben gemaakt en waardoor ze nog steeds niet beter zijn geworden. Leeftijd mag toch geen rol spelen. Je hoorde wel eens van de bascule dat ze daar nare ervaringen hadden opgedaan en dat het een nachtmerrie was en dat ze daar zijn opgesloten. Ik hoop een persoonsgerichte behandeling die bij diegene past. Waarom lukt het de een wel en de ander niet. De meesten knappen op maar ik weet het verder niet. je hoorde vrij vaak over anorexia nervosa. Als je er enigszins maar op leek werd je er al bij voorbaat al voor op aangezien. Iemand hoefde maar atletisch gebouwd te zijn of je werd er door leken er al bijvoorbaat al voor op aangezien anorexia nervosa te hebben. Een oppervlakkig oordeel zonder diepgang. De huisartsen die die diagnose te snel stelden waren conservatief en te kleinburgerlijk. Spijkers op laag water zoeken om maar interessant te zijn. Ook de massa oordeelde zo. dan hadden ze dat gelezen en betrokken dat op iemand die er maar enigszins op leek maar wel gewoon at. dan hadden ze een tenger bouw en ondanks men wel at kwam het niet aan en dan zagen ze je er ook nog voor op aan. . . Als je er op leek dan kreeg je al snel dat vooroordeel. Toen de thighgap in de mode kwam zijn er ook veel pro ana sites gaan bezoeken om dat dan ook maar te bewerkstelligen. Ze willen de pro ana sites verbieden. In Frankrijk zijn ze al verboden maar hier nog niet. Er staat van te voren wel een waarschuwing op voordat ze de site bezoeken. Pro ana maakt ook propagande voor laxeerpillen laxeelmiddelen zonder dat er sprake is van verstopping. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt er steeds meer van nodig en voordat je het weet kun je er niet meer mee stoppen. Het is bedoeld om het eten weer kwijt te raken met die laxeermiddelen en ook door over te geven. Pro ana is dan een boei of een baken in hun leven. Ik hoop dat zij tot inkeer komen. Er blijvende klachten aan overhouden is echt niet wat je wilt. Deze mensen leiden een eenzaam leven en dat wordt dan nog eenzamer. Volgens mij voelt iemand die te weinig eet zich ook niet fit. . . .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>