Kijkcijfers Gemeten: Heel Holland Bakt

‘Die van mij is opeens weer gaan lekken’, verzucht kandidaat Georges. En ook Matthieu blijft met vochtproblemen zitten. Het klinkt alleen al als een typisch programma van omroep MAX, naadloos aansluitend bij de doelgroep. Maar Heel Holland Bakt is voor heel Holland: een heerlijk programma, in meerdere opzichten, waarin lief en leed aan de orde komt – in culinaire bakvorm.

Na een voorzichtige start vorige week, waarin de tien thuisbakkers werden voorgesteld, trok Heel Holland Bakt deze week meer dan een miljoen kijkers. Meer dan een miljoen kijkers voor respectievelijk appeltaarten, aardbeiensoezen en meringuetaarten. Terecht, want de afvalrace beschikt over de juiste ingrediënten om uiteindelijk heel Holland aan de buis te kluisteren.

De productie van Heel Holland Bakt zal niet bijzonder duur zijn geweest. Alle vijftig minuten spelen zich af in één partytent op een landgoed, met slechts wat ovens en keukenbladen. En wat catering betreft is het programma zelfvoorzienend. Slechts een tent, maar juist sfeervol, mits gevuld met bakkende kandidaten. Niet allemaal de meest emotioneel stabiele thuisbakkers, maar stuk voor stuk uniek. Favorieten zijn Emma, de in zichzelf pratende door werkstudente, meesterbakker van de eerste aflevering Rutger, de (zelfbenoemde?) Oostenrijkse Jolanda en de 62-jarige Evert met snor.

Aardige kandidaten, met aardige baksels, maar de meest sympathieke persoon in de tent is, door Nederland unaniem besloten, Martine Bijl. Met finesse en lichte ironie ondersteunt ze de kandidaten. Als ze bijvoorbeeld in huilen uitbarsten omdat de taart het ook doet, of als de taart omgedraaid moet worden – één van de spannendste momenten in een aflevering. ‘Klaar? Bakken maar!’ – nu al net zo legendarisch als die andere slogan van Martine Bijl.

Het laatste ingrediënt zijn de twee juryleden die, in tegenstelling tot de kandidaten, niet bepaald in een afvalrace zitten. Het aantal gebak dat bij Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden naar binnen is gegaan – genoeg om menig bejaardentehuis mee te voeden. Terwijl zij moeten het alleen met de beelden van de baksels moeten doen. Hoe dan ook, de jury lijkt vakkundig en gooit er graag een culinaire term als ‘structuur’ tegenaan. Het maakt het alleen nog maar lekkerder.

Alledaagse problemen en tegenslagen komen terug in Heel Holland Bakt – van lekken tot naderende deadlines. Een smakelijk programma, met Martine Bijl als kers op de taart, dat terecht de zomerhit van de publieke omroep mag worden. Met nadruk op publieke omroep, anders was het vast niet zo geslaagd. ‘Want wilt u zien of het Rutger lukt zijn appeltaart om te draaien? Kijk dan volgende week.’

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week. Lees hier zijn eerdere columns.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Heel Holland Bakt

 1. Alex

  Spijker op de kop!
  Martine 4 president !;p

    /   Reply  / 
 2. Melvin

  Leuke column. Lees het de volgende keer wel nog een keer over, veel spellingsfoutjes.

    /   Reply  / 
 3. melvin

  Leuke column! Let de volgende keer wel op de spellingsfouten. Paar zinnen lopen niet lekker qua werkwoordsvorm.

    /   Reply  / 
 4. R

  Heerlijk programma! <3

    /   Reply  / 
 5. l h v d Oever

  het programma heel Holland bakt EEN LEUK programma maar,hygiene voorschriften wordt hen niet bij gebracht een hoofddoekje voor de dames en een koksmuts voor de heren een dwarrel haar kan zomaar in het baksel terecht komen leer de mensen dat nu eens aan!!!Martine Bijl.
  Hygiene, hartelijke groeten v d Oever

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>