Hier keek niemand naar: URBNN

In de rubriek Hier Keek Niemand Naar bekijkt Zappen programma's
waar een enkeling maar naar keek. Waarom scoort zo'n programma weinig
kijkers, en hebben zij – of eigenlijk degenen die niet kijken – het bij
het juiste eind? Aflevering 19: URBNN.

De RTL Boulevard van BNN voor de urban-jeugd. Uitzendtijdstip: zondag, 23.50 uur. Score: 93.000 kijkers.

URBNN is begin dit jaar van start gegaan, aanvankelijk op de vroege zondagavond. Na de zomerstop keerde het programma terug op een tijdstip net voor het slapen gaan. Het heeft de kijkcijfers niet echt beïnvloed.

In URBNN behandelt Curt Fontin met een wisselend panel het nieuws dat de 'urbanjeugd' (al heb ik altijd begrepen dat urban door de hardcore doelgroep als beledigend wordt opgevat) bezighoudt. "Jouw shot van comedy, lifestyle en entertainment", kondigt Fontin het aan. Deze week zijn de panel-leden Fernando Halman, Zarayda (valt in voor Yolanthe Cabau van Kasbergen) en vechter Remy Bonjasky.

Het centrale thema is toevallig ook vechten. We zien Remy aan het werk – dat gaat er behoorlijk hardhandig aan toe – en hij vertelt over de sport en zijn motivatie, Zarayda bezoekt een rapslam (kruising tussen hiphop en worstelen) en wordt afgemaakt in de boksring, er is een portret van kickboks-pro Ilonka Elmont en Yolanthe gaat de straat op met de stelling 'Vechtsport maakt je agressiever of leert je juist met je agresse omgaan'. Verder zijn er korte items als de clubtest, je moeder en showbiznieuws.

Ik vrees dat ik zelf niet tot de doelgroep behoor. In deze was het best leerzaam om te kijken, geen idee dat die vechtsporten zo leefde onder deze doelgroep. De items zijn aandachtig gemaakt en snel gemonteerd, ziet er allemaal prima uit. De discussie in de studio verzandt alleen al snel in open deuren intrappen, wat natuurlijk jammer is. Want URBNN telt zo wel erg veel zapmomenten.

Trekt URBNN met 93.000 kijkers de hele doelgroep? Ik denk het zeker niet, die is misschien wel tien keer zo groot. Een deel zal de aflevering alsnog online bekijken, een grotere groep wordt niet bereikt. Dat ligt dus niet aan het uitzendtijdstip, aangezien de show eerder op de avond eenzelfde aantal kijkers scoorde. Een verdere groei lijkt me een kwestie van rijpen en iets deskundiger panel-leden neerzetten. Misschien komt het dan wel goed. In elk geval is URBNN één van de spaarzame programma's op tv die aandacht besteedt aan deze rijke cultuur. En daar valt ook iets voor te zeggen.

Meer afleveringen van Hier Keek Niemand Naar

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hier keek niemand naar: URBNN

  1. Kokstra

    En terecht :P

      /   Reply  / 
  2. Sjon van der Roggelkamp

    Soms vraag ik me af wie in Hilversum heeft verzonnen dat Nederland aan de Urban moet. Wordt soms vergeten dat NL voor 90% uit provincie bestaat waar de plaatselijke jeugd een broertje dood heeft aan boemlauwe negerbeats en dito levensstijl? Zend zoiets op AT5 uit als je zo nodig Slotervaart en de Bijlmer wil bereiken

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>