Hier keek niemand naar: Primeval

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma's waar een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo'n programma weinig kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij het juiste eind? Aflevering 14: Primeval.

Britse science-fiction serie op Tien over een scheur in de tijd waardoor dinosaurussen naar het heden kunnen komen. Uitzendtijdstip: donderdag, 21.30 uur. Score: 103.000

Primeval begon meteen al met weinig kijkers. Zelf ben ik daar waarschijnlijk ook schuldig aan. De eerste twee afleveringen kon ik niet live zien, lang leve de hd-recorder. Afgelopen weekend de schade ingehaald en bij de eerste aflevering werd ik eigenlijk meteen in Primeval gezogen.

Scheur in de tijd
Want die Britten kunnen het zeker wel. Door zogeheten anomalieën – scheuren in de tijd – kun je tussen heden en een ver verleden reizen. Zo'n anomalie duikt opeens ergens op en blijft daar beperkt hangen. De hoofdrolspelers in de serie kwamen er achter doordat er meldingen kwamen over loslopende dinosauriërs. Of doordat een hagedis bij het reptielencentrum wordt aangemeld waarvan zijn soort tot dan toe onbekend is.

Stomme overheid
Zoals wel vaker in science-fiction probeert de overheid het hele ding onder de pet te houden. Je voelt op je klompen aan dat dit niet gaat lukken. Want steeds meer mensen zijn getuige van een dinosaurus, een reusachtig insect of een rare vlek in het bos (de anomalie). Een groep direct betrokkenen probeert alles zo veel mogelijk onopgemerkt voorbij te laten gaan. Lastig is dat één van de hoofdrolspelers er van overtuigd is, dat zijn vermiste vrouw door zo'n anomalie ergens in de prehistorie rondzwerft.

Onlogica
Natuurlijk zitten er veel punten in de serie die het verhaal onderuit halen. Waarom duiken die dinosaurussen nu pas op, terwijl die scheuren in de tijd al tien jaar geleden plaatsvonden? Waarom duiken de media niet meteen bovenop de eerste melding van een waargenomen dinosaurus – of is er zelfs een opname van deze brutus? En hoe komt het dat er geen doden vallen?

Afijn, je moet zo'n serie altijd met een korreltje  zout nemen. Wie dat kan, heeft aan Primeval een fantastische serie, ondanks de gebrekkige special effects. Want de dinosaurussen zijn overduidelijk nep, in elk geval niet zo realistisch als in bijvoorbeeld Jurassic Park. Maar het verhaal is fascinerend. Jammer dat maar weinig mensen de serie van Tien nog maar hebben ontdekt.

Zie ook:
- Jurassic Park-achtige serie op Tien: Primeval
- Tien waagt zich aan dinosaurus-serie Primeval (met trailer)

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Hier keek niemand naar: Primeval

 1. Stephan Bouman

  Tja… ik wil hem wel zien (ben altijd voorstander van goeie sf:P), maar moet altijd werken op donderdagavond. Heb het wel opgenomen, maar moet het nog gaan bekijken.

    /   Reply  / 
 2. Jasperr

  Ik volg dit sinds de eerste aflevering! Ik vind het een erg leuke serie!

    /   Reply  / 
 3. Stefan

  Ik vindt dit een geweldig goede serie.

    /   Reply  / 
 4. Mark

  Tja, gelijk met House, mijn favo serie…

    /   Reply  / 
 5. desh

  leuke serie

    /   Reply  / 
 6. Dennis

  Goeie serie, ik volg em trouw :) .

    /   Reply  / 
 7. Jasper

  Ik ook. Op eerste gezicht had ik ook mijn twijfels en kan ik me voorstellen dat mensen het niet willen zien. Maar als je het volgt is het echt een goeie serie. Alleen beetje ongelukkige programmering, precies gelijk met prisonbreak.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>