Format Vliegende Hollanders moet nog worden ingevuld

Sterren Springen Schans gaat Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans heten en is vanaf vrijdag 22 februari drie weken lang op SBS 6 te zien. Gisteren was de grote perspresentatie, of eigenlijk een voorstelrondje met de bekende Nederlanders die gaan proberen te excelleren in deze waaghalssport. Want van het programma zelf is nauwelijks nog iets opgenomen. Sterker nog: SBS 6 zelf heeft nog geen idee hoe Vliegende Hollanders er exact uit gaat zien.

Al sinds oktober gaat het gerucht dat SBS 6 wil gaan skischansspringen met de sterren. “We waren meteen enthousiast toen ons dit werd aangeboden. Maar net als de rest van Nederland hadden we ook het nodige voorbehoud”, erkent programmadirecteur Remko van Westerloo. De haalbaarheid van het programma was namelijk wel een dingetje. Los van de verzekeringskwestie vergt deelname ook een lange voorbereidingstijd, ook moet er een programma van te maken zijn. “Op een gegeven moment hebben we zelfs tegen producent MasMedia gezegd dat we er van afzagen. Later zijn we toch weer door gaan praten. Met deze persdag als gevolg.”

Verzekering
Met de verzekering is inmiddels alles dichtgetimmerd. Zolang de conditie en gesteldheid van de BN’ers in orde is, mogen ze met lange latten onder springen. Daar is een fysieke test aan voorafgegaan, waarbij ook Emile Ratelband voor is geslaagd. Met zijn leeftijd en zijn omvang lijkt hij niet de meest fitte kandidaat. “Dat klopt”, erkent Van Westerloo. “Het is de vraag of Emile dan ook van de hogere schansen mag springen.” Het skischansspringen begint van 15 meter hoogte, uiteindelijk wordt toegewerkt naar 120 meter.

Presentator Gerard Joling gaat in elk geval een keer van de 15 meter schans af, belooft hij. Dat terwijl hij van de verzekering niet van de hoogste duikplank bij Sterren Springen op Zaterdag mocht. Gerard: “Ja, als het dan misgaat en je moet nog een show presenteren, dat kan natuurlijk niet.” Dat probleem is nu ondervangen doordat Vliegende Hollanders geen liveshow wordt. Elke aflevering wordt een paar dagen voor uitzending opgenomen.

Niet live
Geen liveshow, terwijl de kracht van al deze Sterren-doen-kunstjes-programma’s schuilt in de wetenschap dat het live televisie is – en er dus van alles mis kan gaan. Al is dat volgens de zender niet de voornaamste reden. “Jezelf voorbereiden op een sprong, dat duurt gewoon een half uur. Daar wil je niet naar blijven kijken”, weet co-host Tess Milne.

Format nog open
Wat de kijker uiteindelijk gaat zien? “Het format moet gaandeweg worden uitgevonden”, zegt Van Westerloo. Tussen de sprongen door zal veel reality worden gedraaid, zoals ook al bij het schoonspringen het geval was. Maar hoe de sprongen worden beoordeeld, is nog niet duidelijk. “Een deel van de prestatie zit ‘m al in de afstand die je springt. Daar is geen jury voor nodig. Hier kijken we nog naar.” Op de vraag wat er voor de uiteindelijke winnaar is weggelegd, antwoordt de zenderbaas: “De eer? Ook hier moeten we nog maar even naar kijken.”

Sterren Springen op Zaterdag maakte zich legendarisch met de mislukte salto van Patty Brard. En ook bij Vliegende Hollanders is het de bedoeling dat niet iedereen de juiste sprong maakt. “Ja, je wilt dingen zien misgaan. Waar de grens ligt, van wat we niet meer uitzenden? Als het echt heel erg misgaat.” Toch was gisteren de desastreuze sprong van Janine Abbring in Wie Is de Mol? gewoon te zien op Nederland 1. “We moeten dat per situatie bekijken.”

Publiek
Vliegende Hollanders wordt in Zuid-Duitsland opgenomen. SBS 6 bekijkt nog hoe ze dat gaan oplossen met publiek. Er lijkt wel animo onder Nederlanders te bestaan, maar het behelst wel een busreis van 7 uur. Mogelijk wordt gebruik gemaakt van Duits publiek.

Deelnemers
Het deelnemersveld van Vliegende Hollanders bestaat uit rappers Lange Frans & Keizer, talentenjachtkandidaten Sita Vermeulen, Dean Saunders en Shary-An Nivilac, Emile Ratelband, Mari van der Ven, Bibi Breijman (Oh Oh Cherso), ex-soapies Koert-Jan de Bruijn en Geert Hoes, Jody Bernal, Chimène van Oosterhout, John de Wolf, Ingrid Jansen (???), Robert Schoemacher en Kelly van der Veer.

Vliegende Hollanders moet het op de vrijdag gaan opnemen tegen Flikken Maastricht en Everybody Dance Now.

Zie ook:
- Sterren Springen Schans van 120 meter hoogte
- Gerard twijfelt over Sterren Springen Trampoline
- Gerard weer duo met Tess voor Sterren Springen Schans
- Lange Frans ook in Sterren Springen Schans
- SBS in maart met 3 afleveringen Sterren Springen Schans
- Wordt skischansspringen SBS 6 ultieme schnabbelshow?

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Format Vliegende Hollanders moet nog worden ingevuld

 1. Timo H

  @Zayn: Snap je dan niet dat die vraagtekens sarcastisch zijn bedoeld.

    /   Reply  / 
 2. Wim

  Ik haat het woord deelnemersveld. Wie heeft dat ooit bedacht?

    /   Reply  / 
 3. vinn

  Zijn nog wel redelijke namen

    /   Reply  / 
 4. Jeroen

  Een programma presenteren die nog geen invulling heeft.. Alleen de belangrijke punten staan vast: Schansspringen van 5 tot 120 meter, en opgenomen (niet live) in Duitsland met misschien Duits publiek.. Er kan dus niet worden gestemd. Kortom, succes SBS met een goede invulling. Ik voel meer een vlucht om weer met een kijkcijfer topper te komen naar aanleiding van de huidige kijkcijfers.

    /   Reply  / 
 5. k:Alex

  Dus eigenlijk is er nog helemaal niks behalve een ton D-sterren en een schans ?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>