Zappen wint Lingo

Bedankt Lingo en bedankt Postcode Loterij, ik vlieg deze zomer lekker naar Turkije voor een vakantie van mijn prijzengeld. Zoals iedereen zojuist heeft kunnen zien in Lingo liep het gesmeerd. Karin en ik (op de foto) raadden moeiteloos de woorden en haalden ook nog eens een lekkere bonus binnen met drie 10-letterwoorden. Het was een leuke dag met een nog leukere afloop. En voor iedereen die zich afvraagt hoe JP er uitziet, of er blunders worden gemaakt en hoe de studio er uit ziet: lees vooral verder.

Want ja, ik kan hier wel gaan opschrijven hoe het spel er aan toeging, maar daarvoor is het medium televisie al uitgevonden. Veel interessanter is het om een blikje achter de schermen te gunnen, voor zover kandidaten daar iets van meekrijgen.

JP
Het begon toen we in de kantine zaten en opeens een heel bekende stem hoorden: die van JP. Medekandidaat Karin zette me flink voor het blok door te vragen of ik met hem op de foto mocht – alsof ik een starfucker ben. "Dat mag, maar dan mag 'ie later niet verschijnen op Zappen.blog", was zijn antwoord. En dat was meteen de eerste keer dat mensen van een quiz waar ik aan meedeed, er zo van op de hoogte waren. Een foto van JP zit er dus niet in, maar om toch iets te verklappen: een man van +/- 40 jaar, een blonde coupe tondeuse en blauwe ogen.

5 camera's
De studio is verder erg ruim en naar verluidt wordt ook Tros Vermist er opgenomen. Op de vloer veel mensen: cameralui, kandidatenopvang, publieksopvang, geluidsman, opnameleider en ga zo maar door. Voor een aflevering Lingo worden niet minder dan vijf (!) camera's gebruikt: eentje voor Lucille en twee per team (eentje gericht op hoofd en eentje gericht op ballenbak).

Blunder
En natuurlijk wordt er wel eens geblunderd, ik maakte een schoonheidsfoutje mee. Op de autocue stond dat Prinses Maxima was verbonden aan Natuurmonumenten in plaats van het Oranjefonds. "Wat een blunder. Dat moet je op je blog zetten, Herman!", zei Lucille gekscherend. Bij deze.

Tactiek-tip
Tot slot nog een stukje tactiek voor toekomstige kandidaten: stop er gerust een woord in waarvan je zeker weet dat het bestaat, maar dat niet heel gangbaar is. In onze uitzending werd het spel stilgelegd voor garden, roetje en uitzak. Op tv heeft JP de (on)juistheid meteen te pakken, in werkelijkheid moet hij het opzoeken, soms in het papieren woordenboek. Met name in de finale kan dat goed uitpakken met extra bedenktijd.

En voor de echt sappige details moet je zelf maar eens kandidaat worden. De wachtlijsten zijn redelijk teruggedrongen, op mijn selectiedag zaten mensen die slechts een half jaar hoefden te wachten. Mocht je er doorkomen, doe ze dan de groeten van me.

Zie ook:
- We gaan naar Lingo toe
- Zappen onderweg naar Lingo

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “Zappen wint Lingo

 1. Chuck

  Leuke uitzending, en je hebt het goed gedaan!!

    /   Reply  / 
 2. Jeroen

  Gefeliciteerd!
  Dit was de eerste keer ooit dat ik Lingo heb gekeken… (en nooit meer! haha) Je was wel precies zoals ik me voor had gesteld!

    /   Reply  / 
 3. remkje

  Gefeliciteerd Herman!
  Ik heb net gekeken, het was grappig om te zien :p

  Mja, nogmaals, gefeliciteerd ^^

    /   Reply  / 
 4. denise

  gefeliciteerd herman, dat arme team twee was niet eens aan de buurt gekomen als jullie mochten beginnen xD jammer dat ik niks heb verstaan van de hele uitzending maar okey ;)

  veel plezier in turkije :)

    /   Reply  / 
 5. Bart

  Haha goed man! Gefeliciteerd :D

    /   Reply  / 
 6. Robin

  Nog ergens online te bekijken…?

    /   Reply  / 
 7. Simon

  Helaas niet kunnen kijken.

    /   Reply  / 
 8. HIJ

  Ik heb het ook gekeken. Jullie waren goed bezig! Veel plezier op jullie vakantie.

    /   Reply  / 
 9. Boer

  Heejz Kerel!

  Gefeliciteerd, enne.. ja.. jullie hebben t idd prima gedaan… helaas, wij hadden toch ook graag op jullie plaats gestaan..

  groeten van de tegenspelers!

    /   Reply  / 
 10. Herman

  Dank voor de felicitaties en het medeleven allemaal. Erg leuk om te lezen :)

    /   Reply  / 
 11. Tim

  Hey Herman,

  Gefeliciteerd! het was een leuke uitzending!!!
  :) Gr Tim

    /   Reply  / 
 12. Lucille

  Goedemorgen Herman! Ja, je hebt het goed gedaan in Lingo! Veel plezier in Turkije enne…
  leuke stukjes die je geschreven hebt! gr. Lucille

    /   Reply  / 
 13. Michael

  Van harte, Herman. Ik neem aan dat dat een grapje was over die vakantie in Turkije en dat je nu serieus overweegt een bod uit te brengen op Tien of Endemol. Of misschien wel op allebei te gelijk.
  Ook petje af voor je Lingo-collega Karin, die komt er wat bekaaid afkomt qua aandacht (en ze deed het ook goed).
  Journalisten, intelligent volkje (:-)

    /   Reply  / 
 14. JP

  Nou blond…eerder grijs zou ik zeggen. Gefeliciteerd, nogmaals!

    /   Reply  / 
 15. sylvia

  Hey Herman,

  Was hartstikke leuk om het terug te zien.
  Bij de opnames komt het toch heel anders over.
  Wanneer is het volgende spelletje? Ik kom weer graag naar je kijken.
  Jij lekker op vakantie, Karin lekker achter de open haard.
  Tot gauw

  Groetjes
  sylvia

    /   Reply  / 
 16. Simon

  585.000 kijkers, gefeliciteerd! :lol:

    /   Reply  / 
 17. A.M.Tinge

  Onlangs heb ik een email gestuurd over een dikke fout die is gemaakt. Een paar weken geleden bij ene Jeroen die halverwege het spel een rode bal had getrokken en notabene na het tienletterwoord ook nog weer de beurt kreeg terwijl team 2 de beurt had moeten krijgen.

  Een paar dagen later weer iets dergelijks:
  team 2 had het tienletterwoord geraden maar team 1 was eigenlijk aan de beurt na het woord, in plaats daarvan kreeg team 2 de beurt. Zoiets moet bij J.P. toch ook opvallen zodat hij dat even zegt of het betreffende team had het moeten zeggen.
  Het is mij het afgelopen half jaar al 2 keer opgevallen dat een rode ballentrekker de beurt kreeg.
  Zelf had ik het op video opgenomen en het 4 á 5 x bekeken om er echt zeker van te zijn en het was dus echt zo.
  Beter opletten daar met z’n allen dan blijft het eerlijk.
  Verder is het nog steeds een hartstikke leuk en leerzaam spel, vooral de 10-letterwoorden, steeds mooier!!!!
  Vriendelijke groeten uit Drenthe.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>