Kijkcijfers Gemeten: Expeditie Poolcirkel

Na 40 minuten kwam ik erachter dat het toch geen herhaling van 71 Graden Noord was. Het was Expeditie Poolcirkel: een spiksplinternieuw programma met een spiksplinteroude inhoud. De toegevoegde waarde is door de AVRO afgesteld op nul. Er is geen Mol, geen samensmelting en er lopen niet eens twee lilliputters met sleutels rond. Zowel de kandidaten als de formule gaan ‘back to basic’. In Expeditie Poolcirkel moeten BN’ers de uitdaging aangaan met elkaar, met zichzelf en met ‘ijskoude’ elementen. Ook de kijker gaat de strijd aan met elementen: de elementen van een standaard avonturenprogramma. En dit zijn de belangrijkste ingrediënten.

1. Onbekende Bekende Nederlanders (circa 10 stuks)
Een pannenkoekenmix, van sympathieke acteurs (Charlie Chan Dagelet, Frederik Brom), bijna vergeten sporthelden (Paulien van Deutekom), vergeten sporthelden (Gerald Sibon), een ‘vrouw van’ (Amanda Krabbé) en een homofobe zanger (Dean Saunders). Check.

2. Proeven (2 à 3 per aflevering)
In Expeditie Poolcirkel is de expeditie: wandelen. Stukje klimmen, wandelen, op een GPS tikken, af en toe wat rennen. Presentatrice Lauren Verster zit verstopt en moet gevonden worden. De verschillende onderdelen worden amper toegelicht: het is immers vanzelfsprekend dat na een wandeltocht een stukje kanoën volgt. Het winnende team wint duizend euro, de nummers twee winnen de ‘comfortprijs’. Onthoud deze term. Naast de groepsopdrachten zijn er, volgens het standaardmodel van het avonturenprogramma, individuele opdrachten. Ditmaal was het een klassieker: bungeejumpen. Oké, toegegeven, het oplossen van een puzzel na de sprong is wel erg innovatief.

3. Een voice-over
De opdrachten zijn voor de gemiddelde kijker vaak onbegrijpelijk en amper te volgen: een ander criterium voor avonturenprogramma’s. De voice-over (Lauren Verster zelf, die nog altijd verstopt zit) is de enige die duidelijk kan maken wat er gebeurt. Lauren is onze GPS.

4. Weinig verhelderende animaties
Want ja, je wilt natuurlijk precies weten hoe de BN’ers wandelen.

5. Gezellige onderonsjes (2 porties)
Er zijn twee soorten onderonsjes te onderscheiden: met elkaar, of met de camera. Onderling vertellen ze vaak hoe koud ze het hebben. Tegen de cameraman vertellen ze daarentegen hoe akelig de hele expeditie is. ‘Een tering tyfus kutboot’, aldus deelnemer Ron Link. De onderonsjes met de camera dienen, naast de voice-over, als ondersteuning bij de opdrachten en geven het idee van ‘live commentaar’. Alsof ze tijdens de opdracht even stoppen met rennen, hun make-up doen en dan fris en fruitig vertellen hoe zwaar het is. En door.

6. Executie (1 stuk)
Het ultieme duel. Ofwel ‘ijspegels vangen’. Elke week moet er iemand naar huis, maar ook hier zijn uitzonderingen de standaard. In de derde aflevering stapte Claudia Schoemacher zelf op. Dean mocht blijven maar vond het ‘geen fijne manier van winnen’. Bij het afscheid volgde natuurlijk een terugblik, in slow motion en in zwart-wit.

Alles zit erin. Expeditie Poolcirkel is echter één aspect vergeten: het wegwerken van de irrelevantie. De uitspraak ‘Ik ga vanavond weer kijken naar twee BN’ers die midden op een berg ijspegels vangen’ moet volstrekt logisch klinken. In dat opzicht laat Expeditie Poolcirkel mij volledig koud. Voor volgende week: hier kunt u 71 Graden Noord terugkijken.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijkcijfers Gemeten: Expeditie Poolcirkel

  1. Levi

    Wat een neerbuigende en daardoor misplaatste column. Overigens is Dean geen homofobe zanger, laat ‘m dat maar niet horen. Hij is wel ontzettend snugger

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>