Paul de Leeuw neemt afscheid van weekend

De dagelijkse late night show van Paul de Leeuw en Filemon Wesselink gaat definitief door. Vanaf september is het duo elke werkdag te zien op de late avond van Nederland 3. Dat betekent ook dat Paul afscheid neemt van het weekend, meldt SBS Shownieuws. Van X De Leeuw en De Leeuw op Zondag worden dus maar 13 afleveringen gemaakt, Nederland 1 moet voor daarna op zoek naar wat anders.

Check ook:
- Wie springt in weekend-gat van Paul de Leeuw?

Eigenlijk was het helemaal nooit de bedoeling van Paul om een grote familieshow te maken. Maar door het plotselinge vertrek van Jack Spijkerman en Kopspijkers naar Talpa in 2005, schoof de Vara hem naar voren in de zomerperiode. De omroep wilde graag zijn ereplek op de zaterdagavond behouden. Mooi Weer! De Leeuw kende een aarzelende start met zo’n 800 duizend kijkers. Als in het eerste seizoen Adje wordt geïntroduceerd, schieten de kijkcijfers omhoog. Mooi! Weer De Leeuw wordt zelfs de kapitein van het nieuwe vlaggenschip Nederland 1, dat bij de herindeling van de publieke omroep ontstaat. Het seizoen 2008/09 is het absolute topjaar met gemiddeld een krappe 2 miljoen kijkers op de zaterdag.

Lieve Paul
De Leeuw wordt daarna overladen met prijzen. Zoals wel vaker slaat het succes daarna snel om in tegenslag. Paul raakt uitgekeken op de formule en kiest ervoor om met iets anders door te gaan: Lieve Paul. Het wordt een halfslachtige omschakeling. “Een vergissing”, noemde hij het vanmorgen nog op Radio 538. Hij had de wensen nooit moeten schrappen. Daarom keren deze ook weer terug in X De Leeuw, zij het met een andere twist.

Filemon
Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Paul wil even geen grote familieshow meer maken, maar meer naar de randen van de programmering om weer wat ondeugender te kunnen zijn. Meer lange gesprekken kunnen voeren. En een mindere grote druk om maar hoge kijkcijfers te scoren. Vorige maand zijn vijf proefafleveringen opgenomen van de show met Filemon Wesselink, die gekscherend de werktitel MaDiWoDoVrijdagshow meekrijgt. Nederland 3-baas Roek Lips heeft daar nu dus groen licht aan gegeven.

Risico Eva Media
Paul neemt daarmee wel een risico. Als koning van de zaterdagavond had hij waarschijnlijk tot in de lengte van dagen carte blanche kunnen krijgen van de netmanagers om door te gaan. Daarmee garandeert hij zichzelf en de medewerkers van zijn productiehuis Eva Media van werk. Natuurlijk is het de bedoeling om op Nederland 3 ook een winter- en voorjaarsseizoen te maken van de nieuwe late night show. Al kennen we allemaal de wetten van de kijkcijfers. Wat niet scoort, krijgt geen verlenging.

Nederland 3 blijkt een moeilijke zender om op te vlammen. De zondagavond staat als een huis en ook de vooravond is dik in orde. Maar andere avonden presteert Nederland 3 zwak, mede door onregelmatige stoorzenders als het Champions League Voetbal of schaatswedstrijden. Bovendien zijn eerdere initiatieven op de late avond mislukt, zoals De Staat van Verwarring, VPRO’s Spek en Bonen Show en BNN’s De Nieuwste Show.

PowNed
Overigens aast de nieuwe omroep PowNed ook op een plekje op de dagelijkse late avond van Nederland 3. Zij mogen niet tegenover Pauw & Witteman uitzenden, verklapte Dominique Weesie al eens. PowNed zou graag rond middernacht opereren, vlak voor het slapen gaan.

Zie ook:
- Wie springt in weekend-gat van Paul de Leeuw?
- Onverwachte wendingen in X De Leeuw, terugblik op zondag
- De Leeuw trekt stekker uit Lieve Paul
- Talkshow Filemon Wesselink en Paul de Leeuw lijkt zeker
- Paul de Leeuw wil ander programma met minder kijkers
- Paul de Leeuw heeft Eva Media weer op de rails
- PowNed mag geen satire op tijdstip Pauw & Witteman
- Wat de netmanagers dit jaar wèl goed deden + wensen 2010

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Paul de Leeuw neemt afscheid van weekend

 1. Pingback: Wie springt in weekend-gat van Paul de Leeuw? | Zappen

 2. Magnetron

  En welke omroep gaat die latenightshow uitzenden, BNN of Vara?

    /   Reply  / 
  1. Sandesh

   Samen?

     /   Reply  / 
 3. Pingback: Hosties en hoofddoekjes in eerste X De Leeuw | Zappen

 4. Pingback: Vara verliest primetime zaterdag aan André van Duin | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>