Talpa strijdt tegen Chinese kopie The Voice

Talpa heeft het aan de stok met de Chinese productiemaatschappij Star China. Zij bereiden namelijk Mooiste Stem van China voor, dat als twee druppels water lijkt op het format van The Voice. De gang naar de rechter is inmiddels gemaakt, en dit heeft alles te maken met de Chinese televisiemarkt die een groeispurt doormaakt.

Talpa werkt in China samen met mediatycoon Wu Hongliang en zijn bedrijf Talent International. Samen maken ze lokale versies van The Voice, Ik Hou van Holland (I Love My Country) en Utopia. China brengt inmiddels een belangrijk deel van de omzet van Talpa op.

De eerste stappen van het Nederlandse Talpa op de Chinese markt zijn gezet in samenwerking met Star China. Maar daar is zand in de motor gekomen, de twee zijn uit elkaar gegaan. Star China laat zich de kaas niet van het brood eten, en kopieert nu dus het format van The Voice.

In de Westerse tv-markt is zoiets ondenkbaar, tv-formats zijn beschermd en kun je niet zomaar kopiëren. Een goeie variant bedenken mag wel, maar dan moeten er wel onderscheidende elementen zijn. Maar in de Chinese cultuur is het een compliment als je een origineel kopieert, we kennen immers allemaal het label ‘made in China. In geval van Mooiste Stem van China zijn de draaiende stoelen en andere geregistreerde kenmerken overgenomen.

NRC Handelsblad bericht dinsdag over de vete tussen Talpa en Star China. Een kort geding over de kwestie is gewonnen door Talpa, inmiddels is een bodemprocedure in gang gezet. Tegelijkertijd zijn er politieke partijen die het nationale product heel erg beschermen, zo worden er pogingen gedaan om ‘geïmporteerde’ tv-programma’s niet op primetime uit te zenden, maar uitsluitend Chinese producties.

Veel producenten volgen met veel belangstelling de stappen van Talpa, want allemaal hebben ze te maken met de Chinese wetgeving en beperkingen. Wordt vervolgd.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>