Patty Brard: Stem van Nederland maakt politiek tastbaar

Je kunt het zo gek niet bedenken in medialand, of de politicus laat zijn snuffie er dezer dagen wel zien. Van de late night talkshows tot de middagmagazines, van de huisvrouwenbladen tot de radiostations. SBS 6, toch een beetje de zender van het volk, creëert zelfs speciaal een platform voor de lijsttrekkers op campagne. Vanavond is te zien hoe de boegbeelden van de zender in gesprek gaan met de politici in Stem van Nederland.

En dus kan het gebeuren dat Patty Brard het vuur na aan de schenen legt bij Mark Rutte, terwijl Rob Geus een onderonsje heeft met Geert Wilders. Maar ook Kees Tol, André van der Toorn en Lucille Werner gaan het gesprek aan, elk op het gebied van een eigen onderwerp, zoals gezondheidszorg, of hoe we omgaan met de ouderen in ons land.

Patty vertelt in De Telegraaf: “Ik ben bij een gezin geweest met een zorgintensief kind van 19 jaar. Een opname in een instelling is niet mogelijk, want dat is te duur. Dus wat nu? We gingen erheen om een uurtje te draaien, ik ben uiteindelijk vijf uur gebleven. Ze hadden eindelijk een luisterend oor. Er is niemand door wie ze nog worden uitgenodigd met hun kind, en ze kunnen nergens heen.”

Met een montage onder de arm gaat ze langs de lijsttrekkers. “Ze kregen de vraag: ’wat vind jij nou dat ik moet terugkoppelen?’ Ik heb het met hen over hoe zij in de gezondheidszorg staan, wat zij beloven, of denken te gaan beloven, en wat er daadwerkelijk voor een geval als dit gedaan kan worden. Het is enorm tastbaar, dan praten ze ineens ook heel anders. Ik heb de emotie van die dag ook bij hén neergelegd: dat de vader zat te huilen bij een bord bami, de moeder die niemand meer heeft en uit pure wanhoop overweegt een opvanghuis te beginnen…”

Patty combineert de politieke interviews met haar reguliere werkzaamheden en vrije tijd. Dus kan het gebeuren dat ze de ene avond carnaval viert, en de volgende ochtend bij de premier op de koffie zit. “Ik kom dan goed beslagen ten ijs, ik doe mijn huiswerk. Dat vind ik belangrijk. Als mensen de moeite nemen om met je te praten, dan verdiep je je ook in hun visie. De lijsttrekkers zijn stuk voor stuk leuke, intelligente en sympathieke mensen. In debatten is iedereen elkaar aan het afblaffen. Dat aftroeven van elkaar gebeurt ook omdat het verkiezingstijd is. Ik zeg: verlaag je niet om kiezers binnen te halen. Een uitspraak als ’pleur op’ daar schrik ik me een hoedje van. Dit jaar zweef ik voor het eerst. Het is daarom nóg een tikkie interessanter om de politici te ontmoeten.”

Stem van Nederland, 20.30 uur, SBS 6

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>