Zappen onderweg naar Lingo

Oops I did it again! Dit weekend deed ik opnieuw selectie voor een tv-spelletje. Dat deze dag er aan zat te komen, wist ik al een tijdje. Toch heb ik niets geblogd over mijn kandidatuur voor Lingo. Zo'n 8 jaar geleden deed ik namelijk ook al eens een poging, toen nog samen met mijn moeder. We dachten na een schriftelijke test zeker tot kandidaten te behoren die door mochten gaan, maar we vielen juist meteen af. Dit keer ging het beter, vanwaar dit blogje.

Selectie in 1999
Het zal voor de vaste bezoekers inmiddels geen verrassing meer zijn dat ik aan dit quiztoerisme doe. Maar Lingo was de allereerste quiz waar ik me voor opgaf. In 1999 moesten we op een koude zaterdagochtend naar Breukelen. De toenmalige presentator Francois Boulanger was helaas verhinderd (hij draaide zich nog eens lekker om?) maar het team van Lingo was wel present. Goedbeslagen kwamen mijn moeder en ik ten ijs met een klembord, zodat het invullen van de schriftelijke test geen probleem zou moeten zijn. We vlogen inderdaad door de opgaven waar kandidaten om ons heen steunden en kreunden en opgaven openlieten. Maargoed, we stonden na een half uur weer in de kou, zonder de echte selectieprocedure te hebben meegemaakt.

Pittig
Dit keer ging het beter. In de kantine van producent Idtv werden alle kandidaten opgevangen. Dat waren er meer dan berekend, zodat er zelfs extra tafeltjes geplaatst moesten worden om iedereen maar te kunnen herbergen. De eerste schriftelijke test was opnieuw pittig, maar op zich goed te doen. Met name de tienletterwoorden en de laatste opgave, waarin al twee 'beurten' waren gespeeld zodat je zelf het definitieve woord moest raden, gingen ons (ik en oud-studiegenoot Karin) goed af. Volgens onze verwachting werden we dan ook opgenoemd als een duo dat mocht blijven voor een verdere selectie.

Zoals bij wel meer quizselecties speel je dan een proefrondje. Elk koppel komt naar voren en houdt een babbeltje. Zodat de redactie kan zien of je een vlotte babbel hebt en niet dichtklapt. En of je de 'zenuwen' aankan door het spel zoals in de studio te simuleren.

Flauw
Dat ging dus niet bij iedereen goed. Gesloten antwoorden geven, door paniek geen zinnig woord meer uit kunnen brengen of een black out bij de opgave. "Als je daar staat, is het veel moeilijker", hoorde ik een kandidaat al zeggen. En dan speelde ze nog niet eens voor het echie!

Ook flauw: er was een kandidaat – ik zal zijn naam niet noemen – die zelf geen sterspeler was, maar zich wel als zodanig voordeed. Wanneer er voorin de kantine mensen een oefenrondje speelden, zoemden de antwoorden natuurlijk in de kantine rond. Deze manspersoon wachtte af tot hij dat hoorde en sprak vervolgens op luide fluistertoon tot zijn aanhang de oplossing. Leuk spierballen vertonen, maar eenmaal achter de desk bakte hij er niks van.

Niet te goed
Lucille Werner was in geen velden of wegen te bekennen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik en Karin wisten na 'schuim', 'storen', 'spriet' en 'spruit' niet het woord (sliert) te raden en even was ik bang dat het avontuur daardoor voor ons zou eindigen. Maar in plaats daarvan kon ik wel twee tienletterwoorden oplossen. En het grabbelen en opnoemen van de balletjes ging ook bijna vlekkeloos (nu nog links aan je oor houden, Karin). Daarbij: te goede kandidaten zijn niet gewenst, want thuis op de bank moet je het eigenlijk beter weten dan de kandidaat in de studio. Dus volgens mij waren Karin en ik een nagenoeg perfect duo voor Lingo.

Uitslag
Dat horen we uiterlijk binnen twee weken. Want zoals bij alle selecties, hoor je niet meteen of je een tv-kandidaat bent. En over die uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Het risico bestaat dus, dat ik over een goeie week een 'slecht nieuws bericht' moet bloggen. Al ga ik daar niet vanuit. Ik houd jullie op de hoogte.

Zie ook:
- Weer een stap dichterbij titel TV-kijker van het Jaar
- De quiztoerist in actie: That's The Question

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zappen onderweg naar Lingo

  1. Valpa

    Wellicht te laat.. maar alsnog (of alvast!) succes =D. Mijn oom en tante hebben het ook ooit geprobeerd.. maar ze waren al afgevallen voor ze een lingobal hadden aangeraakt.

      /   Reply  / 
  2. summie

    heb je ook een tip waar ik tienletterwoorden kan vinden?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>