Beklemmend en aangrijpend: Moordvrouwen op Net 5

Net 5 komt vanavond met één van de meest zware docuseries van dit seizoen: Moordvrouwen. Elke aflevering vertelt een veroordeelde moordenares over haar daad. Hoe ze het heeft gedaan, waarom en vooral hoe het zo ver heeft kunnen komen. Documentairemaakster Jessica Villerius interviewde de dames, zij maakte eerder goede titels als Vel Over Probleem, Code Rood: Eerwraak, Over de Streep en de SBS-specials met Marc Dutroux en de vermeende loverboy Manou, bekend uit het verhaal van Maria Mosterd. Villerius heeft met Moordvrouwen een beklemmende en aangrijpende serie gemaakt.

In de eerste aflevering het verhaal van Willeke M. Haar geschiedenis kent een horrorjeugd, waarbij ze al op 7-jarige leeftijd door haar moeder wordt verkocht voor een verkrachting door een pedofiel. Dat gaat een tijd zo door en Willeke gaat dan ook op 16-jarige leeftijd het huis uit. Ze trouwt jong met iemand die – naar later blijkt – losse handjes heeft en uiteindelijk een schaar in haar hoofd plant. Deze man is wel de vader van haar eerste kind, welke hij ook op zeer jonge leeftijd al misbruikt.

In haar latere leven komt Willeke een soort vaderfiguur tegen die in eerste instantie de barmhartige samaritaan lijkt. Maar uiteindelijk blijkt ook hij een ziek figuur die Willeke in zijn macht krijgt en haar onder andere dwingt zijn uitwerpselen op te eten. Als blijkt dat deze vaderfiguur zich ook vergrijpt aan Willekes dochter, is de maat vol. Ze geeft hem slaappillen om hem daarna met messteken om het leven te brengen.

Bovenstaand verhaal klinkt ongeloofwaardig, al brengt Willeke het met overtuiging. Ze noemt haar moeder consequent ‘mijn verwekster’ en is nog altijd zichtbaar geëmotioneerd door alle ellende die ze meemaakte. Documentairemaakster Jessica heeft het horrorverhaal niet geverifieerd, maar geeft in de voice-over herhaaldelijk aan dat dit het verhaal is van èn volgens Willeke.

Toch kon ik me bij het zien van deze aflevering ook niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal te onwaarschijnlijk is en hier en daar niet waar. Bij de moord kreeg ze bijvoorbeeld hulp terwijl iemand niet snel zal assisteren bij zo’n daad. En is deze persoon dan ook veroordeeld of buiten schot gebleven? Mochten er inderdaad feitelijke onjuistheden zijn, dan kan het haast niet anders dan dat Willeke in dit verhaal is gaan geloven als de waarheid en het daardoor zo oprecht kan brengen.

Je wordt er niet vrolijk van, de serie Moordvrouwen. Maar het is wel een goed gemaakt programma en laat diepe indruk achter.

Moordvrouwen, 22.25 uur, Net 5

Zie ook:
- Net 5 met docuserie over moordende vrouwen
- Docu op SBS 6: Marc Dutroux: 15 jaar na zijn gruweldaden
- Manou, de loverboy van Maria Mosterd, vertelt zijn verhaal

46 Reacties // Reageer

46 thoughts on “Beklemmend en aangrijpend: Moordvrouwen op Net 5

 1. Susanne

  TOPWIJF die Willeke. IEDERE moeder had EXACT hetzelfde gedaan. Begrijp het helemaal. Ben trots op haar…….

    /   Reply  / 
  1. Paul

   nou,dat dacht ik niet.

     /   Reply  / 
   1. annelies

    want? ben benieuwd waarom jij er anders over denkt

      /   Reply  / 
    1. dien

     ik denk er anders over omdat ik haar kon vroeger en ik het verhaal heel anders kan

       /   Reply  / 
     1. kemal

      ik ook waar ken jij haar van dan het verhaal klopt in grote lijnen wel

        /  
 2. Bianca Houwers

  Hallo, heb net het programma gekeken.
  Pfff, wat heftig allemaal.
  Zoveel meegmaakt, en zo sterk eruit komen.
  Mijn respect heeft ze.
  Niemand verdiend wat zij heeft meegemaakt, en als iemand aan mijn kinderen zou komen op die manier, dan had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan, dus kan me heel goed voorstellen dat ze het heeft gedaan.
  Willeke, je hoeft je nergens voor te schamen, je bent in meerdere opzichten een moordwijf.
  Een vrouw met het hart op de juiste plaats, die voor haar kids door het vuur gaat.
  Echt super, verander niets aan jezelf, want je hebt het goed gedaan.

  Gr Bianca.

    /   Reply  / 
 3. marleen

  Jeetje wat was dit een heftige aflevering! Het blijkt wel dat Willeke op een aantal vlakken naïef is geweest. Haar dochtertje is voortgekomen uit de verkrachting van haar eigen man. Een gevolg bestaat dan dat hij ook in staat is om hun dochtertje te verkrachten. Maar respect voor haar na hoeveel extreme ellende ze heeft moeten doorstaan.

    /   Reply  / 
 4. annelies

  Ik las net in een ander stukje dat ze in almere op het terras ging zitten en verwachtte dat 7 van de 10 haar een knuffel zouden wilen geven….. ik ben er zeker 1 van. Ben er helemaal kapot en onderste boven van en wil het zo graag allemaal beter maken voor haar! helaas dat dat niet kan maar wens haar veel liefde en geluk in haar leven!

    /   Reply  / 
 5. joyce

  ik heb het programma ooook gezien.
  willeke je bent een sterke vrouw.
  nadat wat je allemaal mee hebt gemaakt.
  RESPECT!!!

  groetjes joyce

    /   Reply  / 
 6. JOLANDA

  HOE HEB JE DIT ZOLANG VOLGEHOUDEN ,ZO LEVEN VERDIEND TOCH GEEN ENKEL NORMAAL MENS IK HAD IN JOU GEVAL HET ZELFDE GEDAAN WAT EEN VERSCHRIKKELIJK LEVEN ,MIJN RESPECT DAT JE DIT OP TELEVISIE VERTELT ,,IK HOOP DAT JE HET NU ONTZETEND GOED EN GEZOND LEVEN HEBT !!

    /   Reply  / 
  1. Lis

   OMG CAPS LOCK

     /   Reply  / 
 7. JOLANDA

  JOUW REACTIE HIER OP IS NU VOOR HAAR TE LAAT ,IN DE TIJD DAT ZICH DIT AFSPEELDE DACHT MEN DAAR ANDERS OVER DENK IK!!!

    /   Reply  / 
 8. kemal

  weet iemand of ik de aflevering ook ergen kan downloaden

    /   Reply  / 
 9. Tatjana

  Willeke verdient een medaille.GOED GEDAAN! Iedereen heeft een grens, die ooit bereikt wordt. Na zo een leven te hebben gehad, vind ik nog dat ze veel heeft doorstaan voordat ze haar grens had bereikt.

  De Nederlandse overheid is veeel te mild op pedofielen. In plaats van zich zoveel zorgen te maken over parkeerboeten ed, kunnen ze beter alle parkeeruitschrijvers inzetten om pedofielen op te pakken. Aangezien de overheid niets deed om W. en haar kinderen te beschermen heeft ze uiteindelijk zelf het heft in handen genomen. Groot gelijk en mijn respect heeft ze! Trouwens niemand mist een pedofiel! Opsluiten die handel!

    /   Reply  / 
 10. lisette

  waar kan ik dit programma terug zien ?

    /   Reply  / 
 11. loes

  deze mevrouw verdient een lintje ipv celstraf!

    /   Reply  / 
 12. Tessa

  Ik snap Willeke VOLKOMEN!! wat haar is aangedaan is togh ongelofelijk! mijn mond viel telkens open! wat afschuwelijk! en dat het wordt voortgezet op haar dochters!! niet te bevatten!
  met dit soort dingen haat ik nederland zooo erg!! smerige pedofielen/geweldadige vriendjes/echtgenoten, gaan vor een paar maandjes de cel in en het is gedaan, en weer van alles gaan uitvreten!
  terwijl de slachtoffers voor altijd zijn getekendd! ik snap zoo wat zij heeft gedaan! en eigenlijk verdient ze daarom gewoon een lintje ofzow! terwijl ze gwn de F*king straf krijgt! die hele wet deugt gwn niet!!!!!! willeke is gewoon een topper!

    /   Reply  / 
 13. dien

  ik weet haar jeugd niet maar weet wel dat ze drugs nam en zoveel van de man had geleend dat het niet meer terug te betalen was en daarom is ze tot die daad gekomen

    /   Reply  / 
 14. Jelle

  Het programma maakt inderdaad indruk op je. De pijn in Willekes ogen als ze over haar verleden vertelt staat op mij netvlies. Ongelooflijk dat er zo’n monsters(hebben) bestaan die zo op haar ziel hebben getrapt. Uit onmacht riep ze “dat de volgende die aan haar kind kwam zei die zo vermoorden”. Door die opmerking werd ze langer gestraft. Al die mensen die hun werk niet hebben gedaan zijn hier medeplichtig aan ik hoop dat zei dit programma ook hebben gezien.Dapper dat ze naar het politieburo ging wordt ze naar huis in het hol van de leeuw gegooid.

  Lieve Willeke je bent een topper hoe je je leven nu leeft. Knap dat je dit aan Nederland laat zien. Hopelijk begrijpen je dochters je na deze uitzending. Veel geluk in je toekomst

    /   Reply  / 
 15. JOLANDA

  DE GEVANGENIS STRAF DIE WILLEKE HEEFT GEHAD ,DIE GEVEN ZE NU NIET MEER ZIJ IS ECHT DUBBEL GESTRAFT HIER DOOR !! DIT IS DE NEDERLANDSE RECHTSYSTEEM DIE KLOPT TOCH VOOR GEEN METER !

    /   Reply  / 
  1. Mark

   Jouw Nederlands klopt voor geen meter

     /   Reply  / 
 16. Debora

  Willeke echt ontzettend goed wat je hebt gedaan, wat een sterke vrouw!
  Ik ben zeer blij met de aandacht voor dit onderwerp naar aanleiding van jouw verhaal. Sexueel kindermisbruik is één van de grootste oorzaken van psychische problemen. Uit onderzoek blijkt dat in elke klas van dertig kinderen één kind mishandelt wordt.
  En het gaat vaak de doofpot in omdat de confrontatie met dit onderwerp té erg en té pijnlijk is.
  Er is een vereniging tegen sexueel kindermisbruik de vsk, in Nederland waar je informatie kunt vinden. Jammer dat er geen nazorg werd aangeboden aan het eind van dit programma.

    /   Reply  / 
 17. JOLANDA

  KRIJG JE HIER NOG EEN VERVOLG OP ?? NU DIT ZOVEEL KIJKERS EN EMOTIES HEEFT LOS GEMAAKT BIJ ZOVEEL MENSEN ,DIE MISSCHIEN EEN ZELFDE SOORT SITUATIE HEBBEN MEEGEMAAKT .EN VALT HIER JURIDISCH TOTAAL NIKS MEER AAN TE DOEN IS MIJN VRAAG ?? EN HOE GAAT HET MET DEZE DOCHTER ??

    /   Reply  / 
 18. marleen

  Dat monster verdiende niet om te leven of in ieder geval een celstraf van 40 jaar zodat ie daar sterft. Maar Willeke had al zoveel ellende meegemaakt. Ik vind dat het Nederlandse rechtssysteem daarom een mildere straf had moeten uitspreken!

    /   Reply  / 
 19. Willeke

  Jeetje wat een ontroerende aflevering. Heb echt met kippenvel op mn armen gekeken. Hoeveel ellende kan een mens meemaken zeg.. Niet normaal. Willeke is een hele sterke vrouw!

    /   Reply  / 
 20. Annemarie

  Inderdaad een heel ontroerende aflevering. Ik moet telkens denken aan die Duitse vrouw die de moordenaar van haar dochter in de Duitse rechtbank heeft dood geschoten erg lang geleden. Duidelijk is dat Willeke afschuwelijke dingen heeft meegemaakt en ik denk dat vele mensen het rechtvaardig vinden of op z’n minst begrijpelijk hoe zij tot haar daad is gekomen. Ik ook!
  Laten we niet vergeten dat dit verhaal alleen belicht is van haar kant. Ik denk dat het zeker Willeke haar werkelijkheid is maar dat wil niet zeggen dat alles feitelijk zo is gebeurd zoals zij het verteld.

  Het heeft bij mij eigenlijk nog veel meer vragen opgeroepen. Waarom is Willeke niet eerder weg gegaan bij de mannen die haar mishandelden. Ik begrijp haar patroon maar na de komst van haar dochter had ze eerder aan de bel kunnen trekken. Wat is er gebeurd met die man die haar zou hebben geholpen? Hoe kan het dat Willeke woest binnen kwam nadat haar dochter had verteld wat er was gebeurd maar hem toch kon overtuigen om te blijven, voor hem te koken en hem vervolgens te drogeren?
  Willeke noemt bijv terloops dat zij op een bepaald moment is gaan drinken maar gaat niet verder in op of dit drinken ook maakte dat zij zich in de kringen van foute mannen bleef begeven en er niet kon uitstappen?

  Toch Willeke als je dit leest zou ik je willen laten weten dat ik het ronduit vreselijk vind dat jij als kind niet geholpen bent, niet werd verlost van de mensen om jou heen die jou mentaal en lichamelijk afschuwelijke dingen hebben aangedaan. Ik begrijp ook dat als je basis zo beschadigd is dat je dan makkelijker in nare situaties terecht kan komen dan wanneer deze is in balans is geweest. Ik hoop nu je een vrije burger bent en je ook mentaal vrij bent en zo lijkt het wel! Dat je nooit weer slachtoffer wordt maar ook nooit weer in die slachtoffer rol zal stappen.
  Ik vind het bewonderenswaardig dat je je verhaal durfde te vertellen en dat je hiermee goede intenties hebt en ik hoop dat jij met je dochters een nog verder rustig leven zult hebben. Ik gun jou en je kinderen het allerbeste!

  Als er ook maar een fractie klopt van wat Willeke zegt en dat neem ik dat kan ik aannemen, dan kan en wil ik ook stellen dat ons rechtssysteem van geen kant deugd. Hoezo wordt een mishandelaar en verkrachter na zo’n korte tijd vrij gelaten. Waar was Jeugdzorg/Kinderbescherming na alle meldingen die Willeke had gedaan?

    /   Reply  / 
 21. geertje

  meid je had een pluim moeten krijgen iedere ouder hoort op te komen voor zijn of haar gezin het is te schandalig voor woorden dat je vast hebt gezeten de rechters die je dit hebben aangedaan moeten ze vast zetten
  er deugt niks aan dit rot land alles mag en kan maar opkomen voor je gezin word bestraft het is van de zotte.

    /   Reply  / 
 22. VdB

  Hoe indrukwekkend ook, ik vind het wel opmerkelijk dat hier direct alles voor waar wordt aangenomen. Er wordt maar 1 persoon geinterviewd, geen politie, rechters, advocaten, tegenpartijen. Beetje een magere insteek en weinig journalistiek. Het verhaal zelf klinkt vreselijk natuurlijk en zou ieder mens breken, maar ik vind het erg eenzijdig belicht en daardoor weet je uiteindelijk niet of je nu naar de volledige waarheid kijkt, een halve, geen…

    /   Reply  / 
  1. annelies

   gezien de goede reputatie van de programma-maakster lijkt het mij niet zomaar een verhaal uit de ruimte duss denk dat deze mensen daarom zo reageren Tuurlijk zijn er niet alle dingen belicht. Haar drankprobleem, de man die haar hielp. Maar goed. Je krijgt nooit alle gegevens van iets ook al hoor je iedereen want niemand zal zichzelf in staat van beschuldiging stellen. Maar zoals dit is gebracht lijkt het gewoon te absurd om waar te zijn en daarom moet het meeste waar zijn, in mijn hoofd dan. haha

     /   Reply  / 
   1. iris

    De reputatie van de maakster heeft er niet zoveel mee te maken of het de waarheid is of niet, de documentaire is/gaat over het verhaal van de moordenares en dat wil dus niet zeggen dat wat je hierin ook hoort wat er daadwerkelijk gebeurd is :)

      /   Reply  / 
    1. Ron

     het is dus grotendeels niet waar wat Wil verteld. En ik kan het weten want ik ben een broer. Onze jeugd was niet fijn, dat klopt maar zij fantaseert erop los om maar zoveel mogelijk in een slachtoffer rol te kruipen.

     De programmamaakster heeft ontzettend veel steken laten vallen, het is triest dat deze docu uberhaupt is uitgezonden.

     Wil was coke verslaafd, had een schuld (die ze maakte voor haar verslaving en haar trouwerij!) en kon die niet terugbetalen en daarom is die kerel vermoord! Ze verdiend dus gewoon die gevangenisstraf en meot geen zielige verhalen opdissen…

       /   Reply  / 
 23. dien

  het is niet waar

    /   Reply  / 
  1. elsi

   Het is niet dat ik haar verhaal niet geloof, maar het is wel belicht van een kant (die van Willeke), dus ik ga er ook niet meteen vanuit dat dit de waarheid is. Wat ik graag zou willen weten is (en wat ik waarschijnlijk nooit te weten zal komen :p) wat er dan wel/niet waar is, ook omdat ik op meerdere sites comments gelezen heb van mensen die haar van vroeger (schijnen te) kennen (kunnen net zo goed van 1 iemand zijn of niet echt zijn natuurlijk), die zeggen dat dit niet is hoe het echt zit.

   Wel een goede en indrukwekkende docu, en ik begrijp dat het bij veel mensen sympathie oproept en dat is ook logisch. Het is een hartverscheurend verhaal, je ziet haar pijn. Maar het blijft het verhaal van 1 persoon, zij vertelt het en dat hoeft niet te zijn wat er ook echt gebeurd is.

     /   Reply  / 
   1. Ron

    Els, als je het wilt weten mail me dan maar, ik ben haar broer, mijn mail adres is [email protected] (ja Ron Meijer die M staat daar dus voor)….

      /   Reply  / 
  2. syl

   hoe zat het verhaal dan in elkaar? Lijkt me sterk dat ze alles heeft verzonnen. Waar is die Roel gebeleven? En hoe gaat het met haar moeder? En waar is de vader?

     /   Reply  / 
 24. joop vd berg

  wat een verdriet ik heb moeten huilen om zulk leed het is alom bekend dat wat deze mensen overkomt dit ook vaak bij hun kinderen gebeurt ik vind dat zij goed gehandeld heeft echt een topper ze heeft er voor gezorgd dat hij nooit meer een ander kind kan beschadigen dit is niet zomaar een verhaal let daarom heel goed op je kinderen niemand is te vertrouwen al zijn ze nog zo aardig willeke ik vind je een kanjer ik hoop dat je kinderen het nu ook zo gaan zien kop op meid nooit geen spijt hebben van een goede daad veel sterkte van een oma

    /   Reply  / 
 25. C

  Er komen sowieso nog drie afleveringen. Het lijkt mij slim om dit in het najaar uit te gaan zenden op SBS 6 op de zondagavond. Gegarandeerd miljoen kijkers of meer!

    /   Reply  / 
 26. sander

  zelf ben ik argwaanend aangelegd maar heb genoeg mensenkennis om mijn volle medeleven te geven.
  het stuk dat het rechtsysteem hanteerd van de voorbedachte rade vind ik verschrikkelijk,dit had ik je niet willen schrijven voor of ten tijde van je celstraf,zoals je laat zien hoe je het omzet met je kunstwerken
  is denk ik de passendste manier om het te verwerken.ik kan me voorstellen dat het op deze manier een prettige opluchting geeft.
  je hoeft er geen spijt van te hebben hoe je hebt gehandeld!

    /   Reply  / 
  1. C.W. Heuckeroth

   Heb jij nederlands gestudeerd Sander?

     /   Reply  / 
 27. Lien

  Te vreselijk en te heftig om te begrijpen wat deze Willeke allemaal heeft meegemaakt.Waarschijnlijk door haar afschuwelijke jeugd trok ze steeds de verkeerde mensen aan en hebben ze deze vreselijke mishandelingen haar aan kunnen doen. Voor mij is ze geen moordenares, maar heeft ze gedaan wat vele mensen roepen wat ze zouden doen als iemand hun kind aanraakt maar als het er op aan komt toch niet durven.
  Deze kinderverkrachter heeft ze van de wereld geholpen met als bijkomend voordeel dat hij ook nooit meer een ander kind iets kon aandoen terwijl als deze kinderverkrachter berecht zou worden volgens het Nederlands rechtssysteem je dat echt niet zeker bent.
  Ik wens Willeke nog een heel lang en gelukkig leven.

    /   Reply  / 
 28. C

  weet iemand hoe de soundtrack heet die aan het begin en eind wordt gedraaid? mooi nummer

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>