Met vallen en opstaan: thrillseeken in Jules Unlimited

Na twaalf jaar afwezigheid terug van weggeweest: Jules Unlimited. Eva Koreman, Maurice Lede en Jamie Trenité maken wetenschap tastbaar door het zelf aan den lijve te ondervinden. Een combinatie van nieuwsgierigheid, thrillseeking en kennisoverdracht. Een vrije val met een luchtballon, skeeleren met een raketmotor op je rug, testen van een nieuw Marsvoertuig op een nagebouwd Marslandschap, onderzoeken en behandelen van zeekoeien in Florida en het springen van een Big Air in Oostenrijk; het komt allemaal voorbij in Jules Unlimited.

 

“We willen de nieuwsgierigheid bij de kijkers aanwakkeren. Het is avontuurlijk, sportief, technisch en wetenschappelijk; vier zaken die ik in mijn leven heel belangrijk vind. We gaan naar hoge bergen en diepe zeeën, maar ook naar extreem koud en heel warm. We laten beroepen zien waarvan de meeste mensen niet eens wisten dat ze bestonden, het is heel veelzijdig”, vertelt Jamie in De Telegraaf.

 

Collega Eva zat er helemaal niet op te wachten om de radiostudio te verwisselen voor het maken van televisie. “Totdat ik hoorde dat het voor Jules Unlimited was. Ik heb zelf een natuurwetenschappelijke achtergrond en was vroeger fan van het programma. Ik kan me zelfs bepaalde items nog herinneren. Jan Douwe Kroeske die bovenaan een skischans staat, vol respect naar beneden kijkend. Ik weet gek genoeg alleen niet meer of hij nou ook daadwerkelijk ervan af is gegaan.”

 

De deejay treedt in zijn voetsporen door een sprong met een snowboard te maken, al gaat dit niet helemaal goed. “Ik heb daarna wel anderhalve maand last gehad van een gekneusd stuitbeen. Aan sommige zaken zit een bepaald risico, maar we zoeken niet bewust het gevaar op. Ik maakte een sprong van zes, zeven meter, dat is niet is echt heel hoog en ik had goede begeleiding van een expert. Bovendien kunnen we ook altijd ’nee’ zeggen als we iets niet willen doen.”

 

Ook Maurice maakt brokken als hij met straalmotoren op zijn rug over het circuit van Zandvoort raast. De snelheid beangstigt hem, en dus kiest hij voor een val in de berm. “Dat was niet eens zo erg. Ik vond het vooral vervelend dat daarbij een straalmotor beschadigd raakte. Ik ben een van de vier mensen ter wereld die dit apparaat hebben mogen gebruiken, en dan verniel je het. Gelukkig kon de motor snel worden gerepareerd.”

 

Jules Unlimited, 20.30 uur, BNN/Vara (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>