Hier keek niemand naar: Lost in Tokyo

Terug van weggeweest: de rubriek Hier Keek Niemand Naar. Zappen bekijkt de programma's waar een enkeling naar keek. Wat is het? En hebben de spaarzame kijkers wansmaak, of is het juist een schande dat er niet meer mensen keken? Aflevering 16: Lost in Tokyo.

Realityshow op RTL 5 waarin een aantal Nederlanders wordt losgelaten in de metropool Tokio met allerlei opdrachten. Uitzendtijdstip: donderdag, 20.30 uur. Score: 214.000 kijkers.

Ik was eerlijk waar al van plan om deze week deze rubriek weer te hervatten met Lost in Tokyo. Vorige week trok de show namelijk maar 152.000 kijkers, alleen had ik toen niet gekeken. Toen woensdagavond de bevestiging kwam dat het programma van zender ging, kon ik er natuurlijk niet meer omheen.

Variant
Lost in Tokyo is één van de nieuwe programma's die RTL dit najaar in de markt zette, bovendien een formule die nog nergens anders was getest. Al is het natuurlijk een variant op allerlei andere afvalraces als Wie Is De Mol?, Beauty & De Nerd, Make Me a Supermodel, et cetera et cetera.

Format
Probleem bij Lost in Tokyo is dat het nogal ingewikkeld is uit te leggen allemaal. Je hebt een groep van 14 Nederlanders die met elkaar in een appartement in Tokyo zitten. Elke week worden twee kandidaten genomineerd die voor straf individueel een opdracht moeten verrichten. De overige kandidaten worden in twee teams opgedeeld en moeten – aan de hand van een thema – ook een opdracht verrichten. De verliezers bij de teams en de individuen moeten een soort examen afleggen ten overstaan van 100 Japanners. Degene die dat het minst goed doet, moet Tokyo verlaten. De uiteindelijke winnaar wint 1 miljoen yen (ongeveer 7.000 euro) en een verblijf van drie maanden in een luxe appartement in Tokio.

Motivatie
Wat me opviel aan de vierde aflevering, is dat veel kandidaten niet gemotiveerd lijken. Zo hoor ik Natasja in deze aflevering wel 10 keer zeggen dat ze het volk niet begrijpt, niets met ze opheeft, , ze vervelend zijn, niet met ze kan communiceren en gebruikt ze zelfs de beledigende geuzennaam Jappen. Aan alles wat ze uitstraalt is duidelijk: ik heb het hier niet naar mijn zin. Arma Natasja, moet je je toch eens voorstellen dat je wint en drie maanden vastzit in Tokio!

Het thema dat deze week centraal staat, is mode. Presentatrice Renate Verbaan legt wel drie keer uit dat de Japanners individualisme willen uitstralen, ook in hun kleding. Dus moeten de teams in een kledingzaak werken of modellen voor een fotoshoot regelen. Het terugkerende probleem is dat de omgangsvormen totaal anders zijn en de Japanners gebrekkig of niet Engels spreken. Bovendien zeggen ze dikwijls ja waar ze nee bedoelen. Oftewel: de Nederlanders kunnen niet van de Japanners op aan.

Onbeschoft
Ikzelf had dat probleem halverwege de aflevering wel gezien. Maar goed ook, want alle concentratie was nodig om het spel te doorgronden. Dat lukte niet, want er was meer irritatie over de onbeschoftheid van de kandidaten. Ik noemde al even Natasja, die zich constant negatief uitliet over de Japanners. Maar niemand lijkt echt gemotiveerd. Ze weten evengoed heel wat Japanners te charteren voor hun opdrachtjes, maar spreken met elkaar gewoon Nederlands. En da's wel weer onbeleefd naar je gasten toe.

Conclusie: Lost in Tokyo is erg ingewikkeld en het is me een raadsel hoe RTL aan deze kandidaten komt. Het programma krijgt een relaunch. Ik gok ergens op RTL 8, waar het programma niet veel beter zal scoren. Om vervolgens nooit meer terug te keren.

Zie ook:
- RTL 5 haalt flops Lost in Tokyo en Alaska van de buis
- Met Renate Verbaan in Tokio voor maar 7.000 euro
- RTL-topman: Er heerst geen paniek ofzo

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Hier keek niemand naar: Lost in Tokyo

 1. Richard

  Lost in Tokyo? Nog nooit gezien ;)

    /   Reply  / 
 2. Vincent

  Maar wel eindelijk deze leuke rubriek weer terug! :)

    /   Reply  / 
 3. clara

  volgende week in hier keek niemand naar:
  from alaska with love

    /   Reply  / 
 4. Vincent

  @ clara: Maar wat mij betreft ligt dat niet aan het programma…

  Verder vind ik Undercover Lover ook n goeie kandidaat, aangezien dat programma toch ongeveer even duur zijn om te maken als From Alaska with Love en nóg minder kijkers heeft getrokken… (tot nu toe dan)

    /   Reply  / 
 5. Herman

  die score van Undercover Lover verbaasde me ja. jullie kunnen de komende weken in elk geval meer Hier Keek Niemand Naar verwachten.

    /   Reply  / 
 6. Kokstra

  Komt URBNN nou nog een keer? Tweede poging is ook weer enorm geflopt en veel minder kijkers dan Lost in Tokyo!

    /   Reply  / 
 7. Herman

  dikke kans van wel Kokstra

    /   Reply  / 
 8. bart

  groten deels mijn gedachte, het idee schijnt de cultuur van japan proberen te begrijpen en / of te laten zien te zijn. maar als je dan een stel mensen hebt die dat niet willen of kunnen begrijpen en steeds maar zeggen dat het een rare cultuur is dan ga je je doel voorbij lijkt me.

    /   Reply  / 
 9. bob

  Het is nog geen eens zo’n slecht programma. Het is leuk om dingen uit de japanse cultuur te zien en hoe die nederlanders ermee stuntelen.

    /   Reply  / 
 10. Ward

  Ik vond het wel een vermakelijk programma! Zelf groot Japan liefhebber! Dat de kanidaten wat onbeschoft zijn enzo dat klopt helemaal… Maar van de ander kant was dat juist het leuke, om te zien hoe die kaaskoppen totaal niks van Japan snappen, DAT was juist de humor in het programma :D

    /   Reply  / 
 11. Tamondaichi

  Hoe zou jij reageren als iemand jou (in een taal die je niet spreekt) vraagt om een maid costuum aan te trekken om vervolgens buiten flyers gaan uit te delen ? Als je begreep (dat het je wordt uitgelegd) wat er van je gevraagd werd zou je het dan doen ? Ik begrijp wel waarom ze de gekozen kandidaten hebben gekozen, alleen niet waarom ze ook in het programma mee doen.

    /   Reply  / 
 12. Randy

  Ik vind het echt onzin dat het van tv is gehaalt er mag best een keer aan Nederland worden laten zien hoe de cultuur in Tokio is.

    /   Reply  / 
 13. Jeroen

  fout was dat de kandidaten niet wisten dat ze naar tokyo gingen. Toch screenen lijkt me wel belangrijk. De slordige/oninteressante montage komt waarschijnlijk doordat de kandidaten niks wilden doen en dan film je ook niks leuks. Had zelf dolgraag Tokyo willen leren kennen.

    /   Reply  / 
 14. e

  ik wil hem afzien!!!!!!!

    /   Reply  / 
 15. Annet

  Ik vond het een tof programma. goed bedacht maar de deelnemers wilde niet echt meewerken.

  Er was een aflevering waar ze idd verkleed gingen in een bepaalde stroming van de jeugd daar, wie kan mij vertellen hoe deze stroming heet?

    /   Reply  / 
 16. Jeroen

  Harajuku is best grappige mode maar erg wisselend per persoon.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>