John de Mol: Utopia kan GTST worden met èchte mensen


“Telkens zagen we een trend terug komen: mensen zijn niet happy in de wereld waar ze in leven. Bij het brainstormen opperde iemand: wat zou er gebeuren als je een groep mensen een samenleving from scratch laat beginnen?” Dat is het gegeven waar John de Mol afgelopen voorjaar mee aan de slag is gegaan. Het is Utopia geworden, één van zijn grootste tv-projecten ooit. Op oudejaarsdag begint Utopia, de pers heeft alvast een preview gekregen.

Wie de poorten van Utopia betreedt, ziet voor zich een stuk landbouwgrond. Daarachter een weide met een kleine stal, waar twee koeien en 25 kippen wonen. Verderop is een vrijwel kale loods. In die loods de nu al veel genoemde waterkraan en twee elektriciteitsdraadjes, waar de 15 Utopianen straks opnieuw mee mogen beginnen.

Maar op het terrein ligt ook wel meer. Er staat bijvoorbeeld een trekker met een lekke band, elders ligt een gave band. Hier en daar liggen golfplaten, planken of stenen. Er is een aantal jonge boompjes geplant. En een gevallen bord nasi met wortelen verraadt dat er eerder deze week drie dagen Utopia is gespeeld voor spek en bonen. Of eigenlijk om de routing van de hele productie te testen. Aan de hand van die driedaagse simulatie heeft John nog heel wat wijzigingen in zijn format doorgevoerd. “Het heeft me verbaasd hoe inventief, creatief en soepel mensen zijn.”

John de Mol kan bij de persbijeenkomst nog lang niet alles prijsgeven, omdat zijn kandidaten nog in het wild rondlopen. Een ludieke startopdracht, prijzengeld en meer details over het spelverloop blijven geheim. Wel verklapt hij dat de Utopianen de kans krijgen om elke maand één speler te vervangen. Enerzijds voor zijn eigen gemak: nomineren zorgt voor dynamiek in een groep – en dus goede reality. Anderzijds kan het zijn dat Utopia niet ideaal is door een paar rotte appels. Met eliminaties kan toch het paradijs worden benaderd.

Utopia moet zich tv-matig van voorgangers als Big Brother, Secret Story en De Gouden Kooi onderscheiden door vooral niet te sturen. Er komen geen opdrachten en er zijn ook geen dagboekkamers, waar verslaggevers de kandidaten één-op-één bevragen. Zulke zogeheten testimonials zijn heerlijk om een verhaal te vertellen in de montage. “Ik heb nog geprobeerd dit toch er in te krijgen, maar John was onvermurwbaar”, aldus programmadirecteur Remko van Westerloo.

John de Mol brengt momenteel 80 procent van zijn werktijd door met Utopia, de jaarwisseling zal hij ook op het terrein in Crailoo doorbrengen. Maar vanaf 1 januari is het echt uit zijn handen. Dan wordt er niet meer bijgestuurd en moeten de vijftien Utopianen genoeg gaan doen om boeiende televisie te maken. Talpa neemt zes dagen de tijd tussen opnames en uitzending in om er een soap-achtig geheel van te maken. John de Mol: “Dit zou in mijn ogen Goede Tijden Slechte Tijden kunnen worden met echte mensen. Ze acteren niet, de kijker ziet echte emoties.”

Zie ook:
- SBS 6 en Talpa presenteren Utopia aan de pers
- John de Mol wil minstens half miljoen kijkers Utopia
- Utopia vanaf januari in vooravond SBS 6

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “John de Mol: Utopia kan GTST worden met èchte mensen

 1. Demanto

  Tuurlijk gaan ze wel acteren, ze weten hoe camera’s werken, en van dat niet bijsturen geloof ik ook niet veel, er moet wel televisie worden gemaakt

    /   Reply  / 
 2. Jooo

  Zo goed als de Gouden Kooi wordt het natuurlijk niet, maar wel het proberen waard om eens te kijken. Nu maar hopen dat het niet zo’n uitgekotst programma wordt dat SBS normaal op de buis heeft.

    /   Reply  / 
 3. anna janna jane

  er lopen 25 kippen rond, das per kip 3 eieren , dus 75 eieren per dag,

  er lopen 2 koeien rond, das per koei 40liter melk ,das dan 80 liter melk per dag,

  och ,er ligt een band op het terrein om de lekke band mee te vervangen, dat word smullen, kijken naar iemand die een band gaat verwisselen.

  als ik me zou doen, dan zou ik de helft van de eieren gaan verkopen, en daar zaad van gaan kopen voor de groente.
  en vergeet de aardappellen niet, wortel laten schieten en planten, na 6 weken heb je genoeg oogt voor een heel weeshuis.

  de rest kan je dan verkopen voor stenen voor je huis.

  tenslotte is het maar tv, alles is winst.

  of moet je ook je gas en licht rekening ervan gaan betalen????

  ik hoop dat er leuke mensen mee gaan doen ,die ook at te vertellen hebben, op het gebied van innovatie.

  ik weet nog niet of ik ga kijken, ik heb zo een hekel aan de zender sbs, veels te veel en veels te lange reclames tussendoor.

  ik word namelijk een beetje gek tussen de oren, van al diezelfde spotjes elke keer weer.

  en dan zet ik de tv op ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    /   Reply  / 
 4. GTSTfan

  Op het GTST album uit 1995, waar Ademnood van Linda, Roos & Jessica oorspronkelijk op werd uitgebracht, bevat een nummer genaamd “Utopia”. Gezongen door Sylvia Merx en Janine Elschot, die er nog steeds in zit. Hartstikke mooi en een waardige titelsong vind ik.

    /   Reply  / 
 5. Daan

  zo ken ik er nog wel 1, Utopia van Within Temptation

    /   Reply  / 
 6. GTST gemist

  Interessant artikel. Ik heb al op meerdere plekken geruchten over acteurs gehoord, maar persoonlijk vind ik het allemaal zeer echt overkomen. En trouwens, wat is er mis met geacteerd? Ik ben zelf een grote GTST fan ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>