Hier keek niemand naar: Haring

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma’s waar
een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo’n programma weinig
kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij
het juiste eind? Aflevering 10: Haring.

Filosofisch programma van de RVU met Bas Haring. Hij probeert antwoorden te vinden op de grotere vraagstukken des levens. Uitzendtijdstip: maandag 19.55 uur. Score: 108.000 kijkers.
Hoop
De vraag die deze keer centraal staat: Is er hoop. Natuurlijk is er hoop, dus daarom is eigenlijk de vraag hoe gegrond die hoop op een beter bestaan is. Haring grijpt hiervoor terug op een aantal voorbeelden, om uiteindelijk te eindigen in gesprek met voormalig minister Jan Pronk.

Voordat we bij hem aanschuiven, zien we Bas Haring over het strand wandelen met iemand die een boek over zand schrijft, zien we Bas Haring voor station Sloterijk collecteren en is hij in gesprek met kunstenaar Adriaan Netten over de illusie van hoop.

Filosoferen
Tussendoor filosofeert Haring er lustig op los. Hoop op een eeuwig leven is logisch onmogelijk bijvoorbeeld, omdat de wereld nu eenmaal een keer vol zit. En geluk bestaat alleen bij de gratie van ongeluk bij andere mensen, omdat iedereen zich nu eenmaal wil optrekken aan andermans ongeluk. Anders zijn we niet gelukkig. En dus kun je niet een wereld vol gelukkige mensen wensen.

Pronk doet daar nog een schepje bovenop. Hij voorziet het einde der tijden omdat de mens zich uiteindelijk te gronde zal richten. "De opdracht is om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen", aldus Pronk. "De wereld is één groot conflict. We proberen telkens de escalatie daarvan tegen te gaan, al zal dat eens onhoudbaar worden."

Haring
Allemaal reuze-interessante informatie natuurlijk. Waarom kijkt er dan niemand naar? Dat zal te maken hebben met het uitzendtijdstip – acht uur ‘s avonds is nog niet iedereen toe aan deze zware informatie – maar ook aan Bas Haring. Hij formuleert een stelling en legt dit vervolgens in drievoud in kindertaal uit. Filosoferen voor dummy’s.

Daarmee moet Haring bedoeld zijn voor een breed publiek. Maar ik voel me niet helemaal serieus genomen. Laat staan de liefhebber van dit soort filosofie, die waarschijnlijk nog iets meer intellectuele bagage hebben dan ik.

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Hier keek niemand naar: Haring

 1. Joris

  van Haring heb ik helaas nog niks gezien;

  Journaal + DWDD + Haring tegelijk is wat teveel van het goede. ‘Stof’ vond ik altijd de moeite waard. dan maar online terugzien:
  http://www.rvu.nl/haring/

  zo’n programma hangt altijd in de marge, want geen t**ten en ‘moeilijke’ woorden.

  (ik heb niks tegen mooie t**ten verder)

    /   Reply  / 
 2. Valpa

  we kijken dit bij levensbeschouwing op school… dat zegt toch genoeg ;)

    /   Reply  / 
 3. Ralf

  Nou ik heb het een paar weken geleden een keer gezien, maar ik vond het best leuk. Alleen het tijdstip inderdaad…. Is meer een programma voor een uurtje of 10.

    /   Reply  / 
 4. Bram

  Vond ‘Stof’ een leuk programma. Wist alleen niet dat hij een nieuw programma had. Ga zeker kijken.

    /   Reply  / 
 5. Johan

  Stof en Haring zijn hetzelfde, voor zover ik weet is alleen de naam veranderd.

  Ik vind het leuk, maar kijk het alleen op internet. Misschien is inderdaad de tijd ongelukkig. Mij is nog nooit opgevallen dat hij dingen overvloedig vaak uitlegd.

    /   Reply  / 
 6. Karin

  ik heb niet alle afleveringen gezien, maar zeker wel een paar. Vind het ook echt een leuk programma :)

    /   Reply  / 
 7. jankees

  Dit programma moet terug op TV.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>