Najaarspresentatie VPRO: Eigen koers met drama en docu’s

De VPRO vaart in het seizoen 2010/11 zijn eigen koers. Bij de najaarspresentatie vanmiddag werden enkele nieuwe programma’s uitgelicht, maar een groot project als Beagle, In Europa of van Moskou tot Magadan ontbrak. Die komen in 2011/12 weer. Wèl heeft de VPRO met Bellicher: De Macht van Meneer Miller een fraaie dramaserie in huis gehaald. En Vaders en Zonen van Hugo Borst keert volgend jaar terug… op Nederland 1.

Vaders en Zonen
De gelauwerde serie was afgelopen seizoen niet te zien bij de omroep, maar wegens grote vraag keert Vaders en Zonen weer terug. Borst: “Ik interview alleen mensen die bereid zijn alles te vertellen. Er moet ook wel iets aan de hand zijn, dat het schrijnend is. Die namen beginnen een beetje op te raken.” Hij sluit niet uit dat er daarom ook een Moeders en Dochters komt. Voor de nieuwe serie had Conny Mus al toegezegd, zijn zoon twijfelde nog. Maar Mus kwam vorige week helaas om het leven.

VPRO-ster Jelle Brandt Corstius is na Zomergasten even niet meer te zien. Wel gaat hij weer op reis voor de omroep. Niet meer naar Rusland, maar vermoedelijk naar Indonesië voor een nieuw reisprogramma. Ook Adriaan van Dis pakt zijn koffer weer voor de omroep. Hun programma’s zijn pas in 2011/12 te zien.

Lees ook:
- Nieuw reisprogramma VPRO: De Weg naar het Avondland

Nederlands drama
De VPRO heeft verder geïnvesteerd in drama. Voor volwassenen komt er de vierdelige serie Bellicher: De Macht van Meneer Miller, met Daan Schuurmans in de hoofdrol. Ook Theo Maassen en Anna Drijver werken mee. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Charles den Tex en gaat over Michael Bellicher, die werkt bij een groot accountants- en adviesbureau. Hij ontdekt malafide praktijken maar wordt flink tegengewerkt als hij op onderzoek uitgaat. “Bellicher komt nog voor in andere boeken van Den Tex, dus we maken graag een vervolg”, zegt scenarist Pieter Kuijpers.

Van de VPRO komen ook drie kinderseries: Docklands, De Indiaan en Briefgeheim, opnieuw met Daan Schuurmans in een hoofdrol. De previews tijdens de presentatie vanmiddag waren veelbelovend.

Nieuwtjes
Andere nieuwtjes uit de presentatie: Frank Lammers neemt de presentatie van de Nederpopshow over van Eric Corton. De deejay heeft het te druk met andere werkzaamheden. Daphne Bunskoek maakt een programma rondom het Nederlands Film Festival en zal de gala-avond samen met Thomas van Luyn presenteren. Metropolis verhuist van zaterdag primetime naar donderdag primetime Nederland 3. Verder heeft de VPRO een aantal spraakmakende documentaires, waaronder Wilders, the Movie en De Leugen, een musical-documentaire over Rita Verdonk. Verschillende politici zingen hierin zelf het verhaal van politica Verdonk. Draadstaal keert niet terug bij de VPRO, dat maakt een doorstart bij de Avro als Neon Letters.

Tot slot heeft de omroep zijn vormgeving aangepakt. Het logo is speelser geworden waardoor er meer mee te doen is. De tune is wel intact gebleven.

Bekijk de nieuwe vormgeving:

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Najaarspresentatie VPRO: Eigen koers met drama en docu’s

 1. Martijn

  De VPRO is niet helemaal mijn omroep, op Holland sport na dan, maar dat staat helaas rechttegenover VI.
  Nederpopshow keek ik af en toe ook nog wel eens waar Eric Corton mij positief opviel, jammer dat hij ermee stopt.

    /   Reply  / 
 2. michel

  Ind heel ergh jammer dat Eric het niet meer doet. Het programma had juist zijn charme door Eric.

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Nieuw reisprogramma VPRO: De Weg naar het Avondland | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>