Kijkcijfers Gemeten: Sabotage

Het is de beste sabotage-actie tot dusver: het nieuwe Net5-programma een half uur later laten beginnen en zo een derde van de kijkers laten verdwijnen. Niet alleen wordt het programma geplaagd door tegenvallende kijkcijfers, ook het stempel van ‘kopie van Wie is de Mol?’ doet het programma geen goed. Oké, er zijn een paar overeenkomsten te vinden: tien bekende Nederlanders die afreizen naar het buitenland, daar vervolgens opdrachten uitvoeren, geld verdienen voor de pot, op camera biechten wie zij verdacht vinden, en ondertussen op zoek zijn naar één BN’er die de opdrachten laat mislukken: de saboterende mol. Maar er zijn verschillen. Bijvoorbeeld een verschil van 2 miljoen kijkers.

Geen kloon van Wie is de Mol? dus, maar wél een kruising met Big Brother. Want waar bij Wie is de Mol? na een opdracht de camera’s uitgaan, worden de BN’ers in Sabotage ook in hun villa gevolgd. In eerste instantie een interessant gegeven om het programma transparanter te maken. Alleen: iets te transparant. U ziet Hero Brinkman in een zwembroek, een hysterisch flirtende Rosalie van Breemen en diepgaande conversaties met Liza Sips of Sylvia Geersen. Het spel wordt in de villa doorgespeeld, en vooral ook: gespeeld. Tien BN’ers die een realityprogramma naspelen: Wie is de Mol?, de musical.

De villa mag dan iets weg hebben van een kippenhok, het is wel de ideale omgeving om het mysterie rondom de saboteur op te voeren. De eliminatie van Lange Frans werd in de eerste aflevering bekendgemaakt door zijn gezicht aan de muur te hangen. Creepy. Ook tikt er in het zwemband een klok af, met een nog onbekende uitkomst. Gelukkig maakt niemand zich er druk om, want Rosalie van Breemen is d’r kleren kwijt.

Een slim concept is dat ook de saboteur geld kan verdienen – iets dat Wie is de Mol? ook al lang had moeten invoeren. Een extra drijfveer om opdrachten te laten mislukken, waardoor de saboteur zijn of haar grenzen in het spel opzoekt. De opdrachten in Sabotage zijn echter van ondergeschikt belang en ook bij lange na niet zo spannend als bij Wie is de Mol?. Zelfs het geven van Engelse namen aan de spellen (‘No Noises’, ‘The Chain’) helpt niet bepaald. ‘The Chain’ blijft gewoon een simpel doorgeefspelletje met telefoons.

De makers van Wie is de Mol? stellen altijd een optimale kandidatengroep samen: met opvallende persoonlijkheden, zonder moeilijke gevallen. De kandidatengroep van Sabotage is minder liefdevol. Het getier is niet van de lucht – mogelijk telt de klok in het zwembad af tot de eerste bitchfight. Het is zonde van een kandidaat als Manuel Broekman, die met gemak aan Wie is de Mol? had kunnen meedoen. Sabotage saboteert alleen zijn kandidaatschap.

Ten slotte hebben de rode schermen van Wie is de Mol? plaats gemaakt voor nominatietelefoontjes. Presentator Erik van der Hoff belt namens de saboteur drie kandidaten die door de saboteur zijn ‘genomineerd voor eliminatie’. Hoe omslachtig. Een gat in het format is dat de saboteur zelf de afvallers aanwijst. Zo vertrokken in aflevering twee Jeffrey Wammes én Inge de Bruijn. Volgende aflevering kan het dus zomaar dat de overige zes kandidaten worden weggestuurd. Al is het voorlopig Net5 die de show saboteert.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Sabotage

 1. Yvar

  Wat een slecht geschreven artikel, het gaat van links naar rechts. Schrijven is een vak!
  De hele eerste alinea noemt overeenkomsten met WIDM en eindigt met het kijkcijfer verschil. Conclusie in alinea 2: ‘Geen kloon van Wie is de Mol? dus’.

    /   Reply  / 
 2. Now

  Dat is dus de grap.
  Het is wel een kloon.
  Haha, ik vind het wel leuk geschreven!

    /   Reply  / 
 3. Martijnjdd

  Citaat: Klonen of kloneren is een kunstmatige wijze van reproductie, waarbij een identieke genetische kopie van een organisme wordt geproduceerd.

  Sabotage is dus geen kloon van Wie is de mol. Daar zou je WIDM ook ernstig tekort mee doen! :)

    /   Reply  / 
  1. madjo

   Klonen wilt soms wel mislukken. Zie hier het resultaat.

   2 afleveringen gezien, ik kan niet zeggen dat het me kan boeien.

     /   Reply  / 
  2. Yvar

   Ok, dan noemen we dit gewoon ordinair jatten.

     /   Reply  / 
 4. Roy

  Vanuit vorige bericht over Sabotage;

  @Mark ik houd idd niet zoveel van kaas, maar ben en blijf van mening dat een programma zoals Sabotage het beter kan doen in het buitenland dan een vergelijkbaar programma als Wie is de
  Mol.
  Zeker gezien de wijze hoe Amerikaans/grotesk de productie ervan is.
  Denk je ook niet dat het op een zender als RTL4 / Ned1 het al een stuk beter zou doen?

    /   Reply  / 
 5. M

  Beste Herman, De bijdragen van Menno zijn nog van een te laag niveau voor een site als de jouwe. Het haalt jou blog naar beneden. @Menno Manuel Broekman had mee kunnen doen met Wie is de Mol en de rest niet? Beetje een rare conclusie. Of stiekum verliefd op Manuel?

    /   Reply  / 
  1. Yvar

   EENS!!

     /   Reply  / 
  2. anoniem

   Helemaal niet raar. Manuel is zowat de enige met hersens.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>