Henny Vrienten eerste Zomergast van Jan Leyers

Een nieuw seizoen Zomergasten. Met een nieuwe presentator in de vorm van de Belg Jan Leyers en nieuwe gasten. Aan Henny Vrienten de eer om Zomergasten 2012 te openen. Henny (Tilburg, 1948) is zanger, bassist en componist. Vanaf de jaren zestig is hij al actief in diverse bandjes in en rondom zijn geboortestad, en in die periode neemt hij onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977) enkele platen op. Landelijke roem verwerft hij begin jaren ‘80 als zanger en bassist van de ongekend populaire nederpopgroep Doe Maar: één van de succesvolste bands uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.

Nadat de band in 1984 aan zijn eigen succes ten onder gaat, legt Vrienten zich toe op het componeren van muziek voor film, televisie en musical. Hij groeit uit tot een van de meest gevraagde musici op dit vakgebied. Zijn werk is te horen in verschillende Nederlandse televisieprogramma’s, series en films. Bij Sesamstraat en Het Klokhuis volgt hij componist Harry Bannink op, na diens overlijden in 1999. Zijn filmcomposities leveren Vrienten een Zilveren en Gouden Harp en twee Gouden Kalveren op. Voor de musicals Ciske de Rat en Petticoat krijgt Vrienten de Musical Award voor beste muziek en arrangementen (2008 en 2011).

Na Doe Maar brengt Vrienten onder eigen naam nog twee soloplaten uit, werkt hij mee aan verschillende projecten met bevriende muzikanten en doet theatertournees (the Magnificent Seven, Aardige Jongens). Voor de Partij van de Arbeid maakt hij samen met Junkie XL het campagnelied voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. En in september 2008 gaat er een wens van Vrienten in vervulling: een speciaal door hem geschreven Hoogmis gaat in de Utrechtse Janskerk in première.

Vrienten is bovendien een groot poëzieliefhebber en -verzamelaar. In 2009 verschijnt van zijn hand de bloemlezing Zwaan Kleef Aan. En ook Doe Maar is nog niet uit zijn leven verdwenen: na eerdere succesvolle reünieconcerten staat Vrienten in oktober opnieuw met Doe Maar op het podium tijdens de concertreeks Symphonica in Rosso.

In zijn Zomergastenavond laat Henny Vrienten fragmenten zien die te maken hebben met zijn filmliefde, (pop)muziek, cowboys en poëzie. Hij stelt zichzelf de vraag of de openingsscene van Once Upon a Time in the West nu daadwerkelijk opera is. Hij verklaart zijn gevoel voor het maken van filmmuziek met een fragment uit de film Oh mein, papa (1954) met een zestienjarige Romy Schneider. Rock and roll en bekvechten zijn vertegenwoordigd met Chuck Berry en Keith Richards in Hail! Hail! Rock and Roll, terwijl intense stilte wordt gevoeld bij de Kartuizer monniken in de documentaire Into Great Silence. Verder onder meer poëzie en woordkunst van de Belgische kunstenaar Pjeroo Roobjee en een unieke voordracht van William Blake’s beroemde gedicht Tyger, Tyger.

Keuzefilm
De keuzefilm van Henny Vrienten is La Guerre du Feu (Quest for Fire). Het stenen tijdperk: voor de vroege mens was vuur het kostbaarste bezit. Drie strijders uit een stam van Neanderthalers trekken door het land en ontmoeten tijgers, mammoeten en kannibalistische stammen tijdens hun zoektocht naar de vlam die hun stam is kwijt geraakt. Dit unieke prehistorische avontuur geeft een beeld van de verschillende stammen en hun strijd om het bestaan. Vrijwel zonder dialoog is te zien hoe de overgang van beest naar mens begon en hoe de overleving van onze soort op het spel stond.

Zomergasten, 20.15 uur, VPRO (NL2)
Quest for Fire, 23.20 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Zomergasten-presentatoren brengen hoogtepunten
- Weer jubileumuitzending Zomergasten: Kijkje in de keuken
- Adriaan van Dis na presentator nu zelf in Zomergasten
- Zomergasten aast op verwondering van buitenstaander
- ‘Belgische Jan Leyers nieuwe presentator Zomergasten’
- Jelle Brandt Corstius stopt met Zomergasten

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Henny Vrienten eerste Zomergast van Jan Leyers

 1. Pingback: Cabaretier en journalist Micha Wertheim in Zomergasten | Zappen

 2. July

  Eindelijk iemand die the rolling stones durft aan te pakken.
  Vrienten als fervente Beatlesfan!!

  Brak een lans voor de meer inhoudelijke Europese films!!

  Ook HIJ ging voor de liefde naar het buitenland
  in `84 vertrok Vrienten vanuit Braboland naar
  het illustere AMSTERDAM,
  dat nog in het bezit was
  van het Beruchte Paleis van Volksvlijt.

  Heerlijke muziekinfo
  met de nadelen van een vals gebit.
  de VVS kan nooit meer op de fluit spelen
  de embrochure ontbreekt volledig!!

  Mannen die wat te melden hebben
  ipv dom gerochel about sports
  except cycling.

  Uiteraard versta ik geen moer
  van dat Belgische geouwehoer
  zelfs teletekst biedt nauwelijks soelaas
  door vertaal traagheid.

  Jouw William Blake gaf acte de présence
  `I shatter your dreams`
  Indeed!!
  En hoe en hoe en hoe…
  sprak beertje Calorgol.
  En die kon koffie drinken…..poehépoehé..

  http://www.youtube.com/watch?v=-mMd6D1Gw1g&feature=related
  Cera une volte II West…Merel Roze.

    /   Reply  / 
 3. July

  Hoe Vrienten to the point reageerde op de uitglijer van Leyers,
  dat je niet alleen van gitaren nooit teveel kan hebben
  maar tevens van vrouwen,met:”Ïk heb een massa gitaren,maar slechts één vrouw”

  Wouw…. Vrienten`s image van womanizer geeft idd een onjuist beeld!!
  Bij mij kan hij door die quote,
  die het bewijs levert
  dat er ook normale mannen bestaan,
  nooit meer stuk.

  Enfin met de uitlating dat een zachte g fijner klinkt
  krijgt hij aftrek van punten.

  Wat vallen veel mensen tegen op tv en internet.
  Bijna iedereen!

  Vrienten bekende dat hij een plaatje van een blote vrouw bekeek in de encyclopie.
  (Annet aan de bron).Nou,die ziet er beter uit mét kleding.
  Zagen jullie dat de bril van Vrienten besloeg?Zou hij opvliegingen hebben??

  Welk ener verademing qua rust en bescheidenheid zonder stardom bij Vrienten,.

  Nog steeds flabbergasted dat deze twee krachtige mannen
  hun macho kant thuis lieten
  om de moed hadden om openhartig en zachtaardig te zijn!

  Zulke types kan je slechts vinden met een lantaarntje!
  Vermoedelijk was het een prive cadeautje voor mijn birthday.

  Wat een heerlijke types.

  Die filmkeuze van Vrienten is onnavolgbaar!
  Al die lelijke koppen
  is niet goed
  voor een zwangere.
  Heb `m gewist.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>