NOS overvallen door verlies uitzendrechten Olympische Spelen

De publieke omroepen in Europa verliezen de uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 – en dat is behoorlijk hard aangekomen bij de NOS. Als donderslag bij heldere hemel is bekendgemaakt dat Eurosport en Discovery er met het pakket vandoorgaat, de NOS hoopt nu met een sublicentie toch nog wat van de Olympische Spelen uit te kunnen zenden.

De verkoop aan een commerciële partij ligt in lijn met wat er gebeurt bij andere sporten: commerciële of nieuwe zendgemachtigden mengen zich in de biedingsstrijd en gaan er steeds vaker vandoor met de uitzendrechten. In dit geval heeft Eurosport/Discovery een dermate hoog bod neergelegd in de eerste biedingsronde, dat de publieke omroepen verenigd in de European Broadcast Union (EBU) zich terugtrekt omdat het niet verantwoord is een tegenbod te doen.

NOS-directeur Jan de Jong reageert verslagen. “Het IOC heeft al in de eerste ronde de rechten toegewezen aan Eurosport/Discovery. Dat betekent dat er een enorm verschil heeft gezeten tussen het bod van de EBU, andere geïnteresseerde partijen en de uiteindelijke winnaar, Eurosport/Discovery. Waarschijnlijk enkele honderden miljoenen. Voor de hele wereld is dit een enorme verrassing. Niemand heeft dit zien aankomen.”

De Jong zegt ook: “Het IOC heeft in het verleden in Europa altijd de filosofie uitgedragen dat de Olympische Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien moesten worden. Die koers lijkt nu verlaten. Men kiest onomwonden voor het geld.”

De mediadirecteur verdedigt waarom de Spelen bij een publieke omroep te zien zouden moeten zijn. “De kracht van de NOS is juist dat wij die sporten altijd volgen. Verhalen vertellen voor een groot publiek. Van Olympische Spelen tot Olympische Spelen. Niet alleen gedurende die zestien dagen dat de medailles worden verdeeld.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>