Hier keek niemand naar: Nox (compilatie)

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma's waar een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo'n programma weinig kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij het juiste eind? Aflevering 13: Nox (complilatie).

Experimentele televisie in de nachtelijke uren van Tien. Uitzendtijdstip: maandag, 23.55 uur. Score: 32.000 kijkers.

De zender Nox is al veelbesproken. Tien leent de nachtelijke uren uit aan deze zender op een tijdslot waar zelfs een belspel niet meer interessant is. Eigenzinnige tv-makers kunnen hun format kwijt op dit tijdstip om te zien of het aanslaat. De bedoeling is dat kijkers via de website hun feedback geven. Om toch wat meer publiek dan alleen een vroege bouwvakker of een nachtbraker te trekken, nog in de zendtijd van Tien een compilatie.

Boeren Geert en Gerrit
In deze compilatie krijgt de kijker een drietal onderdelen uit Nox voorgeschoteld. De eerste is een serie waarin twee boeren van het platteland een soort grotestadscursus krijgen. Vandaag staan wijnproeven en tafelmanieren centraal, waarin ze worden begeleid door Marijke Helwegen. Die stelt zich belachelijk op. "Hallo, ik ben de enige echte Marijke Helwegen. Wat zien jullie er authentiek uit", zegt ze over de houthakkershemden, rouwnagels en missende tanden. "Daar houd ik wel van, want dan zie ik er beter uit." Brrr.

Afijn, bij het wijnproeven blijkt dat boeren Geert en Gerrit liever bier drinken. En al die tafelmanieren zijn ook maar ingewikkeld, het praten met volle mond blijft. Bovendien zijn de liflafjes in het chique restaurant niet echt aan deze boeren besteed.

Recordpoging
Daarna een korter item waarin elke keer een recordpoging centraal staat. Deze keer: het dragen van zoveel mogelijk fietsen in 1 minuut. De presentator daagt kijkers op om het zelf beter te doen of met een andere recordpoging aan te komen.

Jouw Begrafenis
Tot slot het veelbesproken Jouw Begrafenis, waarin een levend iemand ziet hoe zijn dierbaren afscheid zouden nemen bij overlijden. Een luguber idee en dito programma. 'Toevallig' komt de familie van Remon Hoogendoorn nagenoeg alle wensen na: een witte kist, muziek van Frans Bauer… Alleen de gasten zijn toch in het zwart terwijl Remon graag een wit publiek zou zien. Het goedgevulde zaaltje snottert dat het ze een lieve lust is, terwijl iedereen toch echt een toneelstukje opvoert.

In zijn opzet is Nox geslaagd: experimentele televisie brengen die mogelijk interessant is om op christelijke uren uit te zenden. Alleen zag ik een dergelijk programma in deze compilatie nog niet terugkomen.

Zie ook:
- Nox: speeltuintelevisie in nachtelijke uren Talpa

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hier keek niemand naar: Nox (compilatie)

  1. Utop

    Toch komt Jouw Begrafenis ‘op primetime’, zo valt nu te lezen op nox.tv.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>