NOS telt 21 miljoen neer voor voetbalrechten

Zoals Zappen vorige week al aankondigde, heeft de Eredivisie CV de voetbalrechten vandaag verdeeld. De NOS mag de komende vijf jaar de samenvattingen van het Eredivisie Voetbal uitzenden. Bovendien krijgt het de radiorechten. Daarvoor telt de omroep 21 miljoen euro per jaar neer (105 miljoen euro in totaal). Dat betekent een fikse inkomstenderving voor de voetbalclubs. Talpa/RTL betaalden voor de uitzendrechten op televisie alleen op jaarbasis 35 miljoen euro.

De NOS moet volgens de deal op vrijdag- en zaterdagavond om 22.30 uur al Eredivisie Voetbal uitzenden. Op zondag begint Studio Sport om 18.00 uur met 'de overige sporten', vanaf 19.00 uur volgt het voetbal. Dat zal een uurtje duren, want om 20.00 uur komt Het Journaal. De live-rechten gaan overigens zoals verwacht naar een digitaal tv-kanaal dat de clubs zelf gaan opzetten.

Het bedrag dat de NOS neertelt valt mee. De omroep gaf vorig jaar aan niet meer te bieden dan 'maatschappelijk aanvaardbaar'. Door de aankoopprijs te bundelen met de radiorechten, valt het bedrag gunstig uit.

RTL-directeur Erland Galjaard zegt niet verrast te zijn over het kwijt raken van de rechten. "Dat zat er de laatste tijd wel aan te komen. Wel ben ik verrast over de duur van vijf jaar." Evengoed betreurt hij het wel. "Je hebt toch zekerheid dat je in de doelgroep een hoog marktaandeel scoort. Anderzijds zijn we gewend om het zonder het voetbal te redden."

Mart Smeets van de NOS vindt het niet meer dan normaal dat de Eredivisie CV dit besluit presenteert. "Voetbal hoort bij de Publieke Omroepen. In alle landen zag je dat het voetbal een speelbal van de commercie werd, ze zijn overal heen en weer gepingpongd. Om nu overal terug te keren bij de publieke zenders."

De persconferentie is op dit moment nog bezig. Daar zullen meer specificaties worden bekendgemaakt.

Zie ook:
- NOS krijgt uitzendrechten voetbal terug
- Maandag ontknoping in strijd om uitzendrechten voetbal

- NOS wil 'maatschappelijk aanvaardbaar' op voetbal meebieden

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “NOS telt 21 miljoen neer voor voetbalrechten

 1. RTLN

  Zo ga je om met je ouwe werkgever? Slap hoor Herman. Kun je het met gewone concurrentie niet winnen?

    /   Reply  / 
 2. Sjon van der Roggelkamp

  Ik ben zelf voetbalfan, maar vind het waanzin dat er belastinggeld in het voetbal wordt gepompt als ook commerciele partijene bereid zijn om die som op te hoesten. Is het feit dat we nu geen kwartier reclame hoeven te kijken ons nou echt 105 miljoen aan gemeenschapsgeld waard? Nee toch mag ik hopen!

    /   Reply  / 
 3. Herman

  die volg ik even niet, rtln

    /   Reply  / 
 4. RJ

  Staat toch niets negatiefs in over RTL? Denk dat ze zonder voetbal beter af zijn. Voor dat geld kan je ook heel wat mooie programma’s maken :) . Maar goed, 105 miljoen aan belastinggeld is wel erg veel. Het is het mij niet waard in ieder geval.

    /   Reply  / 
 5. Michael

  Hoera, Humberto Tan mag niet mee naar de NOS. Verder zie ik niet zoveel voordelen van deze switch, los van emotionele argumenten die voor sommige mensen zwaar wegen. Blijkt.
  En verder vind ik dat RTL het voetbal heel behoorlijk heeft gebracht, ze hebben duidelijk veel geleerd van de slechte behandeling bij Talpa/10.
  En, let opm bij de NOS zal er ook heel wat reclame rondom de wedstrijden zijn, anders komt er niet genoeg geld binnen!

    /   Reply  / 
 6. MichaelvO

  Leuk commentaartje in Elsevier vandaag:
  ”Met belastingmiddelen troeft de publieke omroep commerciële concurrenten af. Hoe verstoord kan een markt zijn?
  ‘Het voelt alsof het voetbal thuiskomt,’ zei NOS-directeur Gerard Dielessen gisteren nogal pathetisch. Dat deed hij nadat bekend was geworden dat de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden vanaf komend seizoen vijf jaar lang weer te zien zijn bij de publieke omroep.
  ”Alsof eerst Talpa en later RTL het kind voetbal zwaar hebben verwaarloosd. Dielessen kan zich deze demagogie kennelijk veroorloven. Dat de NOS de uitzendrechten binnenhaalde (voor 16 miljoen euro per seizoen), is alom toegejuicht. Maar eigenlijk is het te zot voor woorden.
  ”De overheid, waartoe ook de publieke omroep behoort, dient zich alleen bezig te houden met activiteiten die de particuliere sector links laat liggen. Dat is met het uitzenden van voetbal niet het geval.”
  En nog zo wat gemor.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>