NOS krijgt uitzendrechten voetbal terug

Vanaf september zijn de samenvattingen van het Eredivisie Voetbal weer gewoon bij de NOS te zien. Dat meldt Voetbal International op basis van welingelichte bronnen. Morgen zal de Eredivisie CV zijn plannen ontvouwen. De live beelden zullen achter een betaalslot verdwijnen waarvoor de voetbalclubs zelf een zender(s) beginnen. De NOS bood samen met Sport 1 15 miljoen euro voor de liveduels en samenvattingen. Dat is in veel minder dan de 35 miljoen euro die Talpa/RTL jaarlijks neertelde.

Tot drie jaar geleden was het voetbal altijd bij de Publieke Omroep te zien geweest. Maar toen John de Mol zijn Talpa-avontuur begon, wilde hij per se het voetbal meenemen. Dat lukte door er een monsterbedrag van 105 miljoen euro voor neer te tellen.

De overstap betekende ook een kijkersverlies. Waar de NOS geregeld tegen de 3 miljoen kijkers wist te boeien, lag de piek bij Talpa (en later ook RTL) rond de 2 miljoen liefhebbers. Veel kijkers beklaagden zich over de volgorde van de wedstrijden en de vele/lange reclame-onderbrekingen. Hoewel dit inmiddels is gewend, heeft deze negatieve bijsmaak mogelijk meegewogen in het besluit terug te gaan naar de Publieken.

Het is vrijwel zeker dat er evengoed een maatschappelijke discussie ontstaat. Waarom moet er belastinggeld opgaan aan iets wat prima door commerciële partijen kan worden gemaakt? De NOS gaf eerder aan niet meer te willen bieden dan 'maatschappelijk aanvaardbaar' is, waarbij geen maximumbedrag is genoemd.

Aan het eind van de ochtend belegt de Eredivisie CV een persconferentie waarin meer wordt uitgelegd over de overstap. Dan dus meer.

Zie ook:
- Maandag ontknoping in strijd om uitzendrechten voetbal

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “NOS krijgt uitzendrechten voetbal terug

 1. Vincent

  De piek lag (en ligt) toch wel wat hoger dan 2 miljoen hoor. Het gemiddelde van de laatste drie weken alleen als is zo’n 2,3 miljoen… Laten we dus zeggen dat de piek op zo’n 2,5 miljoen kijkers lag…

    /   Reply  / 
 2. RJ

  Zolang ik maar weet naar welke zender ik niet moet kijken om 7 uur, vind ik het prima. Wel discutabel natuurlijk dat er belastinggeld aan uitgegeven wordt, maar van de andere kant kijken er ook heel veel mensen naar, dus is dat wel weer enigzins gerechtvaardigd.

    /   Reply  / 
 3. Bart

  Daar gaat mn belastinggeld…. Ben ik wel benieuwd of NOS wel de innovatieve dingetjes van RTL overneemt. Daarmee bedoel ik de extra camera’s tijdens de wedstrijden, het plaatsen van interviews en persconferenties op internet e.d. Ik vrees het ergste….

    /   Reply  / 
 4. Patrick

  RTL durft, ze willen het voetbal niet meer.

    /   Reply  / 
 5. Maarten

  Ik vind voetbal insite meestal wel leuk om naar te kijken. Ik ben bang dat het nu lang niet zo leuk meer is omdat ze geen eredivisie beelden meer erbij kunnen laten zien :(

  Overigens vind ik het niet zo heel erg want er was zóveel reclame op rtl en talpa. Verder deden ze het wel erg goed vond ik.

    /   Reply  / 
 6. Jan Willem

  Mensen hebben ook kennelijk geen idee hoeveel miljoenen aan reclame-inkomsten de NOS opstrijkt met die voetbalrechten. De reclameblokken rondom de Champions League staan wat meer in de belangstelling dan voor of na veel kneuzige programmaatjes. Die benauwde kijkers denken zeker dat al die centjes bij hun belastingaangifte worden gezocht. Je hebt wel geld nodig om geld te maken.

  Overigens weet ik niet of ik nou zo blij ben met voetbal bij de NOS. Dan is het weer Ajax voor en Ajax na: als ze bovenaan staan dan beginnen ze ‘met de lijstaanvoerder’, als Ajax 8e staat dan gaat het op alfabet.

    /   Reply  / 
 7. Ek toto 2008

  Zelfde verhaal als in Engeland eigenlijk, eerst Match of the day, toen een aantal jaren achter de decoder en nu alweer een tijdje terug bij Match of the day

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>