Kijkcijfers Gemeten: Cheat On Me

Met het horen van voice-over Jeroen Kijk in de Vegte op RTL5 weet je alweer hoe laat het is. Half negen, en een heel fout programma op komst: Cheat On Me. Een vunzig, ordinair en schaamteloos, maar vooral een verrassend psychologisch spel, met Jan Kooijman als amateurpsycholoog.

In Cheat On Me, vrij vertaald naar ‘Bedrieg Me En Lik Aan M’n Oor’, stellen tien koppels hun relatie op de proef. Niet door afzonderlijk van elkaar op vakantie te gaan, naar Texel bijvoorbeeld, maar door vreemd te gaan in een villa in Thailand. Elke aflevering worden er andere koppels gevormd, die zich als setje moeten presenteren. De ultieme vraag is: wie horen echt bij elkaar? De hoofdprijs is €35.000. Een vreemdgaand onderwerp en een inflatie van het begrip ‘liefde’, echter vormgegeven in een spannend concept. Een soort Wie is de Mol? maar dan voor ‘vrijzinnige’ koppels. Ik hoop uiteraard dat het acteurs zijn, of dat ze hierna daadwerkelijk in relatietherapie gaan.

Om het een extra dimensie te geven zijn er, naast acht heterostellen, ook een homostel en een lesbisch stel. John en Raymon, in het dagelijks leven een koppel, moeten zo voor het spel weer even terug in de kast. En twee mannen die met hun vriendin naar Thailand zijn afgereisd moeten zich voordoen als twee verliefde mannen. In eerste instantie, met enig gevoel voor smaak, een bizarre situatie. In tweede instantie, zonder smaak, een briljante situatie voor het programma. 
Het psychologische element van Cheat On Me overwint al snel, waardoor het geen probleem is – voor de kijker althans – om verschillende kandidaten in elkaars oor te zien lebberen. De blikken van de echte partners, die de tong van hun vriend of vriendin in het oorsmeer ziet verdwijnen, maken het programma compleet. De kandidaten zelf krijgen het spel ook door en doen zich anders voor, met een andere ‘schijnpartner’. Meer focus op de tactische kanten van het spel, en minder op de reality-achtige uitspraken van de kandidaten, zou het programma nog sterker maken. Maar ja, het is wel RTL5.

Een psychologisch spel dus, waarin Jan Kooijman fungeert als presentator én psycholoog. Hij leest niet alleen keurig de presentatieteksten voor, hij biedt kandidaten ook mentale ondersteuning. Terwijl kandidaat Jose heel opzichtig aan het ‘workouten’ is, stelt Jan die ene vraag: ‘Raakt het je?’ ‘Ráákt het je?’ Jose beaamt dat hij het zwaar heeft, maar dat het spel nu begonnen is. ‘Ik was eerst de kat uit de bak aan het kijken, maar als zij het spel zo gaat spelen, dan doe ik het ook.’

Het lijkt voor sommigen een ordinair, plat en fout spel. In ‘reality’ is het een ingenieus, psychologisch spel. Cheat On Me is een bedriegelijk programma.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Cheat On Me

  1. Piet

    kijkcijfers gemeten; niet gelezen.

      /   Reply  / 
  2. Ik

    Ik Ben het helemaal eens met Piet. Weg met deze flut columns.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>