Megatwist in Utopia: SBS 6 ook in 2015 door

De poorten van Utopia zullen niet op 31 december 2014 sluiten. SBS 6 heeft bekendgemaakt ook in 2015 door te gaan met het reality-programma. De huidige bewoners kunnen zelf besluiten of ze het nieuwe jaar op hun aardse stukje paradijs (in wording) doorbrengen, of toch terug gaan naar familie en vrienden. Hoe dan ook: de aankondiging is een grote twist in het programma.

Want sinds het vertrek van Rienk vorige week is er wel een en ander veranderd. Nieuwkomer Mark met zijn zakelijke inzicht heeft de geldkoorts aardig aangewakkerd bij zijn mede-Utopianen. De samenleving werkt nu richting een constructie met belasting; de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, maar krijgen ook een extra gage uit de pot. Oftewel: bijna alles draait om geld, net als in de echte wereld. Van idealisme is nauwelijks nog sprake.

Een en ander heeft er misschien mee te maken dat Utopia zijn aanvankelijke einddatum van 31 december nadert. Eerder is bekendgemaakt dat de prijs het bedrag in de kas is, na aftrek van alle kosten. Dat is niet bijster veel, maar om nu nog te investeren in een verbetering van Utopia, lijkt zinloos. Tot SBS 6 aankondigt dat Utopia ook in 2015 doorgaat. Opeens heeft het weer zin om door te werken aan een ideale samenleving.

Tegelijkertijd vraagt SBS 6 iets heel moeilijks van de Utopianen. Zij hebben zich ingesteld op een project van maximaal een jaar en nu krijgt het sociale experiment een verlenging. Ze hebben nog even bedenktijd, een periode waarin ze ook familie mogen raadplegen, maar moeilijk is het wel.

Vanuit SBS 6 is het besluit overigens wel te begrijpen. Utopia is heel aardig de zomer doorgekomen en is sowieso het best scorende programma in de vooravond. Een tweede seizoen van het programma lijkt niet heel handig, want dat is toch al snel een herhaling van zetten, leert de geschiedenis. Dan beter doorgaan met de huidige bewoners.

Ook vanuit Talpa is het besluit van groot belang. Utopia is net in de Verenigde Staten begonnen en scoort daar nog niet erg best. In sommige media wordt al gespeculeerd over een vroegtijdig einde van het miljoenenproject. Dit Nederlandse succes zal buitenlandse zenderbazen toch inspireren om eens goed te kijken naar een eigen Utopia.

Zie ook:
- John de Mol: Utopianen scoren ondermaats

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Megatwist in Utopia: SBS 6 ook in 2015 door

 1. Vinn

  Ik ben er heel blij mee, ondanks dat een ideale samenleving (nog) niet gelukt is vind ik het sociologisch aspect erg leuk.
  Wel zou het jammer zijn als de “oude garde” allemaal eruit gaat. Al zie ik Nicoline, Laura, Joey en zelfs Ivan en Colinda ook wel al zo.
  Misschien kan er een oud bewoner in zoals Rienk, (heeft toch geen baan en huis) of Robin.

    /   Reply  / 
 2. Marjo van den Boorn

  utopia verlengen, voor de kijkcijfers?!

  ik had heel graag op 31 december willen weten wie zou winnen,
  Voor de oud utopianen is dit niet leuk en voor veel kijkers evenmin.
  door deze teleurstellende meededeling stop ik per direct met het volgen van utopia.Het interesseert me nu niets meer omdat dit veel te lang gaat duren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>