Tegenlicht over voor- en nadelen AirBNB

Het nieuwe seizoen Tegenlicht trapt af met een uiterst actueel thema: AirBNB. Het lijkt zo ideaal om een zakcentje bij te verdienen, in veel gevallen als je zelf toch al veel geld uitgeeft aan een vakantie. Maar het verhuren van je eigen woonruimte kent een marktverstorende werking in het toerisme. Om nog maar te zwijgen over de overlast voor andere bewoners in je appartementencomplex. Tegenlicht belicht vanavond alle kanten: die van de toerist, de hotelbranche, de verhuurder, de slachtoffers en de verklikkers.

Het motto van Airbnb: Deel je huis, maak nieuwe vrienden en wordt slapend rijk. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Geen bank of aandeel geeft een beter rendement. Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven?

Airbnb plaats billboardcampagnes met teksten als ‘Verdien extra geld door je woning in Amsterdam te delen’ en pleegt wervende telefoontjes vanuit het hoofdkantoor in Engeland. Word onderdeel van de nieuwe deeleconomie: Deel je huis, verdien geld en maak nieuwe vrienden. Er is voor Airbnb nog altijd een wereld te winnen: zoveel mensen die de marktwaarde van hun eigen huis niet inzien, zoveel dieven van hun eigen portemonnee. Massaal bieden bewoners hun (slaap)kamers aan wanneer ze zelf op vakantie gaan. Het levert geld op voor de wasmachine die je niet kon betalen, je ontmoet nieuwe mensen en het voorkomt de bouw van nieuwe hotels. Al snel is Airbnb lucratiever geworden dan wie dan ook kon vermoeden.

Dat heeft verstrekkende gevolgen: in hartje Amsterdam schieten de huizenprijzen met gemiddeld 100.000 euro omhoog. Wie het nu nog kan betalen koopt een appartement, huurt een hostingbedrijf in en verhuurt het aan toeristen. Geen bank of aandeel geeft een beter rendement. Chinezen en Russen kopen blind Amsterdamse studio’s louter als investering. Wie geld heeft, kan geld maken.

In een stad waar de discussie over toerisme, gentrificatie en de balans tussen arm en rijk steeds dringender gevoerd wordt, roept de toenemende verhuur aan toeristen vragen op. In de Haarlemmerbuurt in Amsterdam proberen winkeliers en bewoners het tij te keren door een inventarisatie te maken van woningen die gebruikt worden voor illegale vakantieverhuur en treedt de gemeente stevig op tegen illegale bewoning. Huiseigenaren schakelen een gespecialiseerd detectivebureau in om illegale verhuur van sociale woningbouw te kunnen vaststellen. Zo worden de ergste uitwassen aangepakt maar uiteindelijk gaat het om de vraag van wie de stad eigenlijk is? En hoe wij, met elkaar, willen dat die er in de toekomst uit zal zien. Want wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? Een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb; met blijde toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

Tegenlicht, 21.05 uur, VPRO (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>