Kees van der Spek wil rust geven met Moord of Zelfmoord

Voor nabestaanden is het vaak niet te verkroppen dat iemand zelf uit het leven stapt. En ze vinden dan aanwijzingen dat de vermeende zelfmoord ook wel eens moord kan zijn geweest. Kees van der Spek zoekt dat uit in Moord of Zelfmoord, een nieuw SBS-programma’s waar vooralsnog vijf cases voor zijn onderzocht. Want volgens de crimefighter doet de overheid te weinig onderzoek bij zelfmoorden. “Je doet bijna nog meer onderzoek naar fietsendiefstal dan naar vermeende zelfmoord. En misschien klopt het ook wel, maar onderbouw het dan even voor de familie. Geef die mensen rust!”

Moord of Zelfmoord doorbreekt een taboe, weet Van der Spek. Hij vertelt in het AD: “Zelfmoord was vaak een item in het nieuws. Maar het is ook oppassen geblazen. In krantenland schrijf je bijvoorbeeld niet over zelfmoorden, dat is een no-go. Het heeft ook een aanzwengelende werking en dat wil je natuurlijk niet. We zijn er desondanks toch ingedoken, met advocaat Sébas Diekstra die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Denk aan iemand die van een flat sprong, maar waar een enorme ruzie aan vooraf ging. En dat er na afloop nog gepind was met zijn pas…”

Hij legt uit over het programma: “Wat wij doen is die zaken ‘reviewen’ met een open vizier. Dus ik ga niet als een rellerige idioot een moordenaar zoeken die misschien helemaal geen moordenaar is. Als wij zelfmoord kunnen bevestigen, brengt dat óók rust.”

In de eerste aflevering staat de zaak van Bryan centraal. In 2010 zou de beroepsmilitair worden uitgezonden naar Afghanistan, maar zover komt het niet. De politie doet onderzoek naar wat er in de flat gebeurd moet zijn en trekt de conclusie dat Bryan zelfmoord heeft gepleegd. Eerder die fatale avond had hij echter slaande ruzie met bekenden en na zijn overlijden is gebruik gemaakt van zijn pinpas. De familie probeert koste wat het kost inzage te krijgen in het dossier, maar de politie weigert dit vrij te geven. Van der Spek en Diekstra zetten alles op alles om de waarheid boven water te krijgen. Hierbij worden zij ondersteund door een team van oud-rechercheurs, forensisch pathologen en artsen. Alles wordt volledig uitgezocht zodat er een einde komt aan de tergende onzekerheid bij de familie van Bryan.

Moord of Zelfmoord, 21.30 uur, SBS 6

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kees van der Spek wil rust geven met Moord of Zelfmoord

 1. Henk

  Eerste aflevering viel mij tegen en was niet van de kwaliteit die ik van Kees gewend ben. Blijf met vragen:
  - waarom politie en/of OM niet met camera geconfronteerd op het niet verstrekken van de foto’s
  - waarom niet doorgevraagd op de opmerking van vader vriendin over de zgn afscheidsbrief van Bryan 14 dagen voor zijn dood. Hij kon toch zeggen wat er in stond.
  - waarom kan de familie nu wel verwerken nu ze alle foto’s weer opnieuw gezien hebben. Schoenafdruk was volgens moeder toch niet van de schoenen die Bryan droeg.

  Moeder krijgt onvoldoende weerwoord op al haar ongefundeerde aannames en conclusies.

  Jammer geen goede start van deze serie.

    /   Reply  / 
 2. Myview

  Vanavond 2-2-2017 moord of zelfmoord bekeken op sbs9. Wat een onzinnig programma. In deze zaak proberen ze moord in de schoenen van de vroegere vriend te schuiven. Een ieder die ooit een vriend of vriendin met een psychose gezien hebben kunnen zich echter met bijna 100% inleven in wat in dit geval beide slachtoffers hebben moeten meemaken. Bied slachtoffers aangezien de vriend ook slachtoffer was en nog is. Het zou nabestaanden en het programma sieren zich hier ook op in te leven. Ik geloof, als iemand die de vreemdste dingen van nabij heeft gezien van hoe een gewoon iemand kan veranderen, dat dit wel degelijk een zelfdoding in psychose betrof. Ook gezien het feit dat ze naar de kerk wilde gaan, naakt was en geen hulp riep.

    /   Reply  / 
 3. Peter

  Kijk alleen naar de domste en slechtse programma`s om het dan op de media websites af te zeiken! ik niet alleen maar alle Nederlandse tv kijkers,en maar zeuren en klagen dat er weer niets op tv was!!!! het wordt hoog tijd dat we savond`s een spelletje gaan doen en weer naar de radio gaan luisteren, net als vroeger
  naar de fam Doorsnee Paul Vlaanderen of Tierelatijnen
  Wat is die tv toch een stuk ongeluk geworden!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>