Allerlaatste Trendspotting bij VPRO: Slow Food

Het kunstprogramma Trendspotting wordt van de buis gehaald. De VPRO zendt vanavond de allerlaatste aflevering uit met het thema Slow Food. Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petrini tegen een vestiging van een fastfood keten in het centrum van Rome. Hij was tégen de ‘macdonaldisering’ van de samenleving en vóór smaakopvoeding van het publiek ‘want dat is de beste verdediging tegen slechte kwaliteit, bedrog en standaardisering’. Simpel gezegd: je hebt het recht om te weten wat je eet en dat eten moet lekker zijn.

Inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. Het gaat niet uitsluitend om het genieten van eten, maar het gaat vooral ook over het ontwikkelen van een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. De internationale Slow Food Beweging is meer en meer een politieke en economische beweging geworden waarin de wereldwijde voedselproblematiek een vast agendapunt is op internationale bijeenkomsten.

In Turijn is elke twee jaar wordt de Salone del Gusto, een culinaire beurs door de Slow Food Beweging georganiseerd. Hier draait het om de kernwaarden van Slow Food: lekker, puur en eerlijk. Maar op de beurs gaat het om meer dan lekker eten.

Presentator Marike Jager geniet niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook o.a. de oprichter van Slow Food Carlo Petrini, de Chileense econoom Manfred Max-Neef die de werkelijke menselijke behoeften in kaart heeft gebracht, de Amerikaanse investeerder Woody Tasch die in navolging van Slow Food het begrip Slow Money heeft geïntroduceerd en de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva die al jaren strijd tegen de globalisering.

Verder aandacht voor locaal producerende boeren en ambachtlieden waaronder de appel- en perenstroopmakers in Limburg. Want waarom zou je het van ver halen als het lokaal geproduceerd kan worden?

Trendspotting, 23.00 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- VPRO Trendspotting op Gouden Roos Festival in Luzern
- Mediafestival SXSW centraal in VPRO’s Trendspotting
- VPRO Trendspotting naar muziekfestival SXSW
- VPRO’s Trendspotting over fotografie van Afrika
- VPRO’s Trendspotting op biënnale Istanbul

1 Reacties // Reageer

One thought on “Allerlaatste Trendspotting bij VPRO: Slow Food

  1. Jorden

    Wat een vreselijk goede (laatste) uitzending gisteren. Een prima informatief programma over het thema ‘slow food.’ Ik heb ervan genoten en er tegelijkertijd erg veel van opgestoken. Zeer veel dank aan Marike Jager en de rest van de crew. Er zijn TE weinig van dit soort programma’s….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>