Menno Bentveld met documentaire olieramp Nigeria op NL2

De olieramp in de Golf van Mexico zal velen nog op het netvlies gebrand staan, maar ook in Nigeria is het goed mis. Daar is onder andere Shell actief met oliewinning in het onderontwikkelde land. De milieuregels zijn daar zo streng niet en als die al worden overtreden, dan is de bevolking of de politiek toch te zwak om daar een vuist tegen te maken. Corruptie, desinteresse van de rest van de wereld en een ver-van-mijn-bed-show zorgen daar wel voor. De Vara kan dit niet met lede ogen aanzien en daarom mag Menno Bentveld de documentaire Hallo Wereld, Hier Olieramp maken, vanavond te zien op Nederland 2.

De Vara meldt: “In Nigeria voltrekt zich al vijftig jaar de grootste olieramp ter wereld: in de Nigerdelta is een gebied ter grootte van Nederland vervuild. Deze stille ramp heeft dramatische gevolgen voor de lokale bevolking. Zo moeten honderdduizenden Nigerianen zwaar verontreinigd water drinken.”

Menno vertelt: “Enerzijds krijg je hoofdpijn van het lopen door naar olie stinkende blubber. Anderzijds word je in kleine dorpjes met open armen ontvangen door de stamoudsten. Elke keer als ik nu een bus of brommertje ruik, slaat het weer op mijn longen. Dat gaat vast snel over, maar de beelden zullen blijven.”

Hallo Wereld, Hier Olieramp, 21.15 uur, Vara (NL2)

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Menno Bentveld met documentaire olieramp Nigeria op NL2

 1. Annelies Dor

  OPROEP: Geen Shell meer tanken totdat Nigeria schoon is!!!!!

    /   Reply  / 
  1. Ton Ooms

   Kun jij deze brief op facebook verspreiden dat heb ik namelijk niet.
   ============
   Geachte heer Youp van ’T Hek,

   Al jaren weten wij met zijn allen Nederlanders dat onze Koninklijke SHELL de Niger Delta en grote gedeelten in Nigeria vervuilt en het leven voor de lokale mensen daar ondragelijk en onleefbaar maakt.

   Onze Koninklijke SHELL doet dit met medeweten van een aantal corrupte dus omgekochte Nigeriaanse ambtenaren.

   Koninklijke SHELL pretendeert ethiek en milieu en veiligheid hoog in het vaandel te hebben en voorop alles te stellen dus ook winst, dat doen ze alleen in westerse landen waar je schijnheilig met een helm en een bril op hun terrein mag lopen, en een dubbele opvangbak onder draaiende motoren moet hebben mocht zo’n motor olie lekken.

   Wat wij zien in deze documentaire Hallo Wereld, Hier olieramp weten wij al jaren maar niemand doet iets, de politiek is bang SHELL is machtig en bedreigend.

   Ik haat deze Koninklijke SHELL met Koninklijke aandelen hun dubbele moraal is een op en top hebzucht, ik ben gek op geld en geen communist maar niet op deze manier.

   Iedereen die Shell aandelen heeft of tankt bij deze glibberige schijnheilige smerige olie verspreidende viespeuken moet zich schamen en direct stoppen of aandelen dumpen, dumpen daar houden ze van die crudeslikkers.

   De SHELL Directie en het management zijn moderne slavendrijvers en zijn direct verantwoordelijk voor duizenden doden in Nigeria, maar laten wij ons hier maar druk maken over een wietpas of in Brussel waar al die volgevreten vette varkens ons geld verdelen zich zorgen maken over kappers die schoenen moeten gaan dragen met antislipzolen.

   Hier moet dat oude lijk met haar afgetrokken gezicht Neelie Smit Kroes zich eens druk over maken, ook zo’n schijnheil die met een milieu delict veroordeelde vriend te maken heeft gehad in de jaren 80 en 90.

   U meneer YOUP bent de aangewezen persoon om Nigeria te redden en op deze manier de westerse wereld te verlossen van duizenden frauderende Nigeriaanse oplichters omdat dat land te vies is om aan te pakken.

   Met vriendelijke groet,

   SHELL DUMPER

     /   Reply  / 
 2. Rien Le Loux

  Eens,het verschil begint meestal met een klein initiatief. Ideetje voor mijnheer van ‘t Hek om Nederland op te roepen? Aandeelhouders die een breder verband zien dan dividendrendement en écht het verschil kunnen maken.

    /   Reply  / 
  1. Ton Ooms

   Kun jij deze brief op facebook verspreiden dat heb ik namelijk niet.

   Geachte heer Youp van ’T Hek,

   Al jaren weten wij met zijn allen Nederlanders dat onze Koninklijke SHELL de Niger Delta en grote gedeelten in Nigeria vervuilt en het leven voor de lokale mensen daar ondragelijk en onleefbaar maakt.

   Onze Koninklijke SHELL doet dit met medeweten van een aantal corrupte dus omgekochte Nigeriaanse ambtenaren.

   Koninklijke SHELL pretendeert ethiek en milieu en veiligheid hoog in het vaandel te hebben en voorop alles te stellen dus ook winst, dat doen ze alleen in westerse landen waar je schijnheilig met een helm en een bril op hun terrein mag lopen, en een dubbele opvangbak onder draaiende motoren moet hebben mocht zo’n motor olie lekken.

   Wat wij zien in deze documentaire Hallo Wereld, Hier olieramp weten wij al jaren maar niemand doet iets, de politiek is bang SHELL is machtig en bedreigend.

   Ik haat deze Koninklijke SHELL met Koninklijke aandelen hun dubbele moraal is een op en top hebzucht, ik ben gek op geld en geen communist maar niet op deze manier.

   Iedereen die Shell aandelen heeft of tankt bij deze glibberige schijnheilige smerige olie verspreidende viespeuken moet zich schamen en direct stoppen of aandelen dumpen, dumpen daar houden ze van die crudeslikkers.

   De SHELL Directie en het management zijn moderne slavendrijvers en zijn direct verantwoordelijk voor duizenden doden in Nigeria, maar laten wij ons hier maar druk maken over een wietpas of in Brussel waar al die volgevreten vette varkens ons geld verdelen zich zorgen maken over kappers die schoenen moeten gaan dragen met antislipzolen.

   Hier moet dat oude lijk met haar afgetrokken gezicht Neelie Smit Kroes zich eens druk over maken, ook zo’n schijnheil die met een milieu delict veroordeelde vriend te maken heeft gehad in de jaren 80 en 90.

   U meneer YOUP bent de aangewezen persoon om Nigeria te redden en op deze manier de westerse wereld te verlossen van duizenden frauderende Nigeriaanse oplichters omdat dat land te vies is om aan te pakken.

   Met vriendelijke groet,

   SHELL DUMPER

     /   Reply  / 
 3. Ton Ooms

  PLAATS DEZE BRIEF A.U.B. FACEBOOK

  Geachte heer Youp van ’T Hek,

  Al jaren weten wij met zijn allen Nederlanders dat onze Koninklijke SHELL de Niger Delta en grote gedeelten in Nigeria vervuilt en het leven voor de lokale mensen daar ondragelijk en onleefbaar maakt.

  Onze Koninklijke SHELL doet dit met medeweten van een aantal corrupte dus omgekochte Nigeriaanse ambtenaren.

  Koninklijke SHELL pretendeert ethiek en milieu en veiligheid hoog in het vaandel te hebben en voorop alles te stellen dus ook winst, dat doen ze alleen in westerse landen waar je schijnheilig met een helm en een bril op hun terrein mag lopen, en een dubbele opvangbak onder draaiende motoren moet hebben mocht zo’n motor olie lekken.

  Wat wij zien in deze documentaire Hallo Wereld, Hier olieramp weten wij al jaren maar niemand doet iets, de politiek is bang SHELL is machtig en bedreigend.

  Ik haat deze Koninklijke SHELL met Koninklijke aandelen hun dubbele moraal is een op en top hebzucht, ik ben gek op geld en geen communist maar niet op deze manier.

  Iedereen die Shell aandelen heeft of tankt bij deze glibberige schijnheilige smerige olie verspreidende viespeuken moet zich schamen en direct stoppen of aandelen dumpen, dumpen daar houden ze van die crudeslikkers.

  De SHELL Directie en het management zijn moderne slavendrijvers en zijn direct verantwoordelijk voor duizenden doden in Nigeria, maar laten wij ons hier maar druk maken over een wietpas of in Brussel waar al die volgevreten vette varkens ons geld verdelen zich zorgen maken over kappers die schoenen moeten gaan dragen met antislipzolen.

  Hier moet dat oude lijk met haar afgetrokken gezicht Neelie Smit Kroes zich eens druk over maken, ook zo’n schijnheil die met een milieu dellict veroordeelde vriend te maken heeft gehad in de jaren 80 en 90.

  U meneer YOUP bent de aangewezen persoon om Nigeria te redden en op deze manier de westerse wereld te verlossen van duizenden frauderende Nigeriaanse oplichters omdat dat land te vies is om aan te pakken.

  Met vriendelijke groet,

  SHELL DUMPER

    /   Reply  / 
 4. Zwagh

  Ik ga niet meer bij Shell tanken

    /   Reply  / 
 5. Ruud

  Als ex Shell zou ik in contact willen komen met de mensen die centraal stonden in de tot standkoming van (Menno Bentveld) documentaire olieramp Nigeria als recent eind jan 2013 uitgezonden. Beschik niet over email adressen o.d. alsook niet die van Menno Bentveld.

  Alvast dank.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>