Kijkcijfers Gemeten: De Schat van De Oranje

De Schat van De Oranje Vrijdag 30 maart 2012, 20:29 uur SBS6
Aantal kijkers: 685.000 waarvan
433.000 vanwege het sixpack van Rob Geus keken
252.000 zich afvroegen waarom de helft van de deelnemers geen Vlaams sprak

‘De Schat van DÉ Oranje’ heeft alles in zich om geen succes te worden. En nee, het is echt geen Expeditie Robinson. Het is een discussieprogramma.

Een dappere stap van SBS6, om met een nieuw, orig.. nouja, om met een televisieprogramma te komen. Een dappere misstap. Het heet dus ‘De Schat van DÉ Oranje’. Bekt niet bepaald lekker en is #hashtagtechnisch gezien niet bijzonder sterk. Het programma zegt onschuldig te zijn: het was alleen toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Alhoewel een zinkend schip als SBS6 dan wel weer toepasselijk is bij een onbewoond eiland vol BN’ers.

Het is ware trend, en een goede ontwikkeling: drop een blik met BN’ers, die vooral bekend zijn omdat ze BN’er zijn, op een onbewoond eiland. Spijtig dat het ook gefilmd en uitgezonden wordt. In ‘De Schat van DÉ Oranje’ moeten ze dus op zoek naar een schat. Ik verwachtte een zenuwslopende speurtocht, wat de avontuurlijke striptitel doet vermoeden, maar het blijft steken op tien minuten opdrachten en veertig minuten gekibbel. Dankzij de opzwepende Pirates of the Carribean-muziek leken het heftige discussies. Over een schep, een visnet, een tweede schep, participatie in het team en Emile Ratelband.

Als een soort ‘Mystery Popstar’ zat de positiviteitsgoeroe, zonder balkje voor zijn ogen, al op het eiland. Het verliezende team kreeg hem cadeau, maar hij was mooi wel de enige met een aansteker – hoe ironisch. Samen met Rob Geus brengt hij het programma tot onder zeespiegelniveau. Rob zonder shirt: daar word ik niet vrolijk van.

Alle vergelijkingen met ‘DÉ Robinson’ zijn onjuist. Dat het toevallig ook op een onbewoond eiland is, met BN’ers, en opdrachten, en twee kampen, en gekibbel, en een eliminatie is puur toeval. Bescheiden reisadvies: houd er rekening mee dat als u naar een onbewoond eiland gaat, de kans groot is er een discussieprogramma met BN’ers wordt opgenomen.

Menno Woudt (18 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: De Schat van De Oranje

 1. Martijn

  ik ben het totaal niet eens met deze column. Ik kan al genieten van de prachtige beelden.Daarnaast moet het echte schatten zoeken nog beginnen, dus ga niet nu al oordelen over dit programma.

    /   Reply  / 
 2. Christian

  Leuke column!

    /   Reply  / 
 3. Rogier

  Inderdaad een slechte recensie zoals hierboven ook al vermeld wordt.

    /   Reply  / 
 4. naam

  wat is dit afschuwelijk, eigenlijk wordt de schat van de oranje vergleken met een een of ander talkshow, ook de foto vindt ik totaal asociaal, hoe iemand zo z’n mening kan uitdrukken, schande! Dat niet iedereen dit een leuk programma vindt heb ik niks optegen, maar dat je dat zo moet uitdrukken… eh… NEE!

    /   Reply  / 
 5. Levi

  Ik vind het op zich een mooi en best wel leuk programma. Het is duidelijk met een mooi budget gemaakt en zonder hulp van belgië, iets wat RTL5 echt niet snel zou doen. Echter vind ik de kandidaten wat minder. De discussies (wat er echt heel veel waren) waren echt vol vuur en vijandigheid met name bij Horace, Hugo en die Prinses Inge. Ik vind Horace Cohen normaal een sfeermaker zoals in Wie is de Reisleider, maar hier viel mij zijn gedrag vies tegen.

    /   Reply  / 
 6. henkie

  Ik vond het een heel leuk programma. Wat een azijnpisser…

    /   Reply  / 
 7. henk schippers

  SLECHTE RECENSIE! zonde van de tijd om te lezen

    /   Reply  / 
 8. heleen de rooy

  veel te negatieve tekst, was een leuk programma

    /   Reply  / 
 9. jer

  Zo te lezen aan de reacties hier, is het sbs/camping-volk weer aan het genieten van dit verschrikkelijke programma xD

    /   Reply  / 
 10. Bas

  Ik ben absoluut geen SBS-kijker. Sterker nog, ik kijk überhaupt vrij weinig tv, maar viel toevallig in dit programma. En vond het eigenlijk best geestig. Hersenloos geneuzel, wat mooie plaatjes en irritante BN’ers; goede tv na een week werken. De recensie an sich is zeer zwak. De auteur heeft duidelijk het programma gekeken met een vooringenomen mening. En dat de cijfers niet hoog zijn ligt volgens mij eerder aan de zender dan het programma.

    /   Reply  / 
 11. ACST

  kutprogramma

    /   Reply  / 
  1. Liza Sips

   wel dan een kutprogramma wat ik heb gewonnen.

     /   Reply  / 
 12. Topmodel

  Vond het programma wel leuk. Tis weer eens wat anders op de vrijdagavond. Voor de mensen die niet naar “talenten” of politiedrama of voetbal willen kijken is dit een mooie afwisseling. Gun ons ook eens wat anders dan bovengenoemde of voor de 15e keer herhaalde films of kinderfilms. Volgende week begint het spel echt. Moet wel bekennen dat ik van een kennismakingsaflevering meer had verwacht. Het was veel gekibbel.

    /   Reply  / 
 13. Dennis

  Wat een kansloze, domme column weer. Inhoudsloos, humorloos en raakt kant nog wal! Iedere week is het dezelfde column, alleen worden de programmanamen steeds veranderd.

    /   Reply  / 
 14. Nathan

  wat een schandalige recensie. Menno, je hebt de verkeerde trein gepakt. Stap uit de trein en zoek een andere weg. Dit is niet jou ding.

    /   Reply  / 
 15. sanne

  Dit is geen recensie,maar puur afkraken. Programma is niks mis mee, zeker expeditie robinson sfeer,daar is niks mis mee. Respect voor de bn’ers die hier aan mee doen, want daar heb je ballen voor nodig ( en dan niet de ballen van prinses inge ..)

    /   Reply  / 
 16. Paul Romer

  hopen dat die liza sips nu in aflevering 3 afvalt.

    /   Reply  / 
 17. Albert Verlinde

  paul romer , zeker hopen dat die diva van een liza sips afvalt stom kapsones baby.

    /   Reply  / 
 18. Liza Sips

  ik sta in de finale van de schat van de oranje

  p.s: ik kom binnenkort in een reclame voor pampers luiers.

    /   Reply  / 
 19. Liza Sips

  Ja, en ik kan mij ook Liza Sips noemen, dus binnenkort ga ik meedoen met K3.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>