Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2012: De Dieptepunten


Het televisiejaar 2012 kende vele hoogtepunten (zeven stuks). De kijkcijfers van de dieptepunten zijn ook gemeten: de resultaten zijn voor u onder elkaar gezet.

1. The Winner Is.. (SBS6, 23 februari 2012, 465.000 kijkers)
Ja, wie was die Winner eigenlijk? In het jaar dat John de Mol zijn ‘The Voice’ aan alle landen van de wereld verkocht, is een interessante vraag: aan welke landen heeft John de Mol ‘The Winner Is’ uiteindelijk níét verkocht? De verwachtingen waren hoog gespannen, zeker in de portemonnee van John de Mol. De innovatie van de talentenjacht bleek te weinig innovatief. Een format dat vooral op papier leuk is om naar te kijken.

2. Zonde van de Week (KRO, 21 juli 2012, 358.000 kijkers)
Tevens zonde van de zendtijd. Rob Kamphues, twee cabaretiers, een desk, geinige fragmenten en BN’ers: voilà, de KRO had een amusementsprogramma à la Kopspijkers. Zo geloofde de KRO. Midden op de zaterdagavond, primetime, Nederland 1, wist het publiek het programma niet te vinden. Of werd het stelselmatig ontweken. Waar Kopspijkers spijkers met koppen sloeg, sloeg Zonde van de Week de plank finaal mis.

3. Strictly Come Dancing (AVRO, 8 september 2012, 742.000 kijkers)
‘Gratis af te halen: Dancing With The Stars, op het Mediapark: nu tijdelijk met oud-presentatrice als kandidate!’. De AVRO zou Nederland 1 groots amusement op de zaterdagavond geven. Het werd Strictly Come Dancing, ooit onder een andere naam uitgevoerd bij RTL4, in een groots decor, met louter A-sterren. Het decor was inderdaad behoorlijk groot: een sfeerloze fabriekshal met een dansvloer in het midden. Het waren ook allemaal A-sterren, indien je al groot fan was van Danny Froger. Een flop was het niet, maar de kijkcijfers pasten wat omvang betreft niet bij dit grootse amusement.

4. Villa Morero (SBS6, 4 september 2012, 440.000 kijkers)
Acteur Peter Paul Muller is na de hitserie Gooische Vrouwen niet meer van zijn Martin Morero-accent afgekomen. SBS6 speelde hier slim op in om een spin-off te ontwikkelen, samen met Tante Cor (Beppie Melissen). Een talkshow met een knipoog: twee gasten logeren in Villa Morero en praten openhartig met de gastheer- en vrouw. Het werd een rare combinatie van gasten en acteurs en van script en reality. De kans op meer logeerpartijtjes in de toekomst is gering.

5. Daten in het donker (NET5, 13 maart 2012, 77.000 kijkers)
Het zorgenkindje van John de Mol kende al twee eerdere pleeggezinnen en werd dit jaar ondergebracht bij NET5. Gigi Ravelli mocht het programma presenteren. Twee weken maarliefst: toen werd besloten het programma van de buis te halen. Misschien is Daten in het donker dan toch meer iets voor op de radio.

6. Sunday Night Fever (RTL4, 1 januari 2012, 631.000 kijkers)
Het staartje van de geflopte musicalzoektocht was nog dit jaar. Ofwel: RTL4 wilde het nieuwe jaar graag ‘zo intiem mogelijk’ inluiden. Zelden werd Frits Sissing zo gemist.

7. WNL Half Acht Live (WNL, 1 augustus 2012, 60.000 kijkers)
‘Oké, wat hebben we? Wij zijn WNL. Check. Hoe laat ook alweer? Half acht? Ja? En we zijn live toch? Nou, dat hebben we dan.’

Ik wens u ook een gelukkig Nieuwjaar.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2012: De Dieptepunten

 1. Nick

  erg geestig weer

    /   Reply  / 
 2. Wwzapper

  …en dan zijn de prime time-programma’s die op dat moment slechter scoorden dan Spongebob nog vergeten.

    /   Reply  / 
 3. Jan

  Ik mis Veronica’s Casanova Bootcamp. Haalde dat programma niet een keer 44.000 kijkers op dinsdagavond om half 9…

    /   Reply  / 
 4. Wwzapper

  Volgens mij was dat een van die programma’s die nog onder Spongebob eindigde. :’)

    /   Reply  / 
 5. Wwzapper

  Overigens ook een dieptepunt: een of andere gescript reality-programma waarvan ik de titel alweer vergeten ben (kan je nagaan hoe indrukwekkend het was…), wat in de late avond op Veronica uit werd gezonden. Was iets met een hele horde opgeblazen, hippe types in een huis in hartje Amsterdam.

    /   Reply  / 
 6. Jordy

  Ik wilde Vrijdag op maandag nog noemen, maar dat heeft enkel de laatste twee maanden van 2011 gelopen. xD

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>