Kijkcijfers Gemeten Jaaroverzicht 2013: De Dieptepunten

Waar hoogtepunten zijn, zijn dieptepunten. Nu had ik de programmagids van SBS6 hier integraal neer kunnen zetten, maar ook andere zenders hadden wel een misser. Uit het rijke aanbod van dieptepunten dit jaar, hieronder een zevental ongelukkigen.

1. Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans (SBS6, 8 maart 2013, 562.000 kijkers)
In 2012 maakte SBS6 een enorme klapper met Patty Brard in Sterren Springen – ‘dus daar moeten we meer mee doen!’ Een lading BN’ers die SBS6 nog op voorraad had werden daarom naar de sneeuw getransporteerd alwaar ze mochten schansspringen in Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. De reeks van drie afleveringen (van elk zo’n acht uur) kende zeker een vrije val – in kijkcijfers. De helft van het Vliegende Hollander-garnituur was bij de repetities al kreupel geraakt. De zender volgde. Het is maar goed dat SBS6 de trampoline/parachutespring/Russisch roulette-programma’s met BN’ers voorlopig even heeft uitgesteld.

2. Operatie NL Fit (NED1, 3 oktober 2013, 425.000 kijkers)
Het was zo’n nobel streven van de AVRO: heel Nederland in beweging krijgen met Operatie NL Fit. Helaas. Bankhangend Nederland had er geen zin in, trok nog een blik bier open, haalde een zak chips uit de kast en zapte massaal weg. Operatie NL Mislukt.

3. The Next Pop Talent (SBS6, zaterdag 30 maart 2013, 316.000 kijkers)
Ja! Dat was helaas ook nog dit jaar. Een ‘old skool’ talentenjacht – Idols 2.0 – terwijl wij inmiddels verwend zijn met vernuftige technieken als draaiende stoelen. Alsof een elektronicabedrijf opnieuw de fax lanceert. De winnares was ene Melissa Janssen. Oké, next!

4. De Wereld Leert Door (NED3, 23 januari 2013, 151.000 kijkers)
Het was het kindje van Matthijs van Nieuwkerk: De Wereld Leert Door, een intellectueel prikkelende spin-off van de succesvolle talkshow. Echter, al snel liet de vader het programma alleen achter op de late avond, waar het nog even werd opgevangen door een wetenschappelijke variant van Marc-Marie en een oude Jakhals, maar ook zij namen al snel de benen. De wereld heeft in ieder geval geleerd dat dit het niet was dit jaar.

5. Beter Dan Het Origineel (SBS6, 11 december 2013, 199.000 kijkers)
Een soort De Beste Zangers van Nederland, maar dan minder dan het origineel.

6. Malaika (RTL5, 2 april 2013, 148.000 kijkers)
Het was niet zomaar een soapserie die RTL5 dit jaar op de buis bracht: het had een achterliggende, maatschappelijke relevantie. Malaika moest immers de zorg als branche voor jongeren weer aantrekkelijk maken, om zo nieuw personeel te werven. Dat is niet helemaal gelukt, maar de acteurs die nu zonder werk zitten kunnen in ieder geval nog altijd in de zorg aan de slag.

7. Show Vandaag (SBS6, 21 oktober 2013, 99.000 kijkers)
De zenderleiding van SBS6 vond het een goed idee dat een aantal presentatoren vaker in de middag bij elkaar ging zitten om zo wat ‘teamspirit’ te ontwikkelen. Zet daar vervolgens een camera op en je hebt Show Vandaag.

Ik wens u al met al een gelukkig Nieuwjaar.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>