In Goed Gezelschap: Als je De Lama’s ook leuk vond

Bij improvisatie op tv denk je aan De Lama’s. Nadat die tv-hit stopte, is vaak geprobeerd een nieuw initiatief groot te maken. Tot op heden zonder succes. De Vara probeert het nu met In Goed Gezelschap, bedacht door Sara Kroos en Thomas van Luyn. Denk nu niet ‘Pfff, heb je alweer een Lama-ripoff’, want In Goed Gezelschap zag er op de najaarspresentatie van de Vara heel veelbelovend uit. Maar, zegt Sara Kroos: “Het publiek dat de Lama’s leuk vond, gaat dit ook wel leuk vinden.”

In Goed Gezelschap wijkt in één belangrijk punt af van eerdere pogingen als De Badgasten, De Kannibalen of Comedy Live: de groep acteurs/cabaretiers bestond al voordat het een tv-programma werd. Vaste spelers zijn – naast Sara en Thomas – Georgina Verbaan en Pieter Derks, daarnaast komt er wisselende versterking van Jörgen Raymann, Leon van der Zanden en Annick Boer.

Sara vertelt aan deze blog: “Thomas en ik wilden weer eens iets leuks doen met een groepje, op de maandagavond. Dan spelen veel acteurs niet en kun je dus iets plannen. We zijn een jaartje geleden begonnen in het Betty Asfalt theater in Amsterdam, een klein theater waar misschien 100 mensen in kunnen.”

Dat werkte goed, want binnen afzienbare tijd meldde de Vara zich voor een tv-versie. “Daar hebben we geen concessies voor hoeven doen. Het is een co-productie met de Vara. Ik ben in de redactie gaan zitten om het format te maken. En daarna ben ik er uitgestapt, anders weet ik te veel. Welke spelletjes ze bedenken of de volgorde van het programma. We hebben wel wat dingen uitgeprobeerd in het theater, dat werkte vaak goed.”

In een korte preview was te zien hoe bestaande Nederlandstalige liedjes werden voorzien van een nieuwe tekst. Ook is er een spel waarin drie spelers om beurten een woord mogen zeggen (in rap tempo) wat uiteindelijk een verhaal moet worden.

Heel veel mensen zullen de vergelijking met De Lama’s willen maken. “Het lijkt er ook op, De Lama’s was ook een amusementsprogramma met improvisatie. Het publiek dat de Lama’s leuk vond, gaat dit ook wel leuk vinden, denk ik.” Toch zijn er verschillen te noemen. Sara: “Wij hebben liedjes. En we hebben iets meer met taal.”

In Goed Gezelschap mag het dus gaan proberen op de maandagavond van Nederland 3. Sara voelt geen druk. “Het is spannend, improviseren is sowieso spannend. We hebben het erg leuk en de mensen die al iets hebben gezien, vinden het leuk. Daar gaat het om. We zijn niet bezig met kijkcijfers, dat mogen de bollebozen in Hilversum doen. Ja, het zou jammer zijn als na een serie de stekker uit het tv-programma wordt getrokken. Maar dan gaan wij lekker door in het theater.”

Preview uit de pilot:

In Goed Gezelschap, 21.25 uur, Vara (NL3)

Zie ook:
- Sara Kroos maakt improvisatieprogramma bij Vara

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “In Goed Gezelschap: Als je De Lama’s ook leuk vond

  1. Pingback: Sara Kroos mag door met In Goed Gezelschap | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>