Kijkcijfers Gemeten: De Speld In De Hooiberg

Onder luid boe-geroep en wat gemekker kwam De Speld In De Hooiberg op televisie bij SBS6. Het zou mogelijk een kopie zijn van een ander, populair televisieprogramma. In ‘De Speld’ gaat de geoormerkte boer Christiaan op zoek naar zijn ideale vrouw. Kort samengevat: boer zoekt vrouw. Toch zijn er veel verschillen te ontdekken tussen ‘De Speld’ en ‘dat andere programma’. Oké. Vijf.

1. Het aantal boeren. Negen weken lang wordt een (1, één) boer gevolgd in zijn zoektocht naar ‘een maatje voor het leven’. De boer Christiaan woont op ‘dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door-Texel’ en is bevelhebber bij de brandweer. En niet onbelangrijk, hij is ook ijsboer. Hopelijk gaat het maken van ijs hem beter af dan het breken ervan. En dan zijn negen weken lang. Bij het andere programma kon gevlucht worden naar een andere boer – Christiaan staat er alleen voor.

2. De dames. Niet drie, maar zes vrouwen zijn uitgenodigd voor het logeerpartijtje op Texel. De dames gaan de boer op (figuurlijk, letterlijk ziet u in aflevering zeven). In tegenstelling tot die andere zoektocht voor boeren zijn de dames hier uitgesproken types. Ofwel realitysterren in de dop. De aanvoerster is Gea, moeder van vier kinderen, die verdacht veel op die ene uit De Gouden Kooi lijkt. Ook Jessica is er een om op te letten. Zij zat niet lekker in haar vel en miste haar zoontje. Daarom is de volgende dag het arme kind ingevlogen om in de boerderij, tussen een boer en vijf andere vrouwen, te bivakkeren. ‘Nog meer’, brabbelde hij terecht toen Gea verscheen. Ze speelde lieflijk met het kind, maar zei vervolgens in de camera dat Jessica de plank volledig misslaat. Dé ideale vrouw.

3. Het tempo. En u dacht dat ‘jeweetwel’ van de KRO traag was?

4. De begeleiding. Ook Petra en Nancy zaten niet lekker in hun vel. Nancy wilde niet ‘afhankelijk op een eilandje leven’ en vertrok. Een afstandelijke voice-over praatte deze dramatische wending aan elkaar. Als kijker verwachtte je elk moment een blauw busje het erf op te zien rijden. Helaas. Ook Yvon Jaspers vindt Texel te ver weg. Toch had zij Nancy kunnen stoppen. De voice-over sprak van een ‘donderslag bij heldere hemel’, maar was zelf te beroerd te komen bemiddelen.

5. De kijkcijfers. In de Nederlandse televisiegeschiedenis heeft nog nooit een boer zo intiem naar zijn ware liefde gezocht. Een verschil van vier miljoen kijkers.

Naar het schijnt loop het liefdesverhaal van Christiaan goed af: hij vindt zijn ijsboerin. Of de kijker SBS6 vindt, is nog maar de vraag. Het blijft een speld in een hooiberg.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>