Kijkcijfers Gemeten: Beauty and The Beat

Een eersteklas realityprogramma, met een dozijn vrouwelijke, niet al te snuggere kandidaten. Echte Meisjes in de dop. In Beauty and The Beat overnachten de dames in het DJ Huis, moeten ze per aflevering een Beat-opdracht en een Beauty-opdracht uitvoeren en volgt na de ‘final performance’ de DJ Knock Out. En dat alles doordrenkt met quotes van de dj’s, die luisteren naar namen als Chanel, Marlicious, Psiertje en Sjeazy Pearl. Een goede zet van RTL5. En opmerkelijk dat het op Nederland 3 wordt uitgezonden.

In tijden dat de publieke omroep haar prioriteiten stelt, verschijnt Beauty and The Beat. BNN zoekt naar dé vrouwelijke dj, want, zo nobel is het streven: er zijn te weinig vrouwen in de dj-wereld. Emancipatie ten top. Na de eerste twee afleveringen blijkt nog een ander streven: reality ten top. Verstrooiing is prima, maar zó verstrooid? Of heeft het programma een diepere betekenis, die de netcoördinator wel zag, en de kijker (nog) niet?

Beauty and The Beat is natuurlijk een educatief programma. In mijn beleving drukte je als dj op een knopje en zwaaide je vervolgens met je arm in de lucht. Onjuist. Als dj druk je op méérdere knopjes en zwaai je met béíde armen in de lucht.

Beauty and The Beat is journalistiek. Valerio Zeno interviewt – tussen beelden van rennende en/of schreeuwende potentiële dj’s door – enkele beroemde dj’s, die als een ‘coach’ in het programma optreden. Interviews van twintig seconden, met vragen als: Hoe ben je begonnen? Wat vind je leuker, produceren of draaien? Neem je wel eens een chickie mee naar huis?

Beauty and The Beat is wellicht ook kindertelevisie. En dan doel ik op Moffel & Psiertje.

Beauty and The Beat is hopelijk dan cultuur? Experimentele televisie, waarbij explosieve karakters met elkaar in één huis moeten leven? Waarbij we het vakjargon van de dj-wereld leren kennen, zoals een ‘break’ en een ‘drop’?

Het heeft geen zin. Halverwege de tweede aflevering kwamen drie ‘sensuele, vrouwelijke dj’s’ binnen, ofwel een stripact. De vrouw schudde met haar tieten. Jurylid Eelco van Kooten (vergeten te melden! uiteraard! juryleden) had de dames gehuurd ter inspiratie voor de kandidates. ‘Natuurlijk willen we niet dat ze gaan strippen, maar ze moeten wel een basis hebben’. Een paar minuten later kwam er nog een mannelijke stripper want dj Dani was jarig. Hoera.

Beauty and The Beat is vermaak. Het draait niet om het draaien, het draait om de dames. Gewoon, je ding doen. Nederland 3 en BNN helpen RTL5 aan een nieuwe lichting sterren, die volgend jaar in de jungle moeten bivakkeren. Pure Beauty’s.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Beauty and The Beat

 1. Rogier

  Hilarisch stuk! Goed geschreven.

    /   Reply  / 
 2. Pim

  Vakjargon? Als in wiite sneeuw?

    /   Reply  / 
 3. vinn

  haha ik snap je ding dat ze volgend jaar mee kunnen doen in een echte meisjes reeks maar rtl5 is er steenvast in, de kandidaten moeten echt van rtl5 zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>