Adriaan van Dis eindelijk naar Indonesië voor VPRO

De VPRO heeft weer een reisprogramma voor de zondagavond van Nederland 2 gemaakt: Van Dis in Indonesië. De kijker wordt door Adriaan van Dis meegenomen naar het land waar zijn roots liggen. Als kind had de schrijver zelfs maar één wens: naar Sumatra afreizen om het tafelzilver op te graven. Maar als volwassene schroomde hij om zijn familiegeschiedenis op te rakelen. Pas nu Van Dis’ moeder op honderdjarige leeftijd is overleden, acht hij de tijd rijp om terug te gaan op zoek naar de weerklank van de echo van de Nederlandse aanwezigheid aldaar. Wat is er over van zijn persoonlijke geschiedenis in het huidige Indonesië?

Samen met regisseur Hans Pool (met wie hij ook de met een Nipkow bekroonde serie Van Dis in Afrika maakte) gaat Van Dis in acht afleveringen op zoek naar zijn eigen verleden, en de sporen die Nederland in Indonesië heeft achtergelaten. Leeft de Nederlandse aanwezigheid daar nog? Wat is de nawerking van generaties studenten die Nederlands gingen studeren? Hoe zien de Indonesiërs ons vandaag? Van Dis praat niet louter met geleerden en historici, maar vooral ook met tweede- en derdegeneratiegenoten die van huis uit herinneringen hebben aan de Nederlandse tijd. Hiervoor leerde hij speciaal Bahassa. De serie bevat een schat aan nooit eerder getoond archiefmateriaal van Beeld en Geluid en uit Jakarta.

Van Dis neemt in de eerste aflevering de veerboot richting Molukken, dezelfde route die zijn moeder nam tijdens haar huwelijksreis in de jaren dertig van de vorige eeuw. De Koninklijke Pakketvaart Maatschappij van weleer – KPM, destijds in de volksmond ‘komt pas morgen’ genaamd – heet nu Pelni. Het zijn veelal arme mensen die zich met de veerdiensten in de archipel verplaatsen. Uit gesprekken en ontmoetingen blijkt dat veel passagiers elders een nieuwe leven willen beginnen. De reis is ook een kennismaking met alle problemen en thema’s die in de volgende afleveringen worden uitgewerkt: een daarvan is het telkens weer opflakkerende conflict tussen Christenen en Moslims in de Molukken. Het wordt een spannende confrontatie: er blijkt een bom aan boord te zijn.

Van Dis in Indonesië, 20.25 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Jelle Brandt Corstius naar India voor reisprogramma VPRO
- VPRO wint weer Nipkowschijf met Adriaan van Dis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>