Hier keek niemand naar: Untamed Asia

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma’s waar
een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo’n programma weinig
kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij
het juiste eind? Aflevering 11: Untamed Asia.

Franse natuurdocumentaire over de ongerepte natuur in Azië. De Avro kocht deze serie aan en zendt hiervan wekelijks een aflevering uit. Uitzendtijdstip: maandag 19.55 uur. Score: 187.000 kijkers.
Die Fransen weten wel hoe ze een documentaire in elkaar moeten draaien. Ik vind het altijd wonderlijk hoe de natuur een heel camerateam toelaat en gedoogt. De dieren lijken zich heel natuurlijk in hun omgeving te bevinden, terwijl er voor hun toch iets raars aan de hand moet zijn. In Untamed Asia wordt zelfs een vogelnestje van binnenuit gefilmd, petje af hoor! Het enige dat ik als hinderlijk ervaarde, was de voice-over, die zo nu en dan vertelde wat de dieren op dat moment dachten. Kijk, dat kunnen we nog altijd niet. Schoonheidsfoutje.

Evengoed is een documentaire over de natuur niet iets waar een miljoenenpubliek voor gaat zitten. Kijk maar naar de kijkcijfers van National Geographic of Animal Planet. Goed dat die zenders er zijn, maar het is nogal doelgroeptelevisie. Bovendien vraag ik me af waarom de Avro een documentaire als Untamed Asia wil uitzenden wanneer iets dergelijks al op eerdergenoemde zenders is te zien.

Afijn, dat de Avro dat koopt, daar kan ik vrede mee hebben. Maar welke idioot programmeert dat dan op maandagavond tegenover het Acht Uur Journaal en Goede Tijden, Slechte Tijden? Dat is gewoon zelfmoord. En dan kan ik heel goed begrijpen dat de programmamakers op Net 2 klagen over de slechte kijkcijfers. Untamed Asia zou veel beter op de late avond of ergens in het weekend passen. Maar niet op het huidige tijdslot.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hier keek niemand naar: Untamed Asia

  1. Cynthia

    Ben het helemaal met je eens. Ik heb het programma ook gemist. 8 Uur is voor mij de tijd dat onze zoon naar bed gaat en nog een verhaaltje verwacht. Pas na half 9 kunnen we ongestoord tv kijken. Dus 8 uur is een hele onhandige tijd, zeker ook vanwege de andere goedbekeken programma’s op dat tijdstip.

    Jammer van de Avro, het lijkt me een erg mooi programma om te kijken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>