Column Thomas van Aalten: Gert-Jan uit Afkicken is verslaafd aan aandacht

Wie naar het BNN-programma Afkicken kijkt, moet zich verbazen over één kandidaat. Gert-Jan. Mooie jongen, strak in het pak, type ondernemer. Hij moet van de wiet proberen te raken, want hij blowt naar eigen zeggen veel. Hij valt op door zijn ietwat gekunstelde zinnen en het filmpje uit zijn privé-leven lijkt wel geacteerd. In 2006 schreef hij op een oproep voor acteurs: ‘Hier sta ik weer lekker op het podium lekker te presenteren in het Engels en het Duits en uit mn dak te gaan als Danny in Grease of Tony in Saturday Night Fever’.

Ik ga uit van de integriteit van de makers van het programma Afkicken, waarin negen mensen van hun verslaving af proberen te komen. Je kunt je afvragen wat de meerwaarde is van een cameraploeg tijdens het afkicken, maar dat is een andere discussie. Het programma is goed gemaakt en anders dan het ietwat populistische Spuiten en Slikken wordt hier noch verteld dat drugs best kunnen, noch dat je nooit moet gebruiken. Het is een registratie zonder enig spelelement, en daar kan je de makers om prijzen.

Ik geloof best dat ‘kandidaat’ Gert-Jan een grootverbruiker van joints is, zoals in het programma beweerd wordt. Om aan te tonen ‘dat een verslaving iedereen kan overkomen’. Maar toen ik deze week via uitzendinggemist.nl de tweede aflevering bekeek, begon er iets te knagen. Ik geloof hem niet.

Nu is dat een van de kenmerken van een junk, maar dat bedoel ik niet. De andere kandidaten hebben daadwerkelijk maar één agendapunt: afkicken. Bij Gert-Jan ervaar ik een dubbele agenda. En op zijn profiel op de pagina van Afkicken steekt hij niet onder stoelen of banken dat hij televisie wil maken.

Oké, dat is ook nog aannemelijk. Half Nederland wil op tv. Van schoonmakers (De Schoonmaakdiva) tot gehandicapten (Expedition Unlimited). Maar iedereen moet gedacht hebben tijdens het privéfilmpje bij Gert-Jan thuis, dat er iets niet klopte.

Een telefoontje naar BNN, waar een woordvoerster toelicht: ‘Gert-Jan is zeker geen acteur. Hij heeft nu trouwens een pannenkoekenzaak in Hilversum.’

Hij heeft, te zien in aflevering 2, een geldprijs van 25.000 gekregen van een actie van Radio 538. Dit was een prijs voor beginnende ondernemers, aangeboden door ING. Zijn ‘Pannaria‘, het pannenkoekrestaurant volgens het format van een pizzeria, loopt inmiddels. In zijn ‘nieuws’-sectie tref je zijn grote lachende hoofd, en zelfs zijn mobiele nummer, dat deze ochtend helaas niet werkte. Ambitieus is hij ondanks zijn grootverbruik wel, dat moet je hem nageven.

In 2006 reageerde hij op een advertentie op internet waar acteurs worden gezocht: ‘Hier sta ik weer lekker op het podium lekker te presenteren in het Engels en het Duits en uit mn dak te gaan als Danny in Grease of Tony in Saturday Night Fever. Ik ga weer terug naar Nederland, maar niet als verkoper dit keer, nee ik ga me richten op wat ik echt wil presenteren in combinatie met muziek en dans, want dansen ja dat is mn passie ook!

- heb meegedanst met MTV shakedown in Rotterdam,
- Daarnaast ben ik de presentator voor de automaxx beurzen( automeetings in assen e.d.)

Ofwel de combinatie. Daarnaast ervaring in verkoop , gewoont in Canada als een of andere cowboy en hier op het podium gelopen als Danny, Non, Baby, Clown zelf vrouw tja het leven als entertainer gaat niet over rozen…….ik loop meestal over het strand!’

De ‘Hier’ uit de eerste zin is Mallorca, waar hij area manager for 4 hotels, responsible for entertainment May 2006- present was. Hoe ik dit weet? Zijn CV, privé-adres en mobiele nummer staan doodleuk bij zijn reactie op die advertentiepagina. Daar heb ik overigens weinig voor hoeven doen. Het is de eerste hit die je ziet bij google, dus ik zal me hier zeker niet voordoen als de Peter R. De Vries van de showbizz.

Laat ik benadrukken dat ik Gert-Jan hier niet wil ‘ontmaskeren’ als acteur, want ik geloof niet dat BNN met zo’n programma er baat bij heeft om een acteur in te zetten. Ik wil wel beweren dat dit programma voor Gert-Jan meer is dan afkicken alleen, en dat dit een fraaie manier is om onder de aandacht te komen als pannenkoekenboer, ex-junk presentator of acteur. Of dat erg is, laat ik aan u over. Wel weet ik: dat je al die moeite doet (zo’n lange tijd in een afkickkliniek) voor je eigen 15 mb of fame, grenst aan het absurde. Benieuwd hoe de rest van de serie verloopt.

Thomas van Aalten is schrijver, journalist en columnist bij Zappen. In januari verschijnt zijn nieuwe boek De Onderbreking.

Meer columns

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Column Thomas van Aalten: Gert-Jan uit Afkicken is verslaafd aan aandacht

 1. Bas Nelen

  Zit inderdaad wel een kern van waarheid in, maar ik vind het wel goed dat Gert Jan erin zit. Met een popiejopie type als Gert Jan laat Afkicken zien dat verslaving iedereen kan overkomen.

    /   Reply  / 
 2. Klaas-Jan

  Leuke column Thomas!

    /   Reply  / 
 3. Jos

  Topcolumn thomas!!!!!

    /   Reply  / 
  1. therese

   Ja hoor, Thomas!…

     /   Reply  / 
 4. lisette

  Het is een goede jongen die Gert Jan. Ik wens hem het beste toe!x

    /   Reply  / 
 5. Linda

  Heb op de BNN site al de nieuwe aflevering gezien (aflevering 5) en daarin verteld ie over z’n verleden, seksueel misbruik enzo.. lijkt me toch stug dat ie dat gaat verzinnen! Ik denk dat hij er juist in zit om te laten zien dat drugsmisbruik in alle kringen van de samenleven kan voorkomen..

    /   Reply  / 
 6. Sagitta

  Toen ik Gert Jan voor het eerst zag bij Afkicken kwam hij mij zeer bekend voor. Ik had ook het idee dat ik hem vaker op tv had gezien en dat hij een acteur is. Maar zouden de programmamakers zoiets doen..?

    /   Reply  / 
 7. buef

  heb met gert jan samen gewerkt in mallorca vriendenlijke kerel joint zal er best wel eens gerookt zijn maar verslaafd in die tijd niet en manager in hotels?????
  wel veel lol met hem gehad en een echte entertainmer

    /   Reply  / 
 8. Vera

  Volgens mij zat hij ook als kandidaat in deal or no deal… Herinner ik mij door de pannekoekepizza…

    /   Reply  / 
 9. Anita

  Ik denk dat hij via een castingbureau is benaderd. (Dat gebeurt namelijk erg vaak.) Gert Jan, die blowt en het misschien niet een gek idee vond om daarmee te stoppen/minderen, zag waarschijnlijk wéér een kans om zijn hoofd op tv te laten zien, heeft daarom zijn gebruik wat opgeblazen et voilà!

    /   Reply  / 
 10. M vd Zwaan

  Haha en nu anno 2016…..utopia… ja hoor

    /   Reply  / 
  1. Sagitta

   Haha, serieus…?? XD
   Meer iemand die graag in de schijnwerpers staat dus dan dat hij van een ‘verslaving’ af wou.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>