Nieuw reisprogramma VPRO: Het België Van…

Bij een reisprogramma op televisie denk je al snel aan verre oorden of totaal verschillende culturen. In die zin is het verrassend te noemen dat de VPRO vanaf september met de reisserie Het België Van… komt. Want België, dat is toch een land waar vrijwel iedere Nederlander meer dan eens is geweest. Een land dat door de gelijke taal ook niet zo ver van Nederland lijkt verwijderd.

Maar is dat ook zo? België, dat van regeringscrisis naar regeringscrisis gaat en een voortdurende strijd tussen Vlamingen en Walloniërs kent. De VPRO laat het land portretteren door vijf bekende Belgen.

Het gaat om singer-songwriter Daan, schrijfster Annelies Verbeke, journalist Christophe Deborsu, schrijver David Van Reybrouck en theatermaakster Laurence Vielle. Elk van hen leert de Nederlanders België kennen vanuit hun eigen persoonlijke perspectief.

De VPRO meldt: “Zij reizen naar oost, west, zuid en noord, naar hun geboortestreek, naar plaatsen met een speciale betekenis en ontmoeten hun landgenoten. Het zijn reizen langs thema’s als separatisme, de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië, de identiteit van de Belg, de verbondenheid met de eigen regio, het onaffe land, de creatieve vrijheid, de absurditeit, de verdwijnende staat. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een land dat wij denken te kennen, maar waar veel te ontdekken blijkt.”

De serie is voorlopig alleen op de Nederlandse televisie te zien.

Overigens komt de VPRO vanaf begin december met Van Bihar tot Bangalore, het langverwachte nieuwe reisprogramma van Jelle Brandt Corstius. Afgelopen seizoen was nog het gelauwerde Van Dis in Indonesië te zien, daarvoor De Weg naar het Avondland met Jan Leyers, tevens nieuwe presentator van Zomergasten.

Zie ook:
- Jelle Brandt Corstius naar India voor reisprogramma VPRO
- Adriaan van Dis eindelijk naar Indonesië voor VPRO
- Spiegel van de samenleving in De Weg naar het Avondland

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nieuw reisprogramma VPRO: Het België Van…

 1. AnZo

  Walloniërs? Zijn dat geen Walen?

    /   Reply  / 
 2. AnZo

  Bij de weg: Toch knap dat je van alle bekende Belgen/Vlamingen die mensen weet te vinden die zelfs in eigen land geringe bekendheid hebben. Waarom zien we niet het België van Urbanus, Dana Winner etc?

    /   Reply  / 
  1. John Doe

   Waarom moet er altijd de allerbekendste mensen meedoen? Deze mensen hebben echt wat te vertellen inplaats van dat correcte gelul van Urbanus.

     /   Reply  / 
  2. BBBD

   Het is überhaupt moeilijk om Bekende Belgen te vinden die in heel België bekend en beroemd zijn. Geen Waal die om Urbanus lacht, bijvoorbeeld. Christophe Deborsu is daarom eigenlijk wel goed gecast: hij heeft Vlaanderen met zijn charmante accent helemaal ingepakt en mag per september opdraven in de “Vlaamse DWDD”. David Van Reybrouck vind ik ook een logische keuze: zijn boek over Congo deed het in het hele land goed en hij probeert de Vlaamse cultuur op de Waalse tv te slijten, samen met Hadja Lhabib, in “Vlaamse kaai”. Ik ben benieuwd welk beeld dit programma van België zal geven.

     /   Reply  / 
 3. Stef

  Bij de weg? Ik geloof niet dat wij die uitdrukking kennen in het Nederlands?

    /   Reply  / 
 4. Stef

  Het lijkt me by the way (zo kan het dus ook) wel een leuk programma.

    /   Reply  / 
 5. Pingback: VPRO onderzoekt land in crisis: Het België van | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>