Römer: In Secret Story komt cast niet toe aan reality maken

Oud-Endemol-topman Paul Römer heeft zijn licht laten schijnen over Secret Story in Je Mist Meer Dan Je Ziet, het mediaprogramma dat Matthijs van Nieuwkerk deze week maakt. Endemol-productie Secret Story is geen succes te noemen op Net 5 en Römer heeft wel zo zijn idee waardoor dat komt. De voornaamste reden ligt in de basis: de karakters in Secret Story spelen een spelletje en daar gaat het fout.

Hij vertelt: “In elke realityshow zit een groep mensen die elkaar niet kennen en de kijker kent ze ook niet. Gedurende het programma leren ze elkaar kennen en de kijker ook. Daardoor raak je verbonden met de karakters. Er ontstaat dynamiek in de groep en er worden relaties begonnen, als kijker leef je mee. Maar in Secret Story spelen de mensen een spelletje met geheimen die een beetje raar zijn. Ze proberen vervolgens heel de dag met elkaar het spel te spelen. Als kijker zie ik dan een half uurtje tv, ik begrijp de gesprekken niet want ik ben er de andere 23 uur niet bij. Je ziet ze op een knop drukken, dat volg ik als kijker niet, want ik ben niet betrokken bij de karakters. Omdat ze in dat huis een spel spelen, komen ze niet toe aan reality maken.”

Römer denkt verder dat de casting tekortschiet. “Je ziet dat de cast teveel uit hetzelfde malletje komt. In reality heb je mensen nodig die verschillend genoeg zijn, dat roept spanning op.” Ook was er volgens hem te kort voorbereiding. Net 5 en Endemol hebben Secret Story in 1,5 maand tijd opgezet waar je zo’n drie maanden nodig zou hebben.

Opmerkelijk overigens dat hetzelfde format wèl in Portugal en Frankrijk een groot succes is geworden, waar Secret Story inhoudelijk niet zo veel lijkt te verschillen. Je zou daarmee het eerste argument van Römer in twijfel kunnen trekken.

De oud-Endemol-topman prijst Net 5 overigens wel. “Het is heel mooi dat een zender zo’n risicoproject aangaat dat een paar miljoen kost. Daar moeten we het in deze branche wel van hebben, want daar krijg je leuke nieuwe projecten van. Als het dan mislukt, zullen ze de komende tijd geen risico’s nemen. Dat is jammer voor de zender, de producent en iedereen in deze wereld.”

Zie ook:
- Zenderbaas: Secret Story geen flop, ook nog geen succes
- Kijkcijfers Net 5-show Secret Story blijven dalen
- Net 5-baas niet in paniek na dalende kijkcijfers Secret Story
- Wat weten we al over de kandidaten van Secret Story?
- Hoeveel potentie heeft Secret Story van Net 5?
- Renate Verbaan over Secret Story: Big Brother wel gezien (video)
- Zenderbaas: Secret Story in Portugal uit pure tijdsnood (video)
- Net 5-baas: Miljoenenproject Secret Story kan niet floppen

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Römer: In Secret Story komt cast niet toe aan reality maken

 1. Daan

  Met het spelargument (hoewel veel spelletjes te kinderachtig zijn) ben ik het niet eens, dat kan een prima aanvulling op het realityconcept zijn. Het grootste probleem is de cast, dat 1 grote vriendengroep lijkt zonder spanning of irritaties onderling. Bij dit soort reality draait het om de deelnemers. Als die mensen of interacties tussen die mensen leuk of interessant zijn om te volgen kijken de mensen. Zender, tijdstip, wel of niet spelletjes en het huis doen dan niet ter zake.
  De reden dat BB1 zo’n succes was, los dat het toen iets geheel nieuws was, was de grote diversiteit in deelnemers. Van arm tot rijk, van dun tot dik, van laag opgeleid tot hoog opgeleid en van jong tot oud.

    /   Reply  / 
 2. vinn

  Ik had het gezien gister en ik ergde me dood. Hij heeft duidelijk niet vaak genoeg gekeken. Want hij vind dat alle meiden op elkaar lijken omdat er 3 blonde dames inzitten, vervolgens zijn deze dames totaal verschillend maar goed…
  En een halfuurtje tv? is een uur hoor Romer
  Ik blijf SST een top progamma vinden en hoop dat het niet vd buis gaat

    /   Reply  / 
  1. Eliene

   SST is inderdaad een leuk programma. Het concept spreekt me ook erg aan. Wat Romer hierboven allemaal zegt klopt bijna niet!
   De cast is totaal verschillend, en wij krijgen elke dag een UUR een update wat er in het huis is gebeurd.
   1 grote vriendengroep mag het dan wel zijn, spanningen, irritaties, relaties en opbloeiende relaties zijn er. En het spel maakt het alleen maar leuker: Deals, oplichten e.d.
   In mijn ogen wordt dit steeds betere reality, vind het nu al leuker als BB.

     /   Reply  / 
 3. rtd

  ik snap dhr Romer wel.. maar in Big Brother The Battle zat ook een spel elemenet… dat gedoe met het Luxe en Arme gedeelte…

  vindt t opzich wel leuk om naar te kijken, maar de dagelijkse show mag van mij gerust een half uur korter… ( veel kijkers haken af naar gtst..) En de donderdag show heeft veel concurentie van RTL5…

    /   Reply  / 
  1. Eliene

   Het beste was geweest dat de liveshow op woensdag zou zijn, aangezien er op woensdag niet veel op tv is… En de daily van 7 tot 8.

     /   Reply  / 
 4. Martijn

  Gaat veels te veel fout bij de liveshows en die presentator is waardeloos. Volgens mij 2 zaken waarom het ook niet gelukt is.

    /   Reply  / 
 5. rtd

  Laat renate ook eens de dagelijkse show doen… lijkt me ook al leuker.

    /   Reply  / 
  1. Martijn

   Renate is net zo waardeloos. Enige verschil is het aantal fouten dat ze maken,daar scoort Renate net iets beter dan Bart :)

     /   Reply  / 
 6. Karsten

  het concept van SST is leuk. maar de fout zat hem al in aflevering 1: je kreeg zo veel info: het was gewoon te veel zodat kijker de geheimen van de deelnemers al wisten en die geheimen worden tig x herhaald. en de opdrachten moeten spannender. dus ik kijk sst even niet.

  nog een punt: het werd vergeleken met Wie is de Mol? en met die vergelijking ben ik er niet mee eens.

  want daar weten zowel de kijker als de – vroeger – de onbekende deelnemers niks maar je leefde toch mee.

  met vroeger heb het over seizoen 1 t/m 10

    /   Reply  / 
  1. Jeffrey

   Juist ja. Seizoen 5/6 tot op heden was ook al met bekende nederlanders.

     /   Reply  / 
 7. Markus

  Inderdaad. De makers hebben veel fouten gemaakt wat betreft de Nederlandse Secret Story en dat komt vermoedelijk door de tijdsnood waar ze zelf voor hebben gezorgd.
  - De casting hebben ze heel fout gedaan. Karakters waarvan ik dacht dat er wel sensatie zou ontstaan zijn Cynthia en Sofia. Ik had daar meer actie bij verwacht, maar te vergeefs. Ook de andere kandidaten zijn niet interessant en als er eindelijk iemand ‘leuk’ is, wordt deze het spel uitgezet. 9 van de 10 keer gaat de uitzending nu over Maik en Monique, twee zeer vermoeiende kandidaten. Voor mij was het eeuwige geneuzel over die twee de reden om te stoppen met kijken.
  - Het huis heeft echt ontzettend weinig te bieden. In de gouden kooi hadden ze alles en hier zit de groep slechts te wachten tot de dertien weken voorbij zijn. En die rode telefoon, laat hem nog veel vaker overgaan en laat ze bizarre opdrachten uitvoeren. Ik zag in de promo eerst dat ze over glas heen moesten lopen e.d.
  - De presentatie is ook nog eens heel slecht. Bart Boonstra is heel slecht bezig en Renate doet het ook niet echt goed. Daarnaast haalt zij haar collega continu omlaag tijdens de liveshows. Bedoelt of niet, het komt heel neerbuigend over.
  Ik heb overigens wel gemerkt dat de makers kijken naar reacties op forums, want ik heb een aantal aanpassingen gemerkt in het programma die eerder op forums waren geschreven. Desondanks heeft het weinig effect, want het kan niemand interesseert niemand meer. Zelfs de azijnpissers besteden er nog maar amper aandacht aan.

    /   Reply  / 
 8. robert donkers

  wat romer zegt klopt wel en ze kunnen het nog redden als mij gewoon naar binnen zetten dan ga je spanning sensatie en nog veel meer krijgen dus iedereen die wil dat secret story gaat flammen stuur een mail naar endemol dat je mijn robert donkers in de secret story wil en dat zet ik het programma op de kaart

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>