Column Thomas van Aalten: Laten we GeenStijl fucken en lid worden van Llink

Natuurlijk won Paul de Leeuw ‘het TV-moment van het jaar‘, whatever it might be. En werd GeenStijl in de personen van Rutger Castricum en Dominique Weesie beschimpt als melaatse Janmaaten. Maar de stoute GeenStijlers werden toch al gediskwalificeerd door NRC-mediarecensent Hans Beerekamp, omdat het Vogelaar-fragment ‘geen tv’ was. Dat een groot deel van Nederland nooit naar het originele frament kijkt maar bijvoorbeeld via uitzendinggemist.nl (‘heb je toen Paul de Leeuw gezien? Nee? Moet je terugkijken’) én dat er gestemd moest worden via internet in plaats van het ouderwets telefoonpanel op tv, vergeten we dan ook maar even.

En de VARA die de VARA een prijs geeft, tja. Ik gunde het GeenStijl. Bijna. Maar ai, Weesie maakte even een fout door te suggereren dat Llink het veld zou moeten ruimen ten koste van het mogelijke GeenStijl TV. Klein zusje op het hoofd spugen? Flauw. Gaan we wat tegen doen. Even GeenStijltje spelen.

Mijn lip krulde (ala Billy Idol) toen Dominique Weesie van GeenStijl aankaartte dat Llink zou moeten verdwijnen, in een reactie op Henk Hagoorts opmerking dat als er een omroep bij komt, er ook een weg moet. Uit het NRC van 8 januari: ‘Hagoort pleit ervoor om niet alleen nieuwe (aspirant)omroepen toe te laten tot het bestel, maar ook omroepen te laten afvloeien. “Het is van tweeën één: óf de voordeur en de achterdeur zijn beide open, óf de deuren gaan beide dicht.”’ En Weesie mikte op Llink, omdat volgens hem door de ‘groene’ Llink-programmamakers de halve wereld wordt overgevlogen (zoals Expedition Unlimited in Zuid-Afrika, 3 Op reis). Fair enough. Maar in plaats van de lokale bevolking uit te buiten, wordt er door Floortje Dessing in Zuid-Afrika in elk geval zo groen en verantwoord mogelijk geprobéérd te reizen. Sebastiaan Labrie legt uit dat je deurbel stroom vreet. Eens in de zoveel tijd is er midden in de nacht een thema-avond over duurzaamheid, geleid door Aad van den Heuvel. Levert dat ‘gekke, spannende, rare’ televisie op? Nee.

Maar laten we wel wezen, daar gaat het GeenStijl óók niet om. Die zijn bezig met een rondje establishment-pesten. En zo hoort het. Zoals ze een rechtszaak aanspanden tegen de Azijnbode (de Volkskrant) onder het mom van dat GeenStijl ‘gekwetst’ zou zijn door de krant. Dominique en zijn boefjes, de Don Quinekschots van de media. Maar 50.000 leden voor een hele GeenStijl-omroep? Ze haperen nu nog bij een dikke 15.000.

In het slechtste geval lukt het ze en zitten we over niet al te lange tijd enkele dagen in de week te kijken naar een Rutger met een roze plopmicrofoon in de krakende Chesterfield van een pedofiel, doet koddebeier Theodor Holman een komisch programma met Hans Teeuwen (‘het hangt aan een balkon in Slotervaart en ontvangt Al Jazeera en stinkt – een Islamsschotel), een ontslagen Jakhals doet iets beledigends met gehandicapten, een cameraploeg volgt de zoon van Theo van Gogh op bezoek bij de B.-’tjes, en misschien vragen ze mij als geluidsman, u als talkshow-host, Terror Jaap als cateraar, en mag Ronald Sørensen sidekick worden. In het beste geval gaat het beeld af en toe op zwart omdat een stagiair gestremd is tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp.

Maarrrr… wat als de supportende reaguurders het op de valreep laten afweten, voelt GeenStijl zich dan in het hemd gezet? En wat als Llink dan doorgaat, moeten al de stijllozen dan alsnog noodgedwongen Floortje Dessing in Oman horen vertellen hoe lekker een bonenschotel in een nap van woestijnzand is? En mogen we dan nog een paar keer Sebastiaan Labrie’s tattoos zien in een zwavelmeer in de Balkan? Ja hoor. Wel als ze genoeg leden krijgen! Laten we GeenStijl fucken. Met gelijke munt terugbetalen. Wordt vandaag nog lid van Llink. Dan is dat schaap op het droge als PowNed er komt. Gaan ze misschien onraad ruiken bij de TROS – of de VARA. Want Hagoorts achterdeur staat open.

Thomas van Aalten is schrijver, journalist en columnist bij Zappen. Volgende week verschijnt zijn nieuwe boek De Onderbreking.

Meer columns

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Column Thomas van Aalten: Laten we GeenStijl fucken en lid worden van Llink

 1. Valpa

  En toch ben ik lekker lid geworden van PowNed. Wordt het nog een beetje rechts bij de Staatschomroep. Moet ook eerlijk bekennen nog nooit naar een programma van Llink te hebben gekeken. Dus fuck lekker Llink, en wordt lidt op http://www.powned.tv. Alvast bedankt.

    /   Reply  / 
 2. Jos

  Lekker een beetje rechts, he ja, misschien kan Rutger dan het lijk van Wim Bosboom opgraven?

    /   Reply  / 
 3. Jos

  en de teller staat op 16.000+

    /   Reply  / 
 4. Dolby

  ‘Aad van der Heuvel’? Aad van den Heuvel is zijn naam. ‘Rutger van Castricum’? Rutger Castricum is zijn naam. Voorts is het niet nodig VARA met hoofdletters te schrijven, het is immers een afkorting die je als een woord kunt lezen, dus Vara. ‘NRC-media-recensent’? Dat moet NRC-mediarecensent zijn. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.;-)

  Herman, doe er wat aan.

    /   Reply  / 
 5. Thomas van Aalten

  Groot gelijk.

  Verdomd interessant, maar gaat u verder. Leuke lamp, overigens.

    /   Reply  / 
 6. moesh

  Nou Thomas, als JIJ het zegt, DOE ik het!

  :’)

    /   Reply  / 
 7. Jammer joh

  20.000+

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>