Kijkcijfers Gemeten: Sterren Dansen Op Het IJs


De laatste keer dat ik een schaatsende ster zag, was ten tijde van de Eerste IJsdansoorlog, in 2006. Een ijzingwekkende strijd met BN’ers als wapen. Terugkijkend op dit hoofdstuk uit de geschiedenis is SBS6 de overduidelijke winnaar. Na twee seizoenen gaf RTL zich gewonnen – op SBS6 is momenteel het vijfde seizoen te zien (momenteel ja, het is iets uitgelopen). Familieamusement voor en door doorzetters.

Veteraan Gerard Joling opende de show, playbackend op de schaats. Zijn ware talenten kwamen boven. Ondertussen werd de nieuwe strijdkracht van het programma het ijs op gedragen: Tess Milne (van die kaas, ja). Het is nog altijd tragisch, dat vlak voor het vijfde seizoen commandant Nance is gesneuveld. Gevallen.

Na het defilé mocht kandidaat Mimoun zijn act tonen. Hij viel tijdens zijn act, op zijn, door Geer betitelde, ‘Marokkaanse sterretje’. Maar hoe knap, dat hij gewoon verder schaatste. Ook Sterretje stond er maar gewoon, ondanks dat hij vorige week zijn knie had verbrijzeld. En Monique Sluijter, die na een recent ongeluk en met gekneusde ribben gewoon op het ijs stond. Gerard Joling moest het even zeggen: ‘Knap dat ze er staat!’ En dit moest ook gezegd worden: ‘En knap dat alles is blijven zitten!’ De jury is te spreken. Niet zozeer over de act, maar over het doorzettingsvermogen. ‘The show must go on,’ volgens juryvoorzitter Maurice Wijnen. De overige juryleden gooien er ook wat Engelse kreten tegenaan.

Eén jurylid is geselecteerd op haar bekwaamheid: voormalig kunstschaatster Martine. Zij probeert tips te geven op het schaatsen van de sterren. Maar dat is niet het idee. Haar cijfer wordt bij elke act onder een luid geboe in ontvangst genomen. Geer vindt het ook een naar wijf. ‘Naar de kantine, Martine!’ ‘Nee, ik ben maar aan het dollen. Dat weet je toch.. toch?’ Zet door, Martine. Laat je niet gek maken.

Of de jury ook vol lof is over het doorzettingsvermogen van het publiek? Twee uur. Plus uitloop van – dit maal een bescheiden – kwartier. Het programma kijkt lekker weg, maar wel ver weg. Het aanvangstijdstip van zeven uur is niet alleen dat de kinderen nog mee kunnen lachen om de schunnige grapjes van Gerard Joling, nee: het gaat om de uitloopmogelijkheden.

Sterren Dansen Op Het IJs is goed gelukt amusement, ondanks dat het vele vragen oproept. In hoeverre zijn het Sterren? In hoeverre Dansen ze? En in hoeverre is het IJs? Eén ding is zeker: SBS6 zet door. En ik ook, want om alle sterren op het einde in een lijn op het ijs te zien draaien, daar win je de oorlog mee.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>