Holland’s Got Talent profiteert van internationale voorbeelden

Terwijl twee talentenjachten nog volop bezig zijn (Twinzz en Dancing Queen) gooit SBS 6 alweer de volgende in de strijd: Holland's Got Talent, naar goed voorbeeld van een succesvolle Amerikaanse en Britse editie. Gerard Joling presenteert de reeks met behulp van special reporter Viktor Brand en iedereen die aan de show meewerkt, hoopt natuurlijk de nieuwe Paul Potts te ontdekken via Holland's Got Talent. Gaat dat ook lukken?

Verschillen
Allereerst leg ik nog even het verschil uit tussen Holland's Got Talent en talentenjachten als Idols, X Factor, So You Wanna Be a Popstar en Twinzz. In die tv-zoektochten gaat het namelijk om uitsluitend zangtalent, terwijl Holland's Got Talent op zoek gaat naar entertainend talent. Dat mag met zang zijn, maar kan ook via (jazz)ballet, kunstjes, acrobatiek of buikspreken. Zolang de jury en het publiek maar worden vermaakt.

Want wanneer je act te saai is, zullen er drie rode kruizen oplichten. Vervolgens licht de jury toe waarom ze niet onder de indruk zijn en is je auditie verkeken. De jury bestaat uit Henkjan Smits, Patricia Paay en Rob Ronday. Laatstgenoemde is afkomstig uit de circuswereld en kan zodoende dat entertainment beoordelen.

Dansjes
Ik heb een beetje rondgekeken op fansites en Hyves-profielen, en ik vrees dat het in Holland's Got Talent stikt van de dansende en ballettende meisjes. Van mij hoeft dat nooit zo en ik denk ook dat kijkend Nederland er niet op zit te wachten. Of iemand goed kan zingen, dat kan iedereen wel beoordelen. Maar het waarderen van deze kunstvorm is een andere discipline. En getuige het matige succes van Dancing Queen, ook een andere vorm van vermaak voor een kleiner publiek.

Productie
Andere vraag: wie naar eerdere talentenjachten van SBS keek, moet hebben gezien dat dit het vaak net niet is. So You Wanna Be a Popstar, Dancing Queen… allemaal best vermakelijk, maar ook zo in elkaar geflanst dat het niet zo lekker wegkeek als een Idols. De eerdere SBS-talentenjachten werden geproduceerd door Eyeworks, nu mag Blue Circle een poging wagen. Dat productiehuis maakte ook Idols, X Factor en Boer Zoekt Vrouw (pronkt SBS in de advertenties). Dat zou dus een aanbeveling kunnen zijn, als SBS ten minste eenzelfde budget beschikbaar stelt als RTL deed voor Idols.

Verzadigd?
Geregeld duikt het vraagstuk op of Nederland moe is van talentenjachten. Ik denk dat er zeker een groep is die verzadigd is geraakt. Ikzelf val daar in elk geval niet onder, vind het zelfs heerlijk, al die talentenjachten.

Holland's Got Talent heeft als grote voordeel dat het kan leunen op de internationale voorbeelden. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Britain's Got Talent (met Paul Potts dus en peuterster Connie Talbot) ook wel briljant is gemonteerd. In een minuutje tijd werd in die show ook echt een ster neergezet. Een sterk staaltje tv-kunst, hoop dat bij SBS te kunnen terugzien.

Holland's Got Talent, 20.30 uur, SBS 6

Zie ook:
- Circusartiest in jury Holland's Got Talent
- Zoals verwacht: Gerard Joling presenteert Got Talent
- SBS verwerft rechten Holland's Got Talent

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Holland’s Got Talent profiteert van internationale voorbeelden

 1. Valpa

  vind het zo zielig “van de makers van boer zoekt vrouw en X factor”.. je kan ook gewoon zeggen van hetzelfde bedrijf dat ook RTL boulevard, X factor en nog veel meer maakt..

    /   Reply  / 
 2. richard

  Zo ik vind het echt een LEUK programma. Leuke en soms stomme acts, maar look om allemaal te zien. Bovendien leuke jury en goede comentaren

    /   Reply  / 
 3. vinn

  Net gekeken zaten paar gekken.
  het meisje als laatste die Lissen song van Beyonce was gelwedig!! kreeg helemaal kippevel!!

    /   Reply  / 
 4. PINHEAD

  Ik ben die talentenjachten echt een beetje zat,had het gewoon bij Idols(Wat wel leuk is) gehouden en verder niets.Het wordt tijd voor weer wat anders,net als Ik hou van Holland,dat is teminste leuk.
  Ik denk dat ik het niet ga kijken,kijk wel een film…

    /   Reply  / 
 5. MASIS

  Voor mij is er ook maar 1 talentenshow wat superleuk is en dat is Idols…niks kan Idols nog overtreffen.

  x factor niet, sywbap niet, dancing queen niet en zelfs HGT niet.

    /   Reply  / 
 6. Johan

  Wanneer wordt het SBS nou eens duidelijk dat Nederland al die talentenjachten zat is…

    /   Reply  / 
 7. Mark

  Ik heb even wat stukjes geschreven over Holland’s Got Talent. Zet je schrap…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>