NOS en RTL met nieuwe documentaires rondom dodenherdenking

foto: NOSVoor de jaarlijkse dodenherdenking staan weer flink wat films en programma’s opgesteld vanavond. Even voor 20.00 uur passen alle zenders hun programmering aan voor de twee minuten stilte. Daarna volgen de bekende oorlogsfilms, maar ook drie nieuwe documentaires over de oorlog en het herdenken ervan.

De publieke omroep ruimt NPO2 in voor twee documentaires. De eerste is De Oorlogswinter van Roermond, waarin de ontberingen van de Limburgse stad in de winter van 1944/45 centraal staat. Roermond ligt op de frontlinie van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden, maar de strijd is taai.

Daarna volgt Voor Joden verboden 75 jaar na invoering Jodenster. Vanaf de tweede helft van het eerste bezettingsjaar volgen de anti-Joodse maatregelen in Nederland elkaar in hoog tempo op. In 1942 mogen Joodse Nederlanders niet meer voor de overheid werken, niet meer naar de bioscoop, geen lid meer zijn van een sportvereniging en moeten Joodse kinderen naar Joodse scholen. Op 3 mei 1942, dit jaar dus precies 75 jaar geleden, komt daar de invoering van de Jodenster bij.

RTL stelt zich traditiegetrouw op de Waalsdorpervlakte op voor de herdenking. Op RTL 5 zijn vervolgens twee films met het thema te zien: Oorlogswinter en Zwartboek. En Angela Groothuizen is te zien op RTL 4 in de documentaire Ereveld vol Leven, waarin het Nationaal Ereveld Loenen tot leven wordt gebracht door oorlogsslachtoffers letterlijk een gezicht te geven. Bij de herdenking staan leeftijdsgenoten achter de graven symbool voor iemand wiens leven door oorlogsgeweld is opgehouden. Naast de herdenking komen bijzondere oorlogsverhalen aan bod, verteld door de nabestaanden.

SBS 6 zendt de film Schindler’s List uit, terwijl op Net 5 The Boy in the Striped Pyjamas weer wordt uitgezonden.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>