Hier keek niemand naar: Weet wat je date

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma’s waar
een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo’n programma weinig
kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij
het juiste eind? Aflevering 9: Weet wat je date.

Veronica-programma door Tatum Dagelet. Single moet met behulp van twee vrienden kiezen uit vijf andere singles. Uitzendtijdstip: maandag 22.20 uur. Score: 153.000 kijkers.

Vleesmarkt
Zoals je misschien wel weet, is Veronica de zender der verleiding. Programma’s als Temptation Island, Paradise Hotel en straks Undercover Lover zijn daar het ultieme visitekaartje van. Dat betekent ook dat Weet wat je date geen gewoon datingprogramma is. Het is eigenlijk gewoon een vleesmarkt.

Kwetsend
De singles staan namelijk in ondergoed opgesteld achter een geluidsdichte glazen wand. De hele uitzending lang. Terwijl Tatum met de kandidaten iedereen lekker uitgebreid bespreekt. Dat is soms ronduit kwetsend en ordinair, als iemand flink over de tong gaat, vol in beeld, maar daar niets van hoort.

Innerlijk
Toch kiest de single niet op uiterlijk. Via allerlei elementen zoals stem, ouders, cadeautje en de eigen woning moet de single zijn keuze maken. Bij elk onderdeel wordt iemand naar huis gestuurd. Zo moet je iemand over houden die op eigenschappen en innerlijk is gekozen. Maar iedereen probeert natuurlijk de elementen aan de personen achter de glazen wand te koppelen.

Oneerlijk
Zo ook Jochem, die beslist niet met meisje nummer 2 wil daten, een iets gezette vrouw met kort haar. Dat is pijnlijk duidelijk in het huizenonderdeel. Tatum laat zo’n huis zien, al speurend door nachtkastjes, onder matrassen en in dagboeken. Huis 1 is duidelijk het minst, maar huis 3 – vol Egyptische invloeden – zou wel eens bij meisje nummer 2 kunnen horen. Want in huis 1 hangt een lint van een miss-verkiezing.

Mindfuck

Afijn, we spreken er natuurlijk allemaal foei, bah en schande van. Maar in ons hoofd oordelen we waarschijnlijk hetzelfde. Het is de mindfuck van Veronica.

Dat neemt niet weg dat 153.000 kijkers wel erg mager is voor een duur programma als dit. Want er gaat de nodige voorbereiding zitten in 2x 5 singles. Tatum maakt in elk huis een filmpje, alle ouders worden opgetrommeld en er worden 2x 5 potentiële dates voorbereid. Hoe amusant ook, uiteindelijk wordt Weet wat je date keihard afgerekend op de kijkcijfers. En dan lijkt een tweede seizoen uitgesloten.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hier keek niemand naar: Weet wat je date

  1. Jeroen

    Ja, die tweede, dat ben ik :D

      /   Reply  / 
  2. Deborah

    Heb pas een (nederlands) boek gelezen dat Ready forra mega-mindfuck heet. En dat was het ook wel. Héél indrukwekkend! Het gaat niet over BDSM of zo, maar over schizofrenie. De persoonsverschillen worden heel geraffineerd tot uiting gebracht in tot in het uiterste verschillend taalgebruik. Ik wil er maar mee zeggen dat mindfuck dus ook in literatuur voorkomt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>