Quiztoerist-in-actie: Achter de schermen bij Eén Tegen 100

Hoe jezelf voor te bereiden op Eén Tegen 100? Het is een kennisquiz, je kunt moeilijk heel de Winkler Prins daags voor de opname nog eens doornemen. Nee, eigenlijk heb ik me niet voorbereid, nadat ik vorige week hoorde te zijn geselecteerd. Zelfs geen boekje over mythologie doorgenomen, maar er gewoon blanco heen. Inmiddels zit het avontuur er voor me op. Wat informatie van achter de schermen.

Tot in de puntjes verzorgd
Allereerst: niet eerder bezocht ik een tv-programma waar alles zo tot in de puntjes is verzorgd als bij Eén Tegen 100. Alle kandidaten worden verwelkomd met een luxe lunch. In de zaal loopt een vijftal bediendes rond die alles prima verzorgen. En in de pauzes zijn er luxe koekjes en bonbons, verse koffie en andere drankjes. Na afloop krijgt iedereen ook nog eens een fraai presentje mee. Allemaal standaard gebruiken, vertellen mijn medekandidaten al.

Nieuwe kandidaten
Want hoe gaat het met Eén Tegen 100? Komen alle kandidaten wiens lampje aan het einde van de uitzending branden echt terug, of zitten er telkens andere figuren? Wel, in veel gevallen gaat het echt om dezelfde personen. Endemol neemt eens per maand vier afleveringen op, op maandag en dinsdag. Terugkomen is dus goed van te voren te plannen.

Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik bij mijn eerste opname meteen voor iemand mag invallen wiens lampje nog brandde. Zodoende begin ik als één van de 55 tegenspelers. Om er zo'n 7 vragen later alweer uit te liggen. Maar ik raak niet in paniek; wiens lampje na de eerste aflevering uit is, mag gewoon terugkomen bij de tweede opname van die dag.

Ongelijke schouders
Het geeft me in elk geval goed de gelegenheid om eens om me heen te kijken. Al heb ik al lang gezien dat Caroline Tensen in het echt opeens ongelijke schouders heeft. De linker is zeker 3 centimeter hoger dan de andere. "Ik vind haar niet zo dik als op televisie", kwebbelt mijn buurvrouw. Anderen geven aan haar niet zo sympathiek te vinden. Nu ben ik doorgaans ook niet wildenthousiast over Caroline Tensen de presentatrice, maar in deze twee afleveringen valt het me alles mee. Ze deelt zelfs met de aanwezigen haar menu voor die avond. "Ik heb mijn gehaktballetjes gisteravond al gedraaid. En daar kook ik bietjes bij."

Op de vloer loopt verder onwijs veel personeel rond. Sowieso staan er veel camera's en zelfs een zwevende camera, waar sterke mannen achter staan. Of eigenlijk hangen, om het gevaarte in beweging te krijgen. Verder een opnameleider, assistenten, regisseurs et cetera. De opnames verlopen verder vlotjes; het spel wordt alleen even stilgelegd bij een kandidaatwissel of wanneer de laatste vijf tegenspelers moeten worden 'gezenderd'.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Aan het eind van opname 1 wordt nog een nieuwe kandidaat geselecteerd. Met hem wordt één vraag gespeeld die ik ook goed beantwoord. Ik ga dus gerechtvaardigd door naar de tweede ronde. Lekker, want ik had een mooi plekje, vooraan op nummer 6. Deze kan ik behouden.

De geselecteerde kandidaat blijkt een hardnekkige, iemand die veel weet en waar nodig juist gokt. Het deelnemersveld slinkt al snel tot een tiental en ook daar vallen de kandidaten druppelsgewijs uit. Nog voor het tweede reclameblokje heeft Marc, zoals de speler heet, nog maar drie kandidaten over. Ik zit daar niet bij.

Die drie zijn ook veelwetend, maar toch vallen er nog twee af, waarna Marc lange tijd 1 tegen 1 speelt. De tijd begint voor de overige 99 kandidaten ondertussen te dringen; als dit zo doorgaat, kunnen we allemaal naar huis de volgende keer!

Doorbraak
Maar nog net voor de afkondiging komt er een doorbraak. Om de spanning er in te houden bij deze uitzending (op 9 maart) zal ik de afloop niet verklappen. Feit is dat zich in die show nog wel een nieuwe kandidaat aandient, maar dat met hem/haar geen vraag meer wordt gespeeld. Gevolg: de hele zaal wordt bedankt en mag niet meer terugkomen. Wel mogen we over twee jaar weer een gokje wagen.

Tja, dan ga je toch met een katerig gevoel (en een luxe picknick-mand!) naar huis. Ik ben nu eenmaal een matige quiztoerist, ik vind het leuk om spelletjes te doen. Ik had best nog een opname of twee bij willen wonen. Stiekem is er die hoop om naast Caroline uit te komen en voor het grote geld te spelen. Al zou ik, zeker met de ervaring die ik nu als publiekskandidaat heb, zeker niet alle 100 kandidaten wegspelen. In die zin zou een terugkomst alleen maar tijd kosten. Dus misschien is het ook wel precies goed geweest zo. Ik ga me eens beraden op mijn volgende quiz-uitstapje.

Zie ook:
- Onderweg naar 1 Tegen 100
- Caroline Tensen niet weg bij Eén tegen 100

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>